Mama

Žanr: horor
Trajanje: 100 min.
Premisa: Majčinska ljubav je večna!

Glavne uloge: Džesika Čestejn (Jessica Chastain), Nikolaj Koster Valdo (Nikolaj Coster-Waldau), Megan Šarpentije (Megan Charpentier), Izabel Nelis (Isabelle Nelisse)
Scenario: Nil Kros (Neil Cross), Endi Mušeti (Andy Muschietti), Barbara Mušeti (Barbara Muschietti)
Režija: Endi Mušeti (Andy Muschietti)

SINOPSIS
Onog dana kad je njihov otac ubio njihovu majku, sestre Viktorija i Lili nestale su nedaleko od svog kraja u predgrađu. Pet dugih godina njihov stric Lukas (Nikolaj Koster Valdo) i njegova devojka Anabel (Džesika Čestejn) neprestano su tragali za njima. Međutim kad ih, igrom slučaja, pronađu žive u oronuloj kolibi, par će se zapitati da li su devojčice jedini gosti koje su doveli u svoj dom.
Dok Anabel bude pokušavala da decu upozna s normalnim načinom života, postajaće sve više ubeđena da je neko zlo prisutno u njihovoj kući. Da li sestre doživljavaju traumatski stres ili je duh došao da ih poseti? Kako su devojčice sve ove godine preživele, i to same? Dok bude postavljala ova uznemirujuća pitanja, nova majka će otkriti da šapati koje čuje pred spavanje potiču s usana smrtonosne utvare.
O FILMU
Giljermo del Toro predstavlja "Mamu", triler s elementima natprirodnog koji priča zastrašujuću priču o dve devojčice koje su nestale u šumi istog dana kad je njihova majka ubijena. Kad ih spasu nekoliko godina kasnije i kad deca započnu novi život, saznaće da postoji nešto ili neko ko i dalje želi da ih ušuška pred spavanje.
Ovo je prvi dugometražni film međunarodnog reditelja reklama Endija Mušetija i njegove sestre, producentkinje Barbare Mušeti, a zasnovan je na njihovom priznatom kratkom filmu koji je iznenadio i oduševio filmsko društvo 2008. godine. "Mi smo poštovaoci horor žanra i zbog takvih filmova smo počeli da sanjamo o tome da i sami snimamo filmove", kaže Barbara, koja je oduševljena što sarađuje s bratom. "Mislim da smo mnogo jači upravo zbog toga što znamo da jedno drugom čuvamo leđa."
Endi takođe veruje da je upravo ovaj odnos zaslužan za to što su se odlučili da snime dugometražni film na osnovu njihove prve saradnje: "Barbara mi je veliki saveznik zbog toga što želi da snimi odličan film, a u isto vreme, ona mi je sestra i želi da me zaštiti." Kratkometražni film privukao je pažnju Giljerma del Tora, plodnog scenariste, režisera i producenta, koji je producirao blizu 20 filmova, od kojih su mnogi bili dela debitanata u oblasti režije. On gleda preko stotinu kratkih filmova godišnje, a s vremena na vreme pronađe nešto zaista posebno. To je bio slučaj kad mu je asistent pokazao Mušetijevo delo. "Već u prvih deset sekundi jasno je da Endi Mušeti dobro poznaje dramu", kaže Del Toro.
Ono što je posebno privuklo Del Tora bila je Endijeva odluka da dve devojčice postanu centar izuzetno strašne priče. Reditelj je oduvek verovao da su deca neophodna u strašnim pričama jer "poreklo horor priče leži u bajci – bajkama braće Grim, a narodne priče iz istočne Evrope, Rusije i s Apalača prepune su nasilja i horora". A kakva bi to dečija horor priča bila bez pobesnele majčinske figure? Del Toro dodaje: "Mislim da je posesivna majka odlično rešenje za monstruma jer je ona svima dobro poznata, bez obzira na to da li je to vaša majka, majka vašeg prijatelja ili neka majka iz bajke."
Mušetijevi su želeli da stvore triler s natprirodnim elementima koji će prestraviti publiku na iskonskom, porodičnom nivou, i da ispričaju priču ne samo o monstrumu već i o dubokoj emociji koja je čudovišno izvitoperena. Sad su imali i pravog čoveka koji bi im pomogao da tu ideju ostvare.
Del Toro kaže: "Naša najveća pobeda s filmom ‘Mama’ bila je što smo dali ulogu Džesiki Čestejn. Ona ima sposobnost da pokaže izuzetnu snagu, ali i ranjivost u isto vreme, kao i neopisivi dar da automatski izazove saosećanje publike." Čestejnova priznaje da od projekata traži da je izazovu da izađe iz udobne zone, a kad je pročitala scenario za "Mamu", istog trenutka bila je "navučena". Ona se priseća: "Veliki sam fan horor filmova, a ‘Mama’ je toliko strašna i potpuno drugačija od svega što sam dosad radila. Sviđa mi se kako moj lik, Anabel, prelazi put od nevoljnog staratelja ovih devojčica do toga da će radije umreti nego da dopusti da im se nešto loše desi."
Oficijelni sajt

Premijera: 7. marta 2013.

Ostavite komentar