najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grimizni vrh

Žanr: gotski ljubavni
Trajanje:119 min.

Glavne uloge: Mia Vašikovska (Mia Wasikowska), Džesika Čestejn (Jessica Chastain), Tom Hidlston (Tom Hiddleston), Čarli Hanam (Charlie Hunnam), Jim Beaver
Scenario: Giljermo del Toro (Guillermo del Toro), Metju Robins (Matthew Robbins)
Režija: Giljermo del Toro (Guillermo del Toro)

SINOPSIS

Mlada Edit Kušing (Mia Vašikovska) je spisateljica u usponu koja živi sa ocem u Bafalu, na početku 20. veka. Odrasla je progonjena gubitkom majke, i to bukvalno. Pošto ima moć da komunicira s dušama preminulih, Edit prima misteriozno upozorenje iz sveta mrtvih da se čuva Grimiznog vrha. Otpadnik u visokom društvu, zahvaljujući bujnoj mašti, Edit će se naći rastrzana između dva udvarača: druga iz detinjstva, dr Alana MakMajkla (Hanam), genijalnog intelektualca koji stimuliše njen mozak, i neverovatno zavodljivog Tomasa Šarpa (Hidlston), još jednog otpadnika koji prihvata Edit onakvu kakva jeste i uspeva da joj ukrade srce.

Kad joj otac umre pod misterioznim okolnostima, Tomas će odvesti Edit na svoje luksuzno porodično imanje, Alerdejl Hol, ogromnu gotsku palatu u udaljenim engleskim brdima, prepunu misterije i opasnosti. Smeštena iznad rudnika, glina krvavocrvene boje meša se sa snegom, zbog čega je i dobila naziv Grimizni vrh. Ali Tomas i Edit nisu sami. U toj ogromnoj palati živi i Tomasova sestra, Lusil (Čestejn), misteriozna i privlačna žena čija ljubav prema Edit skriva mračne namere.

Dok se Edit privikava na svoj novi život, Grimizni vrh takođe počinje da živi svoj život, a nju počinju da progone užasne vizije i grimizni duhovi, ali pravo čudovište Grimiznog vrha je od krvi i mesa. Da li će Edit uspeti da reši misteriju svojih vizija pre nego što bude prekasno? Hoće li Tomas odabrati da spase svoj život ili da zaštiti porodicu? Koliko će daleko dr MakMajkl otići da bi se borio za ljubav svog života? Šta će se desiti kad Lusil sustigne njena mračna prošlost? Dok se ljubav pretvara u ludilo, a noćna mora postaje stvarnost, svi koji kroče u Grimizni vrh su u smrtnoj opasnosti. Ali hoće li ova živa zamka otkriti istinu ili zapečatiti njihovu sudbinu?

O FILMU

Kad joj srce ukrade zavodljivi neznanac, mlada žena će otići u kuću od cigle crvene kao krv na vrhu planine: mesto prepuno tajni koje će je proganjati zauvek. Između želje i tame, između misterije i ludila, leži istina Grimiznog vrha. Iz mašte reditelja Giljerma del Tora stiže gotska ljubavna priča, u kojoj glume Tom Hidlston, Džesika Čestejn, Mia Vašikovska i Čarli Hanam.

Smešten u 1901, „Grimizni vrh“ je dobio stilizovan savremeni gotski izgled preko Del Torovog očaravajućeg vizuelnog stila. Publika će biti odvedena na zastrašujuće mesto poput nijednog drugog, gde sneg krvari crvenom bojom i svaki ćošak krije fantoma koji će vam ostati u mislima dugo posle kraja filma. Del Toro uvek počinje proces odabira glumaca spiskom glumaca s kojima želi da sarađuje. Srećom po „Grimizni Vrh“, Čarli Hanam i Džesika Častejn bili su na vrhu tog spiska.

Kad su završili snimanje filma „Bitka za Pacifik“, Del Toro je poslao mejl Hanamu da pročita scenario i razmotri ulogu dr MakMajkla. Hanam je bio polaskan što ga razmatra za ulogu mladog doktora koji je zaljubljen u Edit. Ovaj lik je potpuno drugačiji od svih koje je ranije igrao. Hanam kaže da je reditelj sve vreme zahtevao od njega da bude onakav kakav jeste, da zadrži svoju energiju, duh i pokrete. Za glavne junakinje, reditelj je želeo dve glumice koje će biti dve suprotnosti, svetlo i mrak, leptir i moljac. Obe ženske uloge predstavljaju snažne žene koje se bore za život i ljubav. Džesika Častejn i Mia Vašikovska odlično su se uklopile u te uloge. Del Toro je upoznao Džesiku na snimanju filma „Mama“, u kom je tumačila glavnu ulogu. Na kraju se desilo da je Džesika tražila da igra ulogu lejdi Lusil umesto uloge Edit.

Čestejnova se zaljubila u svoj lik, iako ima neke „loše kvalitete“. Ona je doživljava kao ženu koja „sve što radi, radi iz ljubavi. Ona je po tom pitanju jednostavna. Svira klavir, obožava da čita, obožava svog brata i preferira samoću svog doma jer je ‘u prošlosti bila povređena’. „Grimizni vrh“ samouvereno nosi ljubopitljiva naivnost njegove glavne junakinje Edit Kušing, koju igra poljsko-australijska glumica Mia Vašikovska, čija je prva važna uloga bila u filmu „Alisa u Zemlji čuda“ Tima Bartona. Edit je odlučna i nezavisna žena za to vreme, koja je rano ostala bez majke.

Vašikovska je bila zaintrigirana da radi na još jednom filmu s horor elementima jer je, kako priznaje, ranije izbegavala ovaj žanr. Međutim, rad sa Del Torom je bio vredno iskustvo za ovu glumicu. Priseća se kako je reditelj rekao da je „strah sredstvo putem koga saznajemo ko smo.“ Vašikovska ne doživljava Edit kao glavnu junakinju niti smatra da u filmu postoji jasna razlika između pozitivaca i negativaca. „Svi likovi su otvoreni za interpretaciju i mogu se doživeti na različite načine, a svi oni rade sve što je neophodno da bi preživeli,“ kaže ona.

Za ulogu Tomasa Šarpa, odabran je glumac Tom Hidlston, poznat kao sjajni zlikovac Loki u Marvelovom svetu. Njega je oduševio scenario i priznaje da mu se dopala „moralni dualitet“ njegovog lika. Takođe, Hidlston je bio oduševljen što će raditi sa svojom dugogodišnjom prijateljicom Džesikom Častejn. „Giljermo ima sposobnost da učini priče o natprirodnom izuzetno emotivnim i pristupačnim“, kaže Hidlston. On je želeo da njegov lik bude „pravi emotivac i spasitelj“ da bi publika doživela njegovo emotivno putovanje i da bi se film razvijao od horora preko drame do ljubavnog filma, što je i bila Torova namera.

Oficijelni sajt:  Crimson Peak (2015)

Premijera: 14. oktobar 2015. godine u bioskopu Cineplexx Shopping Center Ušće

1 komentar
  1. Startocuher

    Zanimljivo je da Del Toro nema kasting, već zaista ima na umu ko je savršen za njegovu ulogu, i to su uglavnom sušte suprotnosti. Npr. za TV seriju The Strain odabrao je slatkastog Rupert Penry Jones, za ulogu glavnom vampira superheroja Quinlana. On prosto ima viziju osobina svog lika i toga se drži dok ne dobije glumca koga želi. U Crimson peaku je najvažnije obratiti pažnju na detalje. Del Toro je radio na ovome, kao i na svakom svom filmu, mešajući standardnu postavku sa simbolizmom, svojim noćnim morama, fobijama, Jungom, tako da je film kao film uvek nešto više od vizuelnog doživljaja.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike