najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Let

Žanr: drama, triler
Trajanje: 138 min.

Glavne uloge: Denzel Vošington (Denzel Washington), Džon Gudman (John Goodman), Don Čidl (Don Cheadle), Keli Rajli (Kelly Reilly)
Scenario: Džon Gatins (John Gatins)
Režija: Robert Zemekis (Robert Zemeckis)

SINOPSIS
Denzel Vošington igra Vipa Vitakera, vrhunskog pilota koji će na čudesan način uspeti da prinudno prizemlji avion, izbeći će katastrofu i spasiće skoro sve putnike na letu. Vip će biti proglašen za heroja, ali kako se radnja bude odvijala, sve više pitanja će se postavljati o tome šta se tačno desilo u tom avionu i ko je kriv za nesreću.
O FILMU
Tog jesenjeg jutra Sautdžetov avion na letu 227 poleće za Orlando na Floridi. Ovo je trebalo da bude samo još jedan rutinski let za iskusnog kapetana Vipa Vitakera i kopilota, pobožnog i revnosnog Kena Evansa, koji predstavlja suštu suprotnost razuzdanom Vipu. Nedugo nakon polaska, avion ulazi u veliku oluju i područje mnogo jačih turbulencija nego što je predviđeno. Let u takvim uslovima za Vipa ne predstavlja veliki problem i on avion upravlja ka mirnijem nebu, na zadovoljstvo svih 96 putnika i šest članova posade.
Međutim, tada nastaju pravi problemi. Piloti se odjednom susreću s nizom neuobičajenih mehaničkih kvarova, zbog čega let počinje da liči na vožnju rolerkosterom. Kako se kvarovi gomilaju, avion ulazi u spiralnu putanju ka zemlji i izgleda da piloti nemaju nikakvu kontrolu nad njim. Vip shvata da njegova jedina mogućnost da avion održi visinu jeste da ga okrene naglavačke, jedri tako bez motora, dok se ne ukaže prilika da ga opet okrene i sleti.
Pošto nije mogao da stigne do aerodroma, jer je avion leteo na svega nekoliko desetina metara od zemlje, Vip je tražio i našao komad zemlje na koji može da se spusti. Pri brzini od 200 km/h Vip okreće letelicu i izvodi prinudno sletanje. Udar je jak i razarajući, ali Vip umešno i mirno spušta avion i uspeva da spase skoro sve, osim šestoro ljudi.
Zbog ovog čudesnog podviga, mediji Vipa kuju u zvezde. Ipak, postoje neka pitanja na koja treba dati odgovor. Uzrok pada nije u potpunosti jasan njegovim nadređenima, a posebno ne Nacionalnom odboru za bezbednost u saobraćaju, iako je Vip siguran da bi avion pao i da bi svi poginuli da nije on tog dana bio za komandama. Bez obzira na sve, istraga se sprovodi do kraja.
Dok je istraga trajala, Vip nije leteo. Za to vreme on se suočava sa svojim ličnim demonima. Ubeđen je da je njegova prisebnost spasla putnike i da njegovi lični problemi nisu ni na koji način uticali na to da do pada aviona uopšte dođe. Oko njega se okupljaju stari i novi prijatelji i saveznici. Njegov slučaj preuzimaju njegov prijatelj i predstavnik sindikata, Čarli Anderson, i advokat Hju Leng. Vipov raskalašni drugar Harling Mejs takođe je tu da pruži podršku, mada ne obavezno moralnu po prirodi. Vip usput upoznaje i srodnu dušu, Nikol. Ona je fotograf bez posla i lečeni zavisnik i možda mu je baš ona potrebna u tom trenutku. Još samo da on shvati šta je to.
U filmu "Let" ispričana je uznemirujuća priča o junačkom delu jednog čoveka, o njegovom mirenju sa samim sobom i otkrivanju istinskih vrednosti.
Oskarovac Denzel Vošington je u dramatičnoj ulozi Vipa Vitakera, poročnog, ali izuzetno veštog pilota koji uspeva da spusti na zemlju avion osuđen na propast i time spase 96 života, od ukupno 102 osobe u avionu. Vip je junak za američku javnost i za medije. Ipak, njegov život je haos pun kontradiktornosti, poroka i loših odluka. Vošington je bio uspešan u ulogama policajaca, detektiva, advokata, oficira na nuklearnoj podmornici i konduktera u metrou. Filmom "Let" svojoj prebogatoj "biografiji" dodao je sebe kao pilota.
Ovaj film zahtevao je režisera koji može da iznese dinamične scene pada aviona, prepune specijalnih efekata, ali i lične drame živopisnih junaka. Ekipa je bila pod stalnim pritiskom zbog tesnog plana snimanja koji je zahtevao besprekornu logistiku. Uz to, ideja je bila da se što veći deo filma snima u kontinuitetu. Naravno, Burdžis i Zemekis su posle 25 godina saradnje razvili gotovo telepatsku vezu, što je svima omogućilo da se sve uradi u skladu s planom. Da bi se naglasile scene gde su junaci pod dejstvom droga, odlučili su da snimaju pokretnom kamerom na "stedikemu".
Film je premijerno prikazan na FEST-u 24. februara.
Oficijelni sajt

Premijera: 14. mart 2013. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.