U trendu

Ispovesti kupoholičarke

Žanr: komedija, porodični, romantični
Trajanje: 135 min.
Premisa: Samo jedan mali kredit…

Glavne uloge:

Ajla Fišer (Isla Fisher), Hju Densi (Hugh Dancy), Džoun Kjusak (Joan Cusack), Džon Gudman (John Goodman), Kristen Riter (Krysten Ritter), Džon Litgou (John Lithgow), Kristin Skot Tomas (Kristin Scott Thomas)

Scenario:Trejsi Džekson (Tracey Jackson), Tim Firt (Tim Firth) , Kejla Alpert (Kayla Alpert), Sofi Kinsela (Sophie Kinsella) – roman
Režija:Pi Džej Hogan (P.J. Hogan)

SINOPSIS
U glamuroznom svetu Njujorka Rebeka Blumvud je devojka koja voli da se zabavlja i koja je jako dobra u šopingu – u stvari, možda čak i previše. Ona sanja da radi u svom omiljenom modnom časopisu, ali tamo ne može ni da priviri sve dok, ironično, ne počne da radi kao kolumnista u magazinu za finansije koji izdaje ista medijska kuća. I kako se njeni snovi konačno ostvaruju, Rebeka počinje da upada u urnebesne i ekstremne situacije kako bi sprečila da njena prošlost potpuno uništi njenu svetlu budućnost.
O FILMU
Ajla Fišer ("Lovci na deveruše") igra u filmu producenta holivudskih blokbastera Džerija Brukhajmera (trilogija "Pirati sa Kariba", "Nacionalno blago") i reditelja Pi Džej Hogana ("Venčanje mog najboljeg druga"). Scenario su radili Trejsi Džekson i Tim Firt prema knjizi "Ispovesti kupoholičarke" i "Kupoholičarka u inostranstvu" Sofi Kinsela. Hju Densi ("Začarana", "Kralj Artur") glumi Rebekinog urednika i predmet njene naklonosti, dok veterani Džoun Kjusak i Džon Gudmen igraju Rebekine ekscentrične roditelje.
"Ispovesti kupoholičarke" Sofi Kinsela i četiri naredna romana su internacionalni fenomen koji je osvojio strastvene i posvećene čitaoce. Svaka od knjiga našla se na listi bestselera u Americi i Britaniji, a Sofi je u jednom trenutku imala čak tri naslova na listi top 10 romana "Vašington posta".
Uspeh knjiga privukao je pažnju producenta Džerija Brukhajmera. "Naša kompanija uvek traga za svežim idejama", kaže Brukhajmer. "Sofi nam je pomogla da budemo sigurni u to da prelazak Beki Blumvud na veliko platno bude veran suštini i temi samih romana". "Kada pogledate krizu koja se oko nas dešava, kada svako ima 27 kreditnih kartica, svako zapravo može da se poistoveti s Rebekom Blumvud", dodaje producent Majk Stenton.
Sofi Kinsela je predstavila Rebeku Blumvud pre osam godina. Od tada je preko 15 miliona čitalaca u 35 zemalja, uključujući Ameriku, Britaniju, čitavu zapadnu i istočnu Evropu, Skandinaviju, Tursku, Japan, Kinu, Koreju, Indoneziju, Tajland i Vijetnam, zavolelo dragu, nesrećnu i bekrajno optimističnu kupoholičarku. "Rebeka Blumvud je lik s kojim mogu da se identifikujem", kaže i reditelj filma. "Kupoholičarka je neko ko veruje u terapiju rasprodajama. Osećate se loše? Idite u prodavnicu, i odmah ćete se oraspoložiti. Kada smo loše, svi koristimo blagodeti šopinga kako bismo se oraspoložili. Samo što Rebeka, pa, jednostavno ne može da prestane".
Za filmsku verziju "Ispovesti kupoholičarke" i scenografija i Rebeka promenili su nacionalnost i otišli pravac u Ameriku. "U mojoj glavi i u knjizi, naravno, Rebeka će uvek biti Britanka", kaže književnica. "Ali sretala sam Beki Blumvud širom sveta, u svim nacionalnostima. Ono što meni u filmu najviše znači je to što ima njenu dušu, njene mane i njen smisao za humor. Film je baziran na osnovu prve dve knjige, a druga se delom dešava u Njujorku. Mnoge od mojih omiljenih scena su u filmu, i uživala sam gledajući ih kako oživljavaju", kaže Sofi Kinsela.
Autori su znali da glavni karakter mora da stvori neko talentovan i inspirativan. Tako su pozvali Ajlu Fišer za ulogu Rebeke Blumvud. "Ona je u ‘Lovcu na deveruše’ i filmu ‘Definitely Maybe’ ljudima ukrala srca", kaže Brukhajmer. "Smatrao sam da je Ajla idealna za ulogu", kaže reditelj. "Ova uloga zahteva nekog ko je neizmerno dopadljiv, ali i s posebnim glumačkim darom. I ono što je važno – Ajla je rođena komičarka. Ona je retkost, prelepa žena kojoj nije problem da pravi budalu od sebe. Ona je opuštena i bez kočnica, kao i naša junakinja".
Književnica i producent filma, Sofi Kinsela, slaže se s rediteljem Hoganom. "Ajla je fantastična! Zabavna je, topla, draga i jednostavno je devojka koju biste poželeleli za najbolju drugaricu". Ajla Fišer je bila fan Sofinih knjiga i pre nego što je sanjala da će dobiti ulogu. "Pročitala sam sve knjige iz serijala dok sam živela u Londonu. Genijalno su zabavne i osećala sam da se obraćaju direktno meni". "Rebeka je tako sjajan lik", kaže Ajla. "Ona je slatka, optimistična, vesela, dobra devojka koja je i impulsivna kupoholičarka koja se zaljubljuje u bleštave stvari i sitnice". "Ja sam od onih koje luduju za torbama i cipelama. Imam toliko obuće da je to zastrašujuće".
Britanski glumac Hju Densi igra Luka Brendona, radoholičara, urednika magazina u kome Rebeka dobija posao kao kolumnista, savetnik za finansije. "Već sam radio s Hjuom, on je sjajan mladi glumac, izuzetno zgodan, šarmantan, neko ko će postati velika filmska zvezda", najavljuje Brukhajmer. "Hju je led naspram Ajline vatre. Svako od njih je ono što je onom drugom potrebno, i savršen su par. Hju je trebalo da bude isto ono što je i u knjizi – Britanac. Rebeka mu je udahnula život koji je počeo da nestaje u okvirima njegove predanosti karijeri", kaže reditelj Pi Džej Hogan.
"Spolja, Luk je suprotnost svemu onome što privlači Beki", kaže Hju Densi. "On je apsolutno nezainteresovan za odeću i šoping, zaljubljen u finansije, koje su njoj očigledan problem. Ali, kao i svi koji se pronađu i prepoznaju, te prvobitne razlike će nestati i njih dvoje će se sve više zbližavati". "Hju je tako zabavan", kaže Ajla. "On je potpuno na zemlji, poseduje taj tipični britanski senzibilitet, veoma duhovit i inteligentan. To je sve preneo na Luka, i on i Rebeka su zaista slatki". Blumvudove, Bekine voljene i pomalo ekscentrične roditelje, igraju Džon Gudmen i Džoun Kjusak, dvoje sjajnih komičara i glumaca. Za razliku od svoje ćerke, oni su štedljivi i ponosni su na to. Kristen Riter, mlada komičarka, bila je sjajan izbor za ulogu Suzi Klet Stjuart, Bekinu prijateljicu i cimerku, dok Kristin Skot Tomas, koja je godinama živela u Francuskoj, donosi duh ove zemlje ulogom urednice modnog magazina Alete Najlor.
Kada je jednom odlučeno da će lokacija filma biti zapravo u Americi, bilo je jasno da se priča Rebeke Blumvud o neukrotivom šopingovanju može dešavati samo na jednom mestu. "Njujork je karakter za sebe, ikona među gradovima i svetska prestonica mode", kaže Brukhajmer. "Zato nije bio veliki izazov promeniti lokaciju iz Londona u Njujork, jer su oba grada dizajnerske modne prestonice, preplavljene haosom, gomilom različitih ljudi i smislom za provod". "U drugoj knjizi Beki odlazi na Menhetn i oseća se kao u raju za šoping. Mi smo je zapravo samo odmah smestili tamo", dodaje reditelj.
Snimanje na ulicama i u prodavnicama najužurbanijeg i najhaotičnijeg grada na svetu bilo je poseban izazov. Film zalazi u čitav spektar različitih ekonomskih pogleda i prostora. Imate ekskluzivnu visoku modu na Medison aveniji, Petu aveniju, Mitpaking Distrikt, Tribeku, Soho i Ist Sajd, a imate i Bekine roditelje koji žive u finom svetu srednje klase. Pored Njujorka, film je snimljen na Menhetnu i u Konektikatu.
Autori su znali da film "Ispovesti kupoholičarke" zaslužuje brilijantne kostime. Tako se timu pridružila Patriša Fild. "Patriša Fild je jedna od najboljih kostimografa današnjice; uvek sveža, pronalazi nove dizajnere i oblači naše likove jedinstveno, zanimljivo, veselo i stajliš", kaže producent. Fildova je u modi već 40 godina, od kada je otvorila svoj prvi butik 1966. godine. Ona je zaslužna za ogromnu pažnju koju je osvojio izgled junakinja serije "Seks i grad", uključujući i istoimeni hit film, kao i za film "Đavo nosi Pradu".
"Priča o kupoholičarki me je zaista privukla", kaže Patriša. "Delovala je kao zabavan, pozitivan i zanimljiv projekat, baš film koji mi stoji. Ja volim da se zabavljam i tako uvek pristupam poslu. Prvi put sam radila s ovim timom i oni su to jako želeli, što je bilo dovoljno za početak". "Ja sam stilista, iako je to u krugu kostimografa nezamisliva reč. Pretvaram modu u umetnost, i to radim kao kolaž. Kombinujem stare komade, nove komade, haljine s džinsom, osmišljavam sve vrste mikseva. Svet kostimografa u izvornom značenju jeste kreiranje odeće prema temi dela. Ali ako radimo nešto savremeno, zašto bih pravila odeću, kada imamo čitav svet dizajnera od kojih možemo izabrati sve što nam treba? A naš film je upravo o kupoholičarki koja šopinguje po čitav dan".
Ironično za priču smeštenu u Njujorku, Fildova je ideje za Ajlin izgled dobila na poslovnom putu u Tokiju, neposredno pre snimanja. Dok sam bila tamo, počela sam da nabavljam stvari za Ajlu. Njena malena građa se savršeno uklapala s japanskim brojevima, a moda za mlade tamo je izuzetno animirana i kolorična. Taj uticaj se ne vidi toliko, jer sam sve kombinovala, ali predstavlja duh onoga što možete videti na tokijskoj modnoj sceni. Drugi likovi su takođe dobili pun tretman Patriše Fild, uključujući Rebekinu cimerku Suzi.
"U priči, Suzi pokušava da obuzda Bekine kupoholičarske napade, tako da mi je bilo lako da je osmislim. Imala sam ideju da Suzi izgleda kao ‘Vilijamsburg devojka’, iz naselja preko reke u Bruklinu, koje je privuklo koloniju mladih ljudi. Ona izgleda mladalački, umetnički, boemski i pomalo rok. Takođe, oblačila sam joj razne boje, veoma eklektično, dok su kod Rebeke imperativ samo boje, boje, boje!
Dok je francusku modnu urednicu koju igra Kristin Skot Tomas oblačila potpuno sofisticirano, kao nekoga koji 100% zna šta može i želi da nosi, Lesli Bib bila je inspirisana čuvenim Kruela de Vil izgledom. Muški deo ekipe je takođe bio zbrinut. Luk Brendon je bio potpuno nezainteresovan za svoj izgled, sve do veze s Rebekom, a onda vidite pravu promenu.
Svi su uživali radeći na filmu, uz potpunu podršku autorke romana Sofi Kinsela. Ona je pomagala da Rebeka Blumvud na velikom platnu ne razočara nijednog od miliona obožavatelja ove književne heroine. Nakon izbora dobre ekipe i podrške Sofi Kinsela, postprodukcija je bila podjednako zahtevna za producenta Džerija Bukhajmera, iza koga stoje naslovi kao što su "Opasni umovi", "Top Gun" i "Flashdance". On je karijeru posvetio modelovanju i redizajniranju filmskih žanrova, ali u filmu "Ispovesti kupoholičarke" prvi put se susreo s romantičnom komedijom.
Oficijelni sajt

1 komentar
  1. Jelena Damjanović

    Još nisam gledala ovaj film, ali jedva čekam, sutra da idem da ga gledam. Mislim da je film odličan. Glumica Ajla Fišer je preslatka.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike