najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Igra kodova

Žanr: bografski, drama, triler
Trajanje: 114 min.

Glavne uloge: Benedikt Kumberbač (Benedict Cumberbatch), Kira Najtli (Keira Knightley), Metju Gudi (Matthew Goode), Mark Strong (Mark Strong)
Scenario: Grejem Mur (Graham Moore), Endrju Hodžiz (Andrew Hodges) – knjiga
Režija: Morten Tildum (Morten Tyldum)

SINOPSIS

Tokom zime 1952. godine, britanske vlasti ušle su u dom matematičara, kriptoanalitičara i ratnog veterana Alana Tjuringa (Benedikt Kumberbač) da bi istražile prijavljenu provalu. Umesto toga, uhapsili su samog Tjuringa, optuživši ga za ogromnu nemoralnost, koja je dovela do osude zbog krivičnog delikta homoseksualnosti.

Oni koji su ga optužili nisu znali da inkriminiraju pionira moderne kompjuterizacije, čoveka koji je na čelu šarolike grupe učenjaka, lingvista, šahovskih prvaka i obaveštajaca, zaslužnog za razbijanje koda nemačke kriptografske mašine Enigma iz Drugog svetskog rata. Napet prikaz briljantnog i složenog čoveka prati genija koji je pod ogromnim pritiskom pomogao da se skrati trajanje rata i time spasao hiljade života.

O FILMU

Da li ste spremni da se upustite u igru mimo zakona prosečnog ljudskog uma? Da otkrijete tajnu koju skrivaju brojevi? “Igra kodova” novi je film norveškog reditelja Mortena Tilduma, snimljen po scenariju Grejama Mura koji je jednim delom zasnovan na knjizi „Alan Turing: The Enigma” izašle iz pera Endrjua Hodžiza.

Radnja filma prati matematičara i kriptografa, a kasnije i pionira modernog računarstva Alana Tjuringa, koji je za vreme Drugog svetskog rata uspeo da dešifruje nemačku kodnu mašinu “Enigma”, što je pomoglo saveznicima da pobede u ratu. Tjuringu je trebalo dosta vremena da stekne poverenje britanske vlade i vojske, ali kada je u tome uspeo, ovog genija više ništa nije moglo da zaustavi. Ulogu Alana Tjuringa tumači Benedikt Kumberbač, dok mu je partnerka u filmu Kira Najtli.

“Igra kodova” dobila je pozitivne reakcije kritičara i našla se na listi deset najboljih filmova u 2014. po listi Američkog filmskog instituta. Film je nominovan za prestižne filmske nagrade, uključujući pet Zlatnih globusa, devet BAFTA nagrada i na kraju, film je dobio čak osam nominacija za Oskara.

Film je sniman u Engleskoj tokom osam nedelja, a lokacije uključuju London, Okfordsšajr, Bakingamšajr i Dorset, uključujući viktorijansku kuću koja je bila dom Ijana Fleminga, napuštenu bazu RAF -a, stanicu King’s Cross, školu Šerborn, koju je pohađao mladi Tjuring i Blečli Park centar za dešifrovanje, dok su neki enterijeri snimljeni u studijima.

Oficijelni sajt:

 

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.