Hjuston, imamo problem! (video)

Žanr: dokumentarni
Trajanje: 88 min
Zemlje produkcije: Slovenija, Hrvatska, Nemačka, Češka Republika, Katar
Jezici: hrvatski, engleski, srpski, slovenački

Protagonisti: Josip Broz Tito, Slavoj Žižek, Džon F. Kenedi, Ričard Nikson, Vilijam Džeferson Klinton, Lindon B. Džonson, Džejms Erl „Džimi“ Karter
Scenario: Žiga Virc, Boštjan Virc
Režija: Žiga Virc

SINOPSIS

Hladni rat, svemirska trka i Nasino sletanje na Mesec – ključni su istorijski događaji koji su obeležili čitavu jednu eru. Oni su još i danas obmotani velom tajne i inspirišu brojne teoretičare zavere. U filmu “Hjuston, imamo problem!” reditelj Žiga Virc novim informacijama dovodi u pitanje obe strane priče. Ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupovini kontroverznog jugoslovenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog veka, vrednoj nekoliko milijardi dolara.

O FILMU

“Hjuston, imamo problem!” film je mladog slovenačkog režisera Žige Virca, i to mu je debitantsko ostvarenje. Ovaj igrano-dokumentarni film je slovenačko-hrvatsko-nemačko-češko-katarske koprodukcije, i takođe je prva HBO produkcija u Adria regiji.

Majstorski kreiran, ovaj igrano-dokumentarni film na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje koji ne tako davnu istoriju ponovo kreiraju kroz prizmu teorija zavere, pozivajući pri tom gledaoce da sami odluče šta je stvarnost, a šta fikcija. Na toj tankoj liniji između stvarnosti i fikcije slovenački filozof Slavoj Žižek u filmu postavlja ključno pitanje: „Šta je zapravo istina?“

Koristeći arhivske snimke, film povezuje sve strane ovog mita kroz svedočanstvo Ivana, višeg svemirskog inženjera kontroverznog jugoslovenskog svemirskog programa. Nakon Drugog svetskog rata, jugoslovenska obaveštajna služba moćnom Josipu Brozu Titu otkriva davno izgubljene planove svemirskog programa. Uhvaćen u zamku između Istoka i Zapada, predsednik Tito odlučuje da iskoristi priliku i u tajnosti razvija ambiciozan svemirski program koji u martu 1961. prodaje SAD-u. Dva meseca kasnije, predsednik Džon F. Kenedi najavljuje da Amerika prvi put šalje svog predstavnika na Mesec.

Bez obzira na to šta se zaista dogodilo, mnogi veruju da je reč o istorijskoj činjenici i da su ta dva događaja povezana. Ivan se vraća u domovinu, 50 godina nakon što je jugoslovenska tajna služba lažirala njegovu smrt i poslala ga u SAD, gde je radio za Nasu. Tamo ga čeka nezgodan susret sa ćerkom koju nikad nije upoznao. Koristeći nedavno deklasifikovane dokumente, američki istoričar Rodžer Makmilan rekonstruiše niz događaja koji su se odvijali od 60-ih godina pa nadalje.

Zajedno sa Francom, penzionisanim generalom Jugoslovenske narodne armije koji je bio upoznat sa tajnim svemirskim programom, ali i njegovim zataškavanjem, razotkriva se kompleksna mreža tajni, laži i manipulacija, kao i prljave političke igre. Pričajući priču u prvom licu i koristeći dosad nikad viđene arhivske snimke, reditelj otkriva celu priču o pionirskom svemirskom istraživačkom programu koji je pola veka držan u tajnosti, kao i mestu gde je sve počelo, Objektu 505. Ova jugoslovenska vazduhoplovna baza – sada napuštena i minirana – odigrala je važnu ulogu u svemirskoj trci. Sredinom 60-ih godina bio je to najveći podzemni kompleks u Evropi: balkanska verzija svima poznatog američkog Područja 51 (Area 51).

Kroz isprepletene činjenice, glasine i fikciju, poslednje decenije jugoslovenske istorije prikazane su na način koji svakog gledaoca poziva da kritički propituje informacije koje vidi na velikom ekranu. Mit ili stvarnost? Na vama je da odlučite.

O REŽISERU

Žiga Virc (reditelj)

Filmski i televizijski reditelj (rođen 1987), diplomirao je režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Njegov kratkometražni film „Trst je naš“ (“Trieste Is Ours!”) 2010. bio je uvršten u pet finalista u kategoriji najboljeg kratkog stranog filma na 37. dodeli Studentskih nagrada Američke filmske akademije („Studentski Oskar“). Virc je reditelj brojnih reklama, dokumentaraca i filmova za koje je više puta nagrađivan. Iskusan je u cross-platform pristupu, a neki njegovi radovi viralno su završili u inostranstvu. Njegov rad karakteriše dramatičan vizuelni stil koji ga, u kombinaciji s detaljnim pristupom narativnoj strukturi, čini privlačnim široj publici.

Filmografija:

New Home (2016) – kratkometražni film
Houston, We Have a Problem! (2016) – igrano-dokumentarni film
Crescent Above Edelweiss (2013) – dokumentarni film
War Games (2012) – dokumentarni film
Call from the Mountains (2011) – dokumentarni film
Trieste Is Ours! (2010) – kratkometražni film
Our Democracy (2009) – TV film
Sky Above the Town (2008) – kratkometražni film

Oficijelni sajt: Houston, We Have a Problem! (2016)
Premijera: 19. maj 2016. godine

Ostavite komentar