najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Jesen samuraja (video)

Žanr: romantična komedija
Trajanje: 90 min

Glavne uloge: Petar Strugar, Hristina Popović, Nikola Kojo, Sergej Trifunović, Andrija Milošević, Vesna Trivalić, Tihomir Stanić, Katarina Žutić, Miodrag Miki Krstović, Miloš Samolov
Scenario: Dimitrije Vojnov
Režija: Danilo Bećković

SINOPSIS

Glavni junak Vladica (Petar Strugar) je profesionalni karatista, šarmantni bonvivan koji je nekada bio veliki talenat, ali nije napravio veliku karijeru zbog prevelike sklonosti ka provodu i noćnom životu. Po okončanju karijere, vraća se u rodni grad i zaljubljuje se u Snežanu (Hristina Popović) i vezuje za nju i njenog malog sina Vukašina. Vladica želi da se brine o njima, ali shvata da ne ume da radi ništa osim karatea. Njegova potraga za poslom koji bi mu omogućio da brine o porodici koju je upravo počeo da stvara, dovodi ga u niz urnebesnih situacija.

O FILMU

Scenarista filma, Dimitrije Vojnov, otkriva nam kako je tekao rad na scenariju za ovaj film: ”Ideju za scenario dobio sam slušajući priču jednog kolege koji se ozbiljno bavio karateom, ali je onda napustio sport kada je krenuo na studije. Ipak, ostao je u kontaktu sa drugovima iz sportskih dana i mnogi od njih su ostali u karateu. Jako mi je bila interesantna priča o tome šta se dešava sa ljudima koji posvete ceo život jednom amaterskom borilačkom sportu i šta se dešava sa njima kada prestanu da se takmiče.

S druge strane, borilački sportovi regrutuju svoje polaznike baš kroz filmove i popularnu kulturu i bilo mi je jako zanimljivo da uvedem taj filmski prikaz borbe kao nešto što igra jako važnu ulogu u životima mojih junaka. I onda je prirodno izrasla priča o junacima koje su oblikovali borilački filmovi, a onda u jednom trenutku i oni postaju protagonisti takve priče.

Jako volim ovaj scenario, ne samo zato što sublimira razne filmove koje volim, u rasponu od “Džerija Megvajera” do “Rokija” i “Karate Kida” već i zato što mislim da ovakvih filmova više nema ni u Holivudu, iako su tamo bili velemajstori za pravljenje takvih stvari. Na repertoaru i kod nas ali i u svetu postoji nestašica filmova koji istovremeno imaju i pravu ljubavnu priču, i pravu priču o sazrevanju i ozbiljne borbe. Na neki način, kroz ovaj film čuvamo holivudski duh u Srbiji dok se ne bude ponovo vratio u sam Holivud.”

Na pitanje da li je uloga unapred pisana za Petra Strugara, Dimitrije otkriva: „Kad je reč o Petru Strugaru, scenario je nastao pre “Malog Buda”, u vreme kada je Petar još bio premlad za ovu ulogu. Međutim, kako sam upoznavao Petra postajalo je jasno da je on jedini glumac koji može da odigra ovu ulogu. Ne samo zbog njegovog glumačkog dara već i zbog spremnosti da se u potpunosti posveti ulozi. Ako gledamo istoriju borilačkog filma, prvu generaciju zvezda tog žanra činili su sportisti, bivši kaskaderi i majstori borilačkih veština – to je generacija od Brusa Lija pa zaključno recimo sa Sigalom i Van Damom.

U “Matriksu” se stvar menja i karakterni glumci počinju da igraju u borilačkim filmovima, i publika više ne zahteva da glavni glumac ima neki borilački kredibilitet. Ne samo da su se Sigal i Van Dam preselili na video, već se na videu pojavila nova generacija zvezda borilačkih filmova predvođena Skotom Etkinsom pre svih koji sada prelaze u bioskopski film. Etkins se vratio korenima jer ima minuli rad u borilačkim sportovima.

Ono što je Petar uradio u ovom filmu je izuzetan podvig. On je školovan, karakterni glumac koji je sebe pripremio za ulogu do tačke da ni u jednom jedinom kadru nije imao dublera, a pritom su borbe radili Kalojan Vodeničarov i bugarski momci koji su navikli da rade i sa holivudskim zvezdama poput Toma Kruza i Meta Dejmona ali i sa Skotom Etkinsom, dakle da imaju pravog borca preko puta sebe. Sve to je dosta tvrdo, ali ne iscrpljuje se samo u scenama borbe. Petrova izuzetna volja pomogla je da se njegova borilačka i fizička priprema prelije u glumačku igru, u emociju – Petar zahvaljujući svemu tome zaista zrači energiju nekoga ko može da izvede sve ono što i glavni junak.“

Posle izuzetno uspešnog filma “Mali Budo”, reditelj Danilo Bećković je imao veliki izazov da započne sledeći projekat. „Ovo je žanrovski melanž u kom su ukršteni elementi ljubavnog filma, borilačkog filma i komedije. Dimitrije Vojnov je uspeo da sve ovo divno poveže i napiše izuzetno snažnu, uzbudljivu i kompleksnu priču, oko koje smo se svi okupili. Trudimo se da snimamo onakve filmove kakve volimo da gledamo, ukusi nam se u velikoj meri poklapaju i mislim da nas ljubav prema filmu drži na okupu toliko dugo. Imam sreću da sarađujem sa izuzetno vrednim i ambicioznim ljudima, počevši od glumaca, preko ljudi iz autorske i produkcijske ekipe, pa do momaka iz tehničkog sektora. Sačuvali smo divnu atmosferu koja je stvorena tokom snimanja “Malog Buda”, pa se zapravo poslednje četiri godine nismo ni razilazili.“

Oficijelni sajt: Jesen samuraja (2016)
Premijera: 3. oktobra 2016. godine u Centru “Sava”

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike