najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Instrumenti smrti: Grad kostiju

Žanr: avantura, akcija
Trajanje: 130 min.
Premisa: Izabrani ste!

Glavne uloge: Lili Kolins (Lily Collins), Džejmi Kembel Bauer (Jamie Campbell Bower), Robert Šian (Robert Sheehan)
Scenario: Džesika Postigo (Jessica Postigo), Kasandra Kler (Cassandra Clare) – roman
Režija: Harald Zvart (Harald Zwart)

SINOPSIS
Radnja filma smeštena je u savremeni Njujork, gde Kleri Frej, naizgled obična tinejdžerka, otkriva neobičnu istinu o sebi. Ona je potomak loze Senolovaca, tajnog reda mladih poluanđela, ratnika, zarobljenih u drevnoj borbi za spas našeg sveta od demona. Nakon što joj je majka misteriozno nestala, Kleri je primorana da se pridruži Senolovcima, koji je upoznaju s opasnostima "druge strane" Njujorka, mestom nazvanim Podzemni Svet, u kome vladaju demoni, vešci, vampiri, vukodlaci i druga smrtonosna stvorenja.
O FILMU
Film je snimljen po prvoj knjizi serijala Kasandre Kler koji se našao na prvom mestu "Njujork tajms" liste bestselera serijala namenjenih mladim čitaocima i na njoj se nalazi skoro dve godine! Svakako će to biti i uzbudljiv filmski serijal, jer je već potvrđeno snimanje nastavka.
Godine 2007. autorka Kasandra Kler predstavila je mladoj čitalačkoj publici neverovatan ženski lik – Kleri Frej, devojku koja ima sposobnosti da vidi zapanjujuće i naizgled nemoguće stvari. Knjiga "Instrumenti smrti: Grad kostiju" ubrzo je postala svetski fenomen. "Uvek sam bila ljubitelj fantazije i epskih priča o dobru i zlu", kaže Kasandra. "Želela sam da napišem priču o odrastanju i sazrevanju u kojoj će centralni lik biti devojka koja živi u Njujorku. Kada sam se ja doselila u ovaj grad, bila sam opčinjena njegovom istorijom". Ubrzo je usledila ponuda za film, o čemu je autorka uvek sanjala. "Kada pišete knjigu, nadate se da će jednog dana biti snimljen film po njoj, ali ne možete da računate na to. Ja i dalje ne mogu da verujem da mi se to desilo."
Producenti filma naglašavaju da su ih privukli likovi, koji prolaze kroz neverovatnu avanturu u svojim otkrivanjima. U svetu ovih likova postoji mnogo iznenađenja koje su filmadžije želele da prenesu i na ekran. Ubrzo su se odlučili za reditelja Haralda Zvarta, koji se posvetio poslu istražujući blogove mladih kako bi razumeo šta im se sviđa, a šta ne. "Ovo je, na neki način, detektivska priča o mladoj devojci koja traži nešto izgbljeno", rekao je reditelj Zvart. "Na tom putu ona otkriva da mnogo toga u šta je verovala nije istinito. Ona je veoma moćna devojka i kod nje mi se najviše sviđa to što kada joj kažete da nešto ne uradi, ona će najverovatnije upravo to uraditi. Ona sama kontroliše svoj život." Autorka i reditelj ostvarili su u toku snimanja filma čvrstu saradnju. Reditelj se savetovao sa Kasandrom Kler o brojnim detaljima: "Kada snimate film na osnovu tako popularne knjige, morate da donosite teške odluke. Odričete se nekih ideja iz raznoraznih razloga", kaže Zvart.
Kao veliki fan knjige, glumica Lili Kolins je bez razmišljanja prihvatila ulogu Kleri Frej. "Kada vam ta knjiga jednom dospe u ruke, tu je kraj, ne možete da je se otarasite. To je lepota Kasandrinog pisanja", rekla je glumica. "Snimanje serijala po knjizi ima svoje prednosti i mane. Pročitala sam sve knjige, ali morala sam da se distanciram od njih kada je počelo snimanje, jer Kleri ne zna šta je tek čeka. Ona je u početku normalna devojka i suviše znanja o liku može da ugrozi tu čistotu njene prirode", kaže Lili Kolins. Autori filma lako su se odlučili da glavni muški lik ponude mladom britanskom glumcu Džejmiju Kembelu Baueru. "Hteli smo nekoga posebnog", rekao je producent Robert Kulzer. "Izgleda blago, a opet opasno."
Kasandra Kler je zadivljena kako je njena književno delo ispalo na platnu: "Pisanje je usamljeni posao. Likove zamišljaš i samo su u tvojoj glavi", ali kada vidite tu priču na ekranu i glumce u kostimima, to je za mene neverovatno iskustvo". Knjiga "Instrumenti smrti: Grad kostiju" prevedena je na 36 jezika i prodata u više od 22 miliona primeraka širom sveta.
O REŽISERU
Harald Zvart (reditelj)
Rođen je u Holandiji, a odrastao je u Norveškoj. Svoj prvi film snimio je sa osam godina. Posle studija posvetio se režiranju televizijskih reklama, gde se ubrzo pokazao kao jedan od najuspešnijih u toj oblasti. Režirao je filmove "Karate Kid" i "Pink Panter".
O GLUMCIMA
Lili Kolins (Kleri Frej)
Mlada glumica je zvezda u usponu. Rođena je u Engleskoj, gde je i ušla u industriju zabave, a danas radi u Los Anđelesu. Glumila je uz istaknute glumice kao što su Sandra Bulok i Džulijana Mur, a uz Džuliju Roberts je glumila u filmu "Ogledalce, ogledalce" kao Snežana. Takođe se bavi i televizijskim novinarstvom.
Džejmi Kembel Bauer (Džejs Vejland)
Mladi britanski glumac kojem se predviđa velika karijera. Glumio je u filmovima: "Svini Tod", "Hari Poter i relikvije smrti 1 i 2", "Anonimus", "Sumrak", "Sumrak saga: Praskozorje 2". Iako mu je karijera tek u začetku, može se pohvaliti velikim brojem pozitivnih kritika.
Oficijelni sajt

Premijera: 5. septembar 2013. godine

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike