najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mamaroš

Žanr: komedija, drama
Trajanje: 105 min.
Festivali: Svetska premijera filma u zvaničnoj konkurenciji Moskovskog internacionalnog filmskog festivala u junu 2013. godine.

Glavne uloge:Bogdan Diklić, Mira Banjac, Bane Vidaković, Anita Mančić, Sergej Trifunović, Goran Radaković, Dragan Bjelogrlić, Miloš Samolov
Scenario:Momčilo Mrdaković
Režija:Momčilo Mrdaković

SINOPSIS
Glavni junak je mamin sin Pera Ilić (Bogdan Diklić), koji u jeku bombardovanja dobija zelenu kartu za useljenje u Ameriku. Nevoljno se odlučuje, ali ipak kreće na put, s tim što nije uspeo da sa sobom povede majku (Mira Banjac). Posle niza peripetija, i mama ipak stiže u Njujork. Međutim, Pera ni u belom svetu ne može da se snađe dok posao u svoje ruke ne preuzme majka Mara, stara komunistkinja koja je čitav život pljuvala Ameriku.
O FILMU
Najinteresantnije i najvrednije je što se "Mamaroš" sviđa publici iako nije uobičajen "film za mlade" sa scenama borbi, pucnjave i drugog ludila. To je priča o normalnim ljudima u nenormalnim situacijama, objašnjava Mrdaković.
Film je sniman u koprodukciji Srbije, Nemačke i Mađarske, dok je producent filma pored Mrdakovića bio i reditelj Fatih Akin. Momčilo Mrdaković je scenario za film napisao 2001. godine kada je u Los Anđelesu za njega dobio nagradu Hartli-Meril.
Reditelj i scenarista Momčilo Mrdaković o filmu kaže: "Pokušao sam da ‘Mamaroš’ snimim kao što su filmovi bili snimani sedamdesetih godina 20. veka, koje veoma volim, što znači da prava priča filma nije toliko bitna kao likovi i sama atmosfera filma. Takođe, pokušao sam da napravim glavne likove uglavnom smirenim, miroljubivim i da nisu neljubazni jedni prema drugima, jer sam postao umoran od gledanja svih frenetičnih psihopata kojih je pun današnji film. Neko je rekao da je cilj umetnosti da proširi naše saosećanje – i u potpunosti se slažem s tim".
Oficijelni sajt

Premijera: 25. novembar 2013. godine, Centar "Sava", 20.30 časova

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar