U trendu

Kakav otac, takav sin

Žanr: drama
Trajanje: 121 min.
Zemlja porekla: Japan
Engleski naziv: Like Father, Like Son

Glavne uloge:Masaharu Fukuyama, Machiko Ono, Yoko Maki
Scenario:Hirokazu Kore-Eda (Hirokazu Koreeda)
Režija:Hirokazu Kore-Eda (Hirokazu Koreeda)

SINOPSIS

Riota je sve u životu stvorio svojim radom i veruje da ništa ne može uništiti njegov savršen život. Međutim, jednog dana, njegova supruga Midori i on primaju neočekivan telefonski poziv. Njihov šestogodišnji sin Keita nije njihov biloški sin, jer je došlo do zamene beba u bolnici. Riota mora da donese sudbonosnu odluku, da napravi izbor između svog pravog deteta i onog koje je podizao do tada. Videvši Midorinu posvećenost Keiti, čak i pošto je saznala istinu, i razgovarajući s porodicom koja je odgajala njihovoh sina u poslednjih šest godina, Riota počinje da preispituje sopstvenu posvećenost porodici.

O FILMU

Film je nominovan za Zlatnu palmu, a u Kanu je osvojio nagradu žirija i ekumenskog žirija, na Azija-Pacifik filmskom festivalu osvojio je nagrade za najbolji film i reditelja, a osvojio je nagrade publike na festivalima u San Sebastijanu, Sao Paolu i Vankuveru.

Tema ovog filma je posebno interesnatna iz perspektive japanskog društva. Reditelj je u nekim intervjuima otkrio da je u Japanu usvajanje dosta retko, jer većina roditelja smatra da je krvna veza ono što čini porodicu i skoro je nezamislivo da odgajaju decu koja nisu njihova. Takođe, otkrio je interesantne podatke o periodu bejbi buma tokom 70-tih u Japanu, kada nije bilo dovoljno osoblja u bolnicama pa je često dolazilo do zamene dece. U slučajevima u kojima su greške otkrivene, 100% roditelja je odabralo svoju biološku decu.

O REŽISERU

Hirokazu Kore-Eda (režiser)
Miljenik evropskih festivala, tri puta nominovan za Zlatnu palmu i jednom za Zlatnog lava, Koreeda je više uspeha imao van rodnog Japana u kome je i dalje nepoznat široj publici. Planirao je da bude novinar, ali je počeo da radi kao asistent reditelja na televiziji, što ga je uvelo i u svet filma. Njegov debi, „Maboroši“, bio je nominovan za Zlatnog lava u Veneciji. Njegovi filmovi obišli su ceo svet i bili prikazani na svim velikim festivalima, a među najznačajnijim ostvarenjima su „Idemo dalje“, „Niko ne zna“, „Kiseki i Wandafuru raifu“.

Oficijelni sajt:

 

 

1 komentar
  1. Vanja

    Hoće li ga biti u bioskopima?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike