Karmen

Žanr: mjuzikl, drama, romansa
Trajanje: 120 min.
Nagrade: dobitnik Zlatnog medveda 2005. godine u Berlinu
Premisa: Savremena verzija opere „Karmen“, smeštena u južnoafričko predgrađe!

Glavne uloge:

Pauline Maelfane, Andile Tshoni, Lungelwa Blou

Scenario:

Mark Donford-Mej (Mark Donford-May), Andiwa Kedama, Pauline Malefane

Režija:Mark Donford-Mej (Mark Donford-May)

SINOPSIS

Opera „Karmen“ Žorža Bizea smeštena je u siromašnu četvrt Sevilje. Čitava je posvećena ljubavi, požudi i ludilu. Zahvaljujući fascinantnoj mešavini egzotičnog i realizma, priča je zapanjujuće sveža i danas, kao što je uvek i bila. U ovom filmu lik Karmen nije proizašao iz klišea o fatalnoj Ciganki, već je reč o senzualnoj, nezavisnoj ženi, čija ljubav prema slobodi i hrabrost opstaju čak i kad se suoči sa smrću. Karmen je ličnost čija se strast sudara s impulsivnom opsesijom don Hozea. Nova adaptacija prati priču o ljubavnom paru sve do tragičnog kraja, koji ostaje jedan od najdramatičnijih finala u istoriji pozorišta.

O FILMU

Adaptacija režisera zasnovana je na njegovoj temeljnoj analizi opere „Karmen“ Žorža Bizea. Njegov scenario smešta priču o ljubavnoj vezi između Karmen i don Hozea u okruženje patnje onih koji žive u južnoafričkom gradu. Stihovi opere prevedeni su na hosa jezik.

O REŽISERU

Mark Donford-Mej (reditelj)
Rođen je 1955. u Velikoj Britaniji. Već 25 godina režira u pozorištu. Osnivač je Plejrajta i Udruženja režisera Old Vik Stouk-on-Tenta. Predavao je u Centralnoj školi za dramu i Kraljevskoj akademiji za dramske umetnosti. Godine 2000. preselio se u Južnoafričku Republiku, gde su on i Čarls Hejzelvud osnovali školu drame Dimfo di Kopejn. „U-Karmen“ je njegov prvi igrani film.

Oficijelni sajt:

  • U-Carmen e-Khayelitsha (2005)

    Premijera: FEST 06
    U bioskopima: april 2006.

  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike