U trendu

Grad greha

Žanr: akcija, krimi, triler
Trajanje: 124 min.
Premisa: Nemaš nikakvu ideju kako si dospeo u ovaj zaboravljeni grad!

Glavne uloge:

Brus Vilis (Bruce Willis), Benisio del Toro (Benicio Del Toro), Miki Rurk (Mickey Rourke), Klajv Oven (Clive Owen), Džesika Alba (Jessica Alba), Džoš Hartnet (Josh Hartnett), Majkl Medsen (Michael Madsen), Britani Marfi (Brittany Murphy), Rozario Doson (Rosario Dawson), Eladža Vud (Elijah Wood), Marija Belo (Maria Bello), Devon Aoki (Devon Aoki), Aleksis Bledel (Alexis Bledel), Majkl Klark Dankan (Michael Clarke Duncan), Karla Guđino (Carla Gugino), Rutger Hauer (Rutger Hauer), Džejmi King (Jaime King), Frenk Miler (Frank Miller), Nik Stal (Nick Stahl)

Scenario:Frenk Miler (Frank Miller)
Režija:

Frenk Miler (Frank Miller), Robert Rodrigez (Robert Rodriguez), Kventin Tarantino (Quentin Tarantino)


SINOPSIS

„Sin City“ je grad pun nasilja u kom se policija skoro i ne razlikuje od kriminalaca. U filmu ima nekoliko priča koje se prepliću, a sve su locirane u korumpiranom, kriminalom zaraženom gradu kakav je Basin. Centralna priča prati zastrašujućeg grubijana pod imenom Marv (Miki Rurk), koji traga za ubicom prelepe žene koja je ubijena dok je spavala s njim u krevetu. Tu je i priča o bivšem fotografu Dvajtu (Klajv Oven), koji slučajno ubija policajca heroja i biva primoran da to prikrije, kao i policajac koji bi uskoro trebalo da se penzioniše – Hartigan (Brus Vilis), koji se nalazi u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. Sve priče zasnovane su na briljantnim grafičkim romanima Frenka Milera.

O FILMU

Filmska adaptacija čuvenog strip serijala Frenka Milera „Sin City“ premijerno je prikazana u Americi početkom aprila. Svojom zanimljivom pričom, „blue screen“ tehnikom i plejadom poznatih glumaca film „Sin City“ je dovoljno zainteresovao gledaoce da, iako nosi ocenu „R“, bude veoma gledan film u Americi.

U filmu igraju: Brus Vilis (Bruce Willis), Džesika Alba (Jessica Alba), Miki Rurk (Mickey Rourke), Benisio del Toro (Benicio Del Toro), Klajv Oven (Clive Owen), Nik Stal (Nick Stahl), Rutger Hauer (Rutger Hauer), Elajdža Vud (Elijah Wood), Rozario Doson (Rosario Dawson), Džejmi King (Jaime King) i Devon Aoki (Devon Aoki). Film su režirali Frenk Miler (Frank Miller) i Robert Rodrigez (Robert Rodriguez).

Ovo je adaptacija priča Frenka Milera čija je radnja smeštena u izmišljeni grad Sin City. Grad greha je grad pun nasilja – policija je korumpirana, a ulice su smrtonosne. U ovom filmu pratimo nekoliko priča koje se prepliću, od kojih je centralna ona o Marvu (Miki Rurk), uličnom borcu za pravdu koga je gotovo nemoguće ubiti. Pošto je Goldi (Džejmi King), prelepa žena s kojom je proveo samo jednu noć, ubijena dok je bila u krevetu s njim, Marv pokušava da pronađe počinioce.

O REŽISERU

Robert Rodrigez (reditelj)
On je čovek iza koga stoje najkreativniji, puni noviteta, akcioni filmovi kasnih devedesetih i prvih godina 21. veka. Robert je osoba koja je za varijantu „uradi sam“. Pošto je režirao, snimao i menjao skoro svaki svoj film, njegova energija i ideje o pravljenju filma rezultirale su nekim od najdivnijih akcionih ostvarenja u istoriji filma. Rođen u julu 1968. u velikoj porodici, Rodrigez nikada nije imao dovoljno inspiracije, ali je, zahvaljujući braći i sestrama, postao zainteresovan za pravljenje filma u ranim godinama. Super-8 kamerom svoga oca pravi prve korake u autorstvu. Šokiran cenom razvijanja filma, mladi režiser pokazao je znake zbunjenosti. Rodrigez dobija školarinu na Teksaškom univerzitetu. Nastavlja da pravi filmove, uprkos činjenici da ga je škola filma odbacila. Njegov poslednji pokušaj na 16-milimetarskoj traci – „Bedhead“, osvojio je nekoliko nagrada i otvorio mu mnoga vrata.

Frenk Miler (reditelj, scenarista, producent)
Rođen je 27. januara 1957. godine u Merilendu, Amerika. „Grad greha“ je njegov rediteljski prvenac. Film je baziran na Milerovoj seriji stripova koji su nastali kao posledica njegove ljubavi prema „noar filmovima“ i petparačkim detektivskim pričama.

Kventin Tarantino (gostujući reditelj)
Rođen je 1963. godine u Tenesiju. Ovaj glumac, scenarista, producent i režiser svoje interesovanje za film pokazao je još u tinejdžerskim godinama. Prve scenarije za filmove napisao je sa 24 godine, ali je zbog nedostatka finansijskih sredstava bio prinuđen da ih proda kako bi bar neke od njih realizovao do kraja. Jedan od scenarija koje je prodao jeste i scenario za film „Rođen da ubija“, koji je doživeo veliku popularnost i gledanost. Uspeh filma „Petparačke priče“, u kom je glumio, za koji je pisao scenario i koji je režirao, učinio ga je slavnim u Holivudu. Nagrada Kanskog festivala i Oskar za scenario doveli su ga do tzv. A statusa u Holivudu. Režirao je filmove: „My Best Friend“s Birthday“, „Reservoir Dogs“, „Četiri sobe“ („Four Rooms“), „Džeki Braun“ („Jackie Brown“) i jednu epizodu TV serije „ER“. U ovim filmovima je imao i glavne ili sporedne uloge. Posle završetka snimanja filma „Kill Bill“ (dva dela), najavio je da će režirati film „Inglorious Bastards“.

O GLUMCIMA

Brus Vilis (Hartigan)
Rođen je u Nemačkoj, 19. marta 1955. godine. Njegova prva zapaženija uloga bila je u seriji „Slučajni partneri“. Ona mu je donela četiri uspešne godine u karijeri (1985-1989) i nagradu Emi za najboljeg glumca u TV serijama. Slavu u Holivudu donela mu je uloga u filmu „Umri muški“. Zahvaljujući uspehu filmova iz tog serijala, Vilis je i dalje najpopularniji akcioni heroj Holivuda.

Ipak, svrstati Vilisa u jedan filmski žanr značilo bi isključiti njegovu filmsku raznolikost, koju je pokazao dobrom glumom, svojim ulogama u komedijama, dramama, romantičnim komedijama i avanturističkim filmovima. Doživeo je veliki uspeh i s filmovima „Boja noći“, „Četiri sobe“, „Ubica mekog srca 1 i 2“, „Peti element“, „Pretparačke priče“, „12 majmuna“, „Armagedon“ i „Šesto čulo“. Bio je oženjen holivudskom glumicom Demi Mur od 1987. do 1998. Par ima troje dece.

Benisio del Toro (Džeki Boj)
Na Festivalu u Veneciji Del Toro je za ulogu u filmu „21 gram“ osvojio nagradu publike. Film „Putevi droge“ doneo mu je Oskara za sporednu ulogu, Zlatni globus, BAFTA nagradu i još mnogo drugih priznanja. Za uloge u filmovima „Dežurni krivci“ i „Baskijat“ dobio je dve nezavisne Spirit nagrade. Rođen u Portoriku, odrastao u Pensilvaniji, Del Toro je studirao slikarstvo i glumu. Filmski debi ostvario je u filmu „Dozvola za ubijanje“ (007). Usledili su filmovi: „Fearless“ Pitera Vira, „Swimming with Sharks“, „Sahrana“ Abela Ferare, „Paranoja u Las Vegasu“ Terija Gilijama, „Sneč“ Gaja Ričija, kao i „The Indian Runner“ i „Zavet“, oba u režiji Šona Pena.

Klajv Oven (Dvajt)
Igrao je u filmovima „Krupije“ i „Gosford park“. Radio je u pozorištu – prva uloga mu je bila alternacija za Garija Oldmana kad se razboleo, i na televiziji, ali su mu izbori filmskih uloga bili vrlo riskantni – igrao je incestuoznog brata sa Saskijom Rivs u „Zatvori mi oči“ Stivena Poljakova i homoseksualca u koncentracionom logoru u filmu „Bent“. Uloga u filmu „Krupije“ donela mu je slavu u Holivudu. Filmografija: „Gosford Park“, „Beyond Borders“, „Bornov identitet“, „Kralj Artur“, „Green Fingers“, „I“ll Sleep When I“m Dead“ i „Bliskost“, za koji je nominovan za Oskara.

Džesika Alba (Nensi)
Profesionalno se bavi glumom od dvanaeste godine. Studirala je glumu u Los Anđelesu i najpre glumila u pozorištu, kod svojih učitelja glume – Vilijama Ejč Mejsija i Dejvida Memeta. Prvu ulogu ostvarila je u filmu „Nikad poljubljena“ pored Dru Barimor. Neko vreme bila je zaštitno lice kompanije „L’Oreal“ i pojavila se na naslovnim stranicama brojnih magazina širom Amerike. Iako je mnogi opisuju kao devojku egzotične lepote, Alba je ipak odrasla u tradicionalnoj francusko-dansko-meksičkoj porodici usred Kalifornije. U bioskopima se daje i njen najnoviji film – „Fantastična četvorka“.

Oficijelni sajt:

  • Sin City (2005)

    Premijera: 22. septembar 2005. godine, bioskopi „Roda“, „Takvud“, „Kozara“

  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike