Moj zanat

Žanr: dokumentarni, crno-beli
Trajanje: 72 min.
Zemlja porekla: Hrvatska, Srbija, 2014

Glavne uloge: Arsen Dedić
Scenario: Mladen Matičević
Režija: Mladen Matičević

Moj zanat

SINOPSIS

…a ponovno ću gdje drugi neće, divljom zvijezdom vođen…

Na spominjanje imena Arsena Dedića, svako odmah pomisli na veliki broj izvanrednih pesama koje su nam urezane u pamćenje, na more knjiga poezije, na boema, šarmera i bonvivana koji je u našim životima odavno postao konstanta. I kako to obično biva kod velikih umetnika čija dela postaju deo kolektivne svesti, on za života zapravo počinje da postoji u dva paralela svemira. Prvi je svemir veliki, a u njemu je Arsen Krleža ili možda Ujević popularne muzike, ravan Dilanu i Koenu, ali šarmantniji i topliji od obojice… Drugi svet je Arsen sam, običan čovek iz susedne ulice koji pokušava da dostojanstveno kormilari vlastitim životom, životom koji je odavno nadrastao njega samog…

O FILMU

Da Arsen živi i piše pesme negde drugde, ovo bi bio tek jedan od filmova koji je o njemu snimljen.

Film „Moj zanat“ Mladena Matičevića, o životu i radu hrvatskog kantautora Arsena Dedića, privukao je mnogobrojnu publiku na nedavno završenom Beldoks festivalu koja je tada ovacijama pozdravila ovog poznatog pesnika, muzičara i umetnika i kompletnu ekipu.

Dedić je u pomenutom filmu prvenstveno prikazan kao jedan od nas, običan čovek, suprug i otac, ophrvan prilično prozaičnim brigama i nadanjima. U trenutku kad Arsen sedne za klavir i počne da peva, međutim, dešava se svojevrstan preokret. Zamišljen kao intimiziran portret jednog od najznačajnijih kantautora nekadašnje Jugoslavije, „Moj zanat“ prati Dedićev životni put od detinjstva u rodnom Šibeniku do danas i predstavlja do sada jedino kinematografsko ostvarenje posvećeno ovom umetniku.

„Ovo nije moj rad, to je rad Mladenov i svih ovih ljudi oko mene. Ja sam u tom filmu samo foto-model. Puno vam zahvaljujem za strpljenje i interesovanje. Ako vam nešto nedostaje što nije prikazano u filmu, ja vam dolazim po kućama“, poručio je Dedić za vreme boravka u Beogradu.

O REŽISERU

Mladen Matičević (reditelj i scenarista )
Diplomirao je na FDU u Beogradu (Odsek za film i TV režiju). Režirao je više od 20 dokumentarnih filmova od kojih su najpoznatiji „Geto-tajni život grada“ (1996), „Kako postati heroj“ (2007) i „Run for life“ (2010). Mladen je režirao i TV seriju „Neki novi klinci“ (2003), kao i dva dugometražna igrana filma: „Jedan na jedan“ (2002), nagrađen kao najbolji srpski film te godine u izboru FIPRESCI Srbija, i „Zajedno“ (2011), nagrađen drugom nagradom za scenario na Festivalu filmskog scenarija Vrnjačka Banja 2011.

Premijera: BELDOCS

 

Ostavite komentar

Ostavite komentar