Magnus (video)

Žanr: dokumentarni
Trajanje: 78 min

Glavne uloge:
Magnus Karlsen (Magnus Carlsen), Gari Kasparov (Garry Kasparov), Viswanathan Anand
Scenario:
Linn-Jeanethe Kyed, Benjamin Ree
Režija:
Bendžamin Ri (Benjamin Ree)

SINOPSIS

Magnus Karlsen, poznat kao „šahovski Mocart“, postao je velemajstor u trinaestoj, a tutulu svetskog šampiona osvojio je u dvadeset i drugoj godini. Nasuprot mnogim šahovskim majstorima, ne odlikuje ga samo urođena veština i izvanredna memorija već i to što, svojom kreativnošću i intuicijom te odlike uspešno kombinuje. Pamćenje poteza i procenjivanje verovatnoća – ono su što jednog šahistu može odvesti veoma daleko. Ipak, Magnusovo putovanje dokazuje da postoje i drugi elementi igre, oni koje je nemoguće izmeriti ili proceniti. Već od detinjstva, kao čudo od deteta, Magnus je težio ka tome da postane šahovski prvak. Dok su većini igrača neophodni veoma strogi uslovi okruženja da bi usavršili svoje veštine, Magnusova briljantnost najjače se ističe u prisustvu porodice, kao izvora ljubavi i podrške.

O FILMU

Film o aktuelnom svetskom prvaku u šahu donosi priču o tome kako je Magnus Karlsen postao „šahovski Mocart“.

Kroz veliki broj arhivskih i kućnih snimaka, režiser Bendžamin Ri otkriva neobičnu i brzu putanju Magnusa Karlsena do šahovskog vrha. Film omogućuje publici ne samo da zaviri u ovu zatvorenu zajednicu već i da neposredno prisustvuje sazrevanju modernog genija.

Dokumentarni film „Magnus“ imao je svetsku premijeru u aprilu 2016. godine na „Trajbeka filmskom festivalu“ u Njujorku, nakon čega ga je „ScreenDaily“ okarakterisao kao „uzbudljiv dokumentarac“ i „festivalsku senzaciju“.

Scenario za film napisali su Bendžamin Ri i Lin-Žanet Kied, a u filmu se pojavljuju Magnus Karlsen, Gari Kasparov i Višvanatan Anand.

Oficijelni sajt: Magnus (2016)

Premijera: 13. jul 2017. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike