Greben spasa (video)

Žanr: biografija, drama, ratni
Trajanje: 131 min

Glavne uloge: Endrju Garfild (Andrew Garfield), Tereza Palmer (Teresa Palmer), Luke Bracey, Vins Von (Vince Vaughn), Sem Vortington (Sam Worthington), Hugo Weaving, Rachel Griffiths
Scenario: Robert Schenkkan, Andrew Knight
Režija: Mel Gibson (Mel Gibson)

SINOPSIS

U proleće 1945. godine – američke vojne snage susrele su se sa najvažnijom i najopasnijom borbom na Pacifiku, međutim jedan vojnik se istakao kao drugačiji. To je bio Desmond T. Dos, koji je odbio da nosi oružje i ubija ljude i služio je vojsci kao nenaoružani medicinski radnik i tako spasao živote mnogih bez ijednog metka. Time je postao prvi Amerikanac koji je zbog toga dobio Medalju časti.

O FILMU

Bile su potrebne godine da se snimi film o junaku Drugog svetskog rata Desmondu Dosu i rediteljska palica pala je u ruke oskarovca Mela Gibsona, proslavljenog filmovima „Hrabro Srce“ i „Stradanje Isusovo“, jer samo on može preneti na film intimni unutrašnji život likova i realistično predstaviti napete scene borbi.

Kad sam prvi put čuo priču Desmonda Dosa, prvog američkog vojnika s prigovorom savesti kojem je bila dodeljena Medalja časti, zapanjila me je njegova požrtvovanost. Dos je bio osoba koja je na najnesebičniji i gotovo nesvestan način redovno rizikova vlastiti život kako bi spasao život svoje braće. Desmond je bio prosečna osoba koja je postigla natprosečne podvige – izjavio je Mel Gibson.

Film je u potpunosti snimljen u Australiji gde su uspeli da rekreiraju Virdžiniju iz 1930-tih i neprijateljski teren samog grebena Meda. Gibson je snimao scene stilom kamere koja je uvek usred svega što se događa i zbog toga ćete se osećati kao da ste se našli usred te paklene borbe. Prema svim dosadašnjim kritikama, ovaj film mogao bi doneti Gibsonu nagradu Oskar u kategoriji najbolji film i najbolji reditelj po drugi put nakon 21 godine, kada je dobio nagradu Oskar za film „Hrabro srce“ u obe kategorije.

Jedan od glumaca u filmu je i Vins Von, koji izgleda kao da je još uvek u vojsci, ima samo reči hvale za Gibsonov „Greben spasa“, za koji kaže da je uspeo savršeno da izbalansira i humor „pre odlaska u pakao na bojno polje“.

Oficijelni sajt: Hacksaw Ridge (2016) (2016)

Premijera: 10. novembar 2016. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar