U trendu

Igre gladi sjaj slobode – 1. deo

Žanr: avantura, naučna fantastika
Trajanje: 123 min.
Premisa: Vatra gori sjajnije u tami

Glavne uloge:Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence), Džoš Hačerson (Josh Hutcherson), Lijam Hemsvort (Liam Hemsworth), Budi Herelston (Woody Harrelson), Donald Saterlend (Donald Sutherland), Filip Sejmor Hofman (Philip Seymour Hoffman), Džulijen Mur (Julianne Moore), Elizabet Benks (Elizabeth Banks), Džena Malon (Jena Malone), Džefri Rajt (Jeffrey Wright), Stenli Tuči (Stanley Tucci)
Scenario:Piter Krejg (Peter Craig), Deni Strong (Danny Strong)
Režija:Frensis Lorens (Francis Lawrence)

SINOPSIS

Ketnis Everdin (Dženifer Lorens) naći će se u Okrugu 13 nakon što je doslovno zauvek uništila igre. Pod vođstvom predsednice Koin (Džulijen Mur) i prema savetima prijatelja, Ketnis se bori da spase Pitu (Džoš Hačerson), a narod je inspirisan njenom hrabrošću.

O FILMU

„Vatra se širi. Ako nas zahvati, i vi ćete izgoreti.“ – Ketnis Everdin

Svetski fenomen „Igre gladi“ i dalje drži svet u neizvesnosti. „Igre gladi: Sjaj slobode 1. deo“ očekivani je treći nastavak popularne franšize. Priča postaje još napetija kako futuristička hronika života Ketnis Everdin ulazi u novo poglavlje. Igre su možda zauvek uništene, ali borba za preživljavanje postaje sve žešća.

Ketnis će morati da bude hrabrija i jača nego ikad u borbi sa svemoćnim Kapitolom. Shvata da nema izbora osim da razapne krila i prigrli simbol Ptice rugalice. Da bi spasla Pitu, ona mora da postane vođa. Ketnis se na početku filma budi u mračnom i razorenom, navodno, više nepostojećem Okrugu 13. Ubrzo će biti suočena sa strašnom istinom da je Okrug 12 uništen, a Pita zarobljen, izmanipulisan i pod uticajem predsednika Snoua na Kapitolu. Ketnis ujedno saznaje i za tajnu pobunu koja se iz Okruga 13 širi Panemom, u središtu koje će ubrzo i sama naći.

U filmu još bolje upoznajemo Panem, i to u periodu velikih previranja. Fransis Lorens: „Emocionalno je Ketnis poput strankinje u nepoznatoj zemlji u kojoj počinje revolucija. Shvata da ne može da ostane pasivna. Previše je zla i prevare, a ljudi koje voli su u opasnosti, i ona će učiniti sve da ih spase. Ulozi su u Igrama gladi uvek bili visoki, ali sada je ceo svet u tome. Upoznajemo potpuno nove lokacije i nepoznata mesta. Ovo je veliki film.“

Dženifer Lorens se svidelo da ponovo bude u ulozi heroine koja kreće da uzme vlast u svoje ruke. „Drago mi je da Ketnis preuzima ulogu vođe, ali ona je i dalje vrlo nevoljna junakinja. U prvom filmu je želela da spase porodicu, u drugom sebe, a sada shvata da ima ulogu u svetu i da može da pomogne u borbi između dobra i zla. Ona se nada da će ovog puta stvarno promeniti stvari nabolje. Mora se naviknuti na nov način života u Okrugu 13, sve joj je nepoznato i ne može ni da izađe na otvoreno i lovi, sve se događa u podzemlju. Ona se oseća prazno, ista je, ali opet potpuno promenjena.“

Predsednica Koin (Džulijen Mur) tražiće od nje da nastupi u promotivnim spotovima koje Okrug 13 koristi za komunikaciju i kao inspiraciju pobunjenika širom Panema. „Ona se oseća poput piona, kao da je Ptica rugalica samo simbol s kojim ne oseća povezanost, sve dok ne vidi događaje u Okrugu 8“, dodaje Lorensova. Nju je oduševila prilika da sarađuje sa Džulijen Mur: „Kad sam čula da će ona biti Koinova, to su bile najbolje moguće vesti. Mislim da je Džulijen jedna od najboljih glumica i jednostavno je fenomenalna, a još je impresivnija uživo. Ona je topla porodična žena i veoma je duhovita, pa je rad s njom bio ostvarenje snova.“ Jedan od likova je i Gejl, odani prijatelj koji je Ketnisina veza s prošlošću. „Ketnis i Gejl imaju bogatu istoriju koja je složena. Njih dvoje su se najbolje razumeli pre Igara, ali posle to više nije bilo tako. Bilo je zabavno dalje istraživati njihov odnos“, komentariše Lorensova.

„Igre gladi: Sjaj slobode 1. deo“ otkrivaju nam najskrovitije mesto u Panemu: tajnoviti Okrug 13 u kojem su pobunjenici stvorili strogo društvo pod zemljom. Ono je suprotnost Kapitolu, koji je senzacionalistički, raskošan, preteran u svakom smislu, dok je Okrug 13 siv, prigušen i realističan. Okrug 13 je vrelo pobune,

Međutim, kako počinju da se oglašavaju bubnjevi mogućeg rata, Okrug 13 i Kapitol kreću u borbu za podršku – ključ svega je simbol Okruga 13 i neprijatelj Kapitola – Ptica rugalica. Fransis otkriva tajnovitu istoriju Okruga 13: „Okrug je bombardovan pre 75 godina, a činili su ga rudnik grafita i nuklearni pogon. Neki su preživeli, povukli se u podzemlje i stvorili tajnu civilizaciju daleko od pogleda Kapitola, ustrojenu na vojničkim načelima. Sve to vreme oni se spremaju za preuzimanje vlasti.“ Džon Kilik: „Uronićete u Okrug 13 – dosad skriveno mesto za koje niko osim Kapitola nije znao da postoji, a to je potpuno novo iskustvo. Sve se seli u podzemlje i još je napetije, intenzivnije i pritisak samo raste. Bio je to veliki dizajnerski poduhvat, a rezultat je za svaku pohvalu reditelju i dizajneru produkcije, Filu Mesini.“

O REŽISERU

Fransis Lorens (reditelj)
Debitovao je filmom „Konstantin“, na osnovu stripa „Hellblazer“, u kojem su glavne uloge imali Kijanu Rivs i Rejčel Vajs. Sledio je hit-film „I Am Legend“, a 2011. režirao je „Water for Elephants“, prema bestseleru Sare Gruen. Lorens je i ugledan reditelj spotova nagrađen nagradama Gremi i brojnim nagradama VMA. Sarađivao je s muzičarima kao što su Džej-Z, Britni Spirs, Bijonse, Pink, Gven Stefani, Dženifer Lopez, „Aerosmit“ i Dženet Džekson. Radio je i reklame za kompanije za brojne svetske kompanije. Kao reditelj i izvršni producent, radio je seriju „Kings“, a 2011. režirao je pilot-epizodu „Touch“ i bio izvršni producent nastavka serije.

O GLUMCIMA

Dženifer Lorens (Ketnis Everdin)
Jedna je od najtalentovanijih holivudskih glumica. Nedavno smo je gledali u Dejvid O. Raselovom „Silver Linings Playbook“ sa Bredlijem Kuperom i Robertom de Nirom. Tom ulogom je zaradila Oskara, Zlatni globus i nagradu SAG. Nedavno je završila sa snimanjem „X-Men: Days of Future Past“, a glumiće i u Dejvid O. Raselovom „American Hustle“. Glumiće i producirati „The Rules of Inheritance“, adaptaciju memoara Kler Bidvel Smit, o ženi koja je u mladosti izgubila oba roditelja od raka, a koji će režirati Suzen Bier. Glumica je glumila i u filmovima „Like Crazy“, „The Beaver“, „Winter’s Bone“, „The Burning Plain“, „Poker House“, „House at the End of The Street“ i seriji „The Bill Engvall Show“.

Oficijelni sajt:

 

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike