Hobit: neočekivano putovanje 3D

Žanr: epska fantastika
Trajanje: 169 min.
Premisa: Od najmanjih početaka počinju najveće legende.

Glavne uloge: Martin Friman (Martin Freeman), Benedikt Kamberbeč (Benedict Cumberbatch), Ilajdža Vud (Elijah Wood), Ijan Mekelen (Ian McKellen), Ričard Armitidž (Richard Armitage)
Scenario: Fren Volš (Fran Walsh), Filipa Bojens (Philippa Boyens), Giljermo del Toro (Guillermo del Toro), Piter Džekson (Peter Jackson)
Režija: Piter Džekson (Peter Jackson)

SINOPSIS
Radnja filma smeštena je u Srednju zemlju, šezdeset godina pre "Gospodara prstenova". Bilbo kreće u uzbudljiv poduhvat, da povrati izgubljeno kraljevstvo patuljaka – Erebor, iz kandži strašnog zmaja Šmauga. Uz čarobnjaka Gandalfa Sivog pridružuje se družini od trinaest patuljaka predvođenih legendarnim ratnikom Torinom Hrastoštitom. Put će ih odvesti u divljinu – kroz opustošene zemlje koje su razorili Goblini i Orci.
O FILMU
Posle adaptacije trilogije "Gospodar prstenova", reditelj Piter Džekson osvrnuo se na još jedno delo engleskog pisca Džona Ronalda Reuela Tolkina. Dugo očekivani "Hobit" doživeo je svoju prvu ekranizaciju. Niko se dosad nije upustio u realizaciju tog nadolazećeg blokbastera. Za razliku od Tolkina, autora ovih dečijih knjiga, koji je prvo stvorio "Hobita", pa "Gospodara prstenova", reditelj Piter Džekson krenuo je suportnim putem.
"Dok smo radili Gospodara prstenova, znao sam da će to biti jedno od dva životna neviđena iskustva", prokomentarisao je reditelj. Tek kada se uverio da će na novom projektu raditi ista, dobro uigrana ekipa, poput Frena Volša i Filipe Bojens, odlučio se na korak pravljenja nove trilogije. "To je odlična priča koja se kreće kroz različite događaje. Malo je duhovitija od Gospodara prstenova. Brzog je tempa, jer ju je autor pisao za svoju i svu ostalu decu sveta. Likovi su raznovrsni. Prisutni su elementi pohlepe. Nevini će se promeniti zauvek i okupiće se snage koje direktno uvode u događaje koji su predstavljeni u prethodnoj trilogiji. Tu sve počinje." Šezdeset godina pre nego što njegov nećak Frodo krene na veliko i strašno putovanje, Bilbo Bagins živi zadovoljan svojim životom u svom udobnom domu. Kao i svi njegovi sunarodnici, živi mirno, ne znajući mnogo o svetu van svog Okruga, osim onoga što je sakupljeno u njegovim knjigama i mapama.
Glumac koji je po producentima bezrezervno mogao dočarati lik Bilba bio je Martin Friman. "Martin ima neverovatan dar da u isto vreme bude ranjiv i jak", rekla je producentkinja Bojens. Friman je opisao svoj lik: "Bilbo je sam sebi dovoljan. On je zadovoljan svojim životom. Reč je o učenom čoveku koji nigde nije putovao. Ono što me pogađa u vezi s njim jeste to što u određenim situacijama pristupa stidljivo. Vidljivo je često oklevanje u njegovom životu." Bilbov udoban život menja se pojavom čarobnjaka Gandalfa Sivog. "Bio sam oduševljen što se vraćam ovoj porodici", rekao je uvaženi glumac Ijan Mekelen. Čarobnjak je izabran da prati patuljka lorda Torina Hrastoštita u njegovoj misiji da povrati Erebor, izgubljeno kraljevstvo, koje je još davno napao i osvojio strašni zmaj Šmaug. "Gandalfu se sviđaju patuljci, on im se čak divi. Baš zato što je star i više od šest hiljada godina on može da proceni trenutnu situaciju, da je stavi u kontekst prošlih vremena, i da shodno tome presudi kada je vreme da im pomogne", opisuje Mekelen svoj lik, čarobnjaka Gandalfa.
Bilbo je taj koji je, kako ga čarobnjak vidi, tajno oružje prilikom pristizanja u Erebor. "Gandalf, koji osmišljava strategiju patuljcima, smatra da im je potreban provalnik, neko ko može da se približi zmaju. A to je Bilbo", kaže reditelj Piter Džekson. To je nešto sasvim novo za njega, koji do tada nikada nije ništa ukrao. Međutim, Gandalf veruje da je negde duboko u Bilbu skriven avanturistički duh. Patuljak i ratnik Torin Hrastoštit direktni je potomak linije Durina iz kraljevstva patuljaka u Srednjoj zemlji. On želi presto u Ereboru. Tumači ga Ričard Armitidž. "On je nasledio od oca potrebu da se osveti i želi da povrati Erebor i vrati u njega svoj narod. Njegov otac Train nestao je pokušavajući da uradi sličnu stvar pre sto godina. Torin oseća da je to ostalo na njemu, sada ili nikada", kaže Armitidž. Torin je hrabar vođa, dostojan poštovanja. Izuzetno je plemenit i san mu je da svom narodu, koji već dugo vremena nosi epitet beskućnika, povrati dom.
Bilbo se tokom filma susreće i s drugačijom vrstom stvorenja, Goblinima. Kao stalna tempirana bomba, oni žive večito tražeći opasnost. Žive u stalnom strahu i napetosti. I ovaj put prisutan je Golum, nosilac drevnog prstena. "Svima nam je bilo zabavno što smo opet bili u mogućnosti da pišemo o Golumu. To je jedan od naša četiri omiljena lika", rekla je producentkinja Filipa Bojens i dodala: "To nije u potpunosti onaj Golum koga smo imali u Gospodaru prstenova. Mlađi je, ima nešto više zuba nego u prethodnoj trilogiji i malo je hrabriji u ovom filmu". Golumova mana je to što misli da ga njegov prsten čini neranjivim, i ne sluti šta bi mu se desilo da ga izgubi. I ovaj put Goluma oživljava glumac Endi Seriks. "Kako je prošla decenija otkad igram ovaj lik, potpuno mi se uvukao pod kožu".
Još jedan lik prisutan je i u prethodnom i u ovom putovanju – Galadrijela, koju i ovaj put tumači oskarovka Kejt Blanšet. "Bilo je divno vratiti se i videti glumce i ostalu ekipu koja se nije videla toliko godina". Još jednom je otelotvorila lepu i mudru Belu Damu. Prema njenim rečima, nakon poduhvata kakvi su bili prethodna tri filma, nije verovala da se ponovo može napraviti nešto tako veliko. "Kada sam čula da se Piter, Filipa i Fren pripremaju za novo ‘ukrcavanje’, postala sam pravi progonitelj. Nisam znala da li će Galadrijela ponovo biti u filmu, ali sam se iskreno nadala. Kada sam čula da je izabrana, bila sam veoma ushićena, letela sam do nebesa", priča glumica. Galadrijela je moćni član Belog saveta i glavni Gandalfov saveznik. Blanšetova ju je nazvala "sićušni deo slagalice". Smatra da je kod Galadrijele i Gandalfa plemenito i herojski to što su oni pripremljeni i zajedno gledaju budućnosti u oči. "To je ono što čini Gandalfa najdivnijim herojem – hrabrost da krene u tminu, u koju se niko drugi ne usuđuje da uđe."
Kejt Blanšet i Ijan Mekelen uživali su u svom ponovnom zajedničkom radu. "Postoji emocionalna povezanost između njih, za šta bih rekao da dolazi od samih glumaca", kroz osmeh je objasnio Mekelen.
Na nastanku filma "Hobit: neočekivano putovanje" radila je mnogobrojna ekipa. Različiti likovi, stvorenja i njihova carstva zahtevala su zaseban identitet. Uz glumce, tome su doprineli i kostimografi, ali i rekviziti i životna sredina.
Ponovno okretanje Tolkinovom delu Piteru Džeksonu ovaj put omogućava korišćenje drugačije, najmodernije tehnologije. Za razliku od "Gospodara prstenova", "Hobit: neočekivano putovanje" sniman je u 3D verziji. Kompaktne i pokretne kamere snimaju daleko bolje nego regularne. Direktor fotografije Endru Lesli kaže da je reč o potpuno drugačijem tehničkom iskustvu. Reč je o neverovatnim tehnološkim dostignućima koja su se dogodila u poslednjih deset godina. Snimanje filma trajalo je osam i po nedelja širom severnog i južnog dela Novog Zelanda. Tim je imao i tu privilegiju da snima scene na mestima kao što su Nacionalni park "Fiordland" i planina Oven u Nacionalnom parku "Kahurangi". Veći deo divljih predela omogućio je timu da dočara duh Džeksonove Srednje zemlje. "Ekipa je navikla na lokaciju snimanja. Negde smo uključivali i helikoptere. Ali kapriciozna klima Novog Zelanda čini avanturu većom nego što bi inače bila", kaže direktor fotografije.
Avantura koja prati likove nastaviće se i u filmovima "Hobit: Šmaugova pustošenja" i "Hobit: tamo i ponovo nazad". Džekson vidi paralelu u stvaranju sva tri filma. "Hobit je priča o putovanju, pohodu koji godinu dana provlači karaktere tamo i nazad. U izvesnom smislu, pravljenje filmova bilo je sopstveni pohod, koračanje. Veoma sam srećan što sam kao reditelj pristupio pravljenju filma novim tehnikama i tehnologijama koje se još uvek razvijaju i kreću se ka nekim većim visinama. Ne želim da ljudi imaju osećaj da gledaju film na platnu, želim da se osećaju kao da su oni deo te avanture, kao da su na tom putovanju u Srednjoj zemlji zajedno sa nama."
O REŽISERU
Piter Džekson (reditelj/scenarista)
Režiser jedne od najuspešnijih trilogija u istoriji – "Gospodara prstenova", koja je osvojila 17 Oskara i četiri Zlatna globusa. Takođe, potpisuje filmove "King Kong", "Divne kosti", "Nebeska stvorenja" i "Distrikt 9". Zajedno sa Stivenom Spilbergom radio je na "Avanturama Tintina: tajna jednoroga". Ekranizacija Tolkinovog "Hobita" dočekana je sa velikim nestrpljenjem.
O GLUMCIMA
Martin Friman (Bilbo Bagins)
Nedavno je nominovan za nagradu Emi u kategoriji najbolje sporedne uloge za nagrađenu BBC-jevu televizijsku seriju "Šerlok". Za istu ulogu osvojio je BAFTA TV nagradu. Publici je već poznat po komediji "The Office". Na velikom platu tumači lik Bilba u trilogiji "Hobit".
Ijan Mekelen (Gandalf Sivi)
Osvojio je više od pedeset internacionalnih nagrada za glumu u toku pola veka duge karijere. Široku popularnost stekao je ulogom u trilogiji "Gospodar prstenova". U trilogiji "Hobit" ponavlja ulogu čarobnjaka koja mu je 2002. donela nominaciju za Oskara. Rođen je u Engleskoj, gde je za veliki doprinos pozorištu proglašen vitezom.
Ričard Armitidž (Torin Hrastoštit)
Već nekoliko godina je miljenik kako kritičara tako i publike. Mladi glumac oprobao se i u televizijskim BBC dramama i pozorištu. Njegovo najveće ostvarenje biće "Hobit: neočekivano putovanje", kao i nastavci – "Hobit: Šmaugova pustošenja" i "Hobit: tamo i ponovo nazad".
Kejt Blanšet (Galadrijela)
Poznata i nagrađivana australijska glumica. Osvojila je Oskara 2005. godine za ulogu Ketrin Hepbern u filmu "Avijatičar". Talenat joj nije nedostajao ni u filmovima "Neobični slučaj Bendžamina Batona", "Elizabeta: zlatno doba", "Talentovani gospodin Ripli". Diplomirala je na Australijskom institutu dramskih umetnosti, a veliko iskustvo stekla je u pozorištu. Posle trilogije "Gospodar prstenova", njenu junakinju čeka neočekivano putovanje.
Oficijelni sajt

Premijera: 13. decembar 2012. godine

Jedan komentar

  • Goran Dukić

    Prethodna trilogija je bila pun pogodak! Nastavak priče koji predhodi “gospodarima prstena” samo je dokaz nedostatka ideja. Dug, zamoran i na trenutke neinteresantan čist promašaj. Videćemo šta će biti u nastavku krajem ove godine!?

Ostavite komentar