najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kidnapovanje Mišela Uelbeka

Žanr: drama, komedija
Trajanje: 93 min
Zemlja porekla: Francuska, Belgija

Glavne uloge: Michel Houellebecq, Mathieu Nicourt, Maxime Lefrancoioi
Scenario: Gijom Niklo (Guillaume Nicloux)
Režija: Gijom Niklo (Guillaume Nicloux)
SINOPSIS

Dana 16. septembra 2011. sve TV stanice, novine, blogovi, radio-stanice i vebsajtovi izveštavali su o istoj priči: Mišel Uelbek, priznati pisac, dobitnik prestižne nagrade Pri Gonko 2010. godine, kidnapovan je. Neki mediji odlaze toliko daleko u pretpostavkama da tvrde da je čak i Al-Kaida umešana. Sledećih nekoliko dana vesti odjekuju kroz književne i novinarske krugove, hraneći spekulacije i hajp. Nameštena otmica? Kriza identiteta? Plan da se pobegne u inostranstvo? Šizofreni delirijum? Mišel nikada neće obavestiti medije racionalnim objašnjenjem šta mu se zaista desilo.

O FILMU

U fokusu filma „Kidnapovanje Mišela Uelbeka“, francuskog reditelja Gijoma Niklua, nepredvidljivog igranog dokumentarca, nalazi se slavni francuski pisac koji je, barem po izveštavanju pisanih i elektronskih medija, 16. septembra 2011. jednostavno – nestao. Ko, zašto, kada i da li je uopšte neko kidnapovao dobitnika Gonkurove i drugih prestižnih francuskih i evropskih književnih nagrada, videćemo u filmu koji se kod nas prikazuje u vreme najnovije Uelbekove provokacije, romana „Pokoravanje“. U tom romanu, Uelbek predviđa da će 2022. godine Francuskom vladati islamski sveštenik i da će se u toj zemlji živeti po pravilima ove religije.

O REŽISERU

Gijom Niklo (reditelj)
Francuski pisac, režiser i glumac. Prvobitno se proslavio kao romanopisac objavljivanjem romana “Pulp”, koji je kasnije ekranizovao u sopstvenoj adaptaciji. “Kidnapovanje Mišela Uelbeka” je njegovo jedanaesto filmsko ostvarenje, pored pozamašne bibliografije od devet romana. Povodom svog poslednjeg filma, Niklo je pozvao publiku i medije da upoznaju drugu stranu kontroverznog belgijskog autora Mišela Uelbeka, izjavivši: “Iznad svega, nadam se da ću otkriti pisca koji je duhovit, osetljiv, obdaren nepogrešivom oštroumnošću, opterećen sumnjom, naivnošću, nepristojnošću i anksioznošću, inteligencijom i ljubavlju. On je tip čoveka kakvog ne očekujemo da sretnemo.”

Oficijelni sajt: L’enlevement de Michel Houellebecq (2014)

Premijera: “Slobodna zona” 2015. godine

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike