najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad svane dan

Žanr: drama
Trajanje: 90 min.
Nagrade: srpski kandidat za nagradu Oskar

Glavne uloge: Mustafa Nadarević, Nebojša Glogovac, Zafir Hadžimanov, Olga Odanović Petrović, Predrag Ejdus, Mira Banjac, Nada Šargin
Scenario: Filip David, Goran Paskaljević
Režija: Goran Paskaljević

SINOPSIS
Priča o 72-godišnjem profesoru muzike, Miši Brankovu, koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo. Naime, prilikom iskopavanja na mestu gde je nekad bio Semlin Judenlager, a sada su samo ostaci Starog sajmišta i nekadašnjeg logora, radnici pronalaze kutiju s dokumentima koju je daleke 1941. godine zakopao logoraš Isak Vajs.
Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Vajsovi, koji su ga, pre nego što su odvedeni u logor, a sluteći šta ih čeka, dali na čuvanje prijateljima, porodici Brankov. Miša je tad imao tek dve godine. Vajsovi su stradali u logoru, a malome Miši njegovi drugi roditelji nikada nisu otkrili da on nije njihovo biološko dete, nego samo usvojenik. U kutiji je i nedovršena partitura Kadiša, pod nazivom "Kad svane dan", koju je komponovao logoraš Isak Vajs. Tragajući za istinom o sebi i svome poreklu, profesor muzike traga i za malo poznatom istinom o logoru Staro sajmište, jednim od najstrašnijih nacističkih logora. Istovremeno, njegova opsesija jeste da dovrši započeti Kadiš i da se maestralna molitva za mrtve izvede na mestu nekadašnjeg logora.
O FILMU
U ovom filmskom ostvarenju reditelja Gorana Paskaljevića glavnu ulogu tumači Mustafa Nadarević, a u ostalim ulogama su Nebojša Glogovac, Predrag Ejdus, Zafir Hadžimanov, Olga Odanović, Mira Banjac, Meto Jovanovski, Nada Šargin i drugi. Muziku za film radio je Vlatko Stefanovski.
Film "Kad svane dan" imao je svetsku premijeru na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, gde je bio prikazan u okviru selekcije "Velikani savremenog svetskog filma", među filmovima najvećih svetskih reditelja današnjice.
Nedavno je reditelju Goranu Paskaljeviću uručena nagrada za doprinos svetskoj filmskoj umetnosti na Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi. Film "Kad svane dan" dobio je gran pri za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Terni (Italija), kao i gran pri za najbolji film festivala i gran pri za najbolji film po glasovima publike na Međunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Merida.
Premijera: 24. decembra 2012. godine u Centru "Sava"

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.