najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Most špijuna

Žanr: biografski, drama, istorijski, krimi triler
Trajanje: 141 min

Glavne uloge: Tom Henks (Tom Hanks), Ejmi Rajan (Amy Ryan), Mark Rajlans (Mark Rylance), Alan Alda (Alan Alda)
Scenario: Met Čerman (Matt Charman), Itan Koen (Ethan Coen), Džoel Koen (Joel Coen)
Režija: Stiven Spilberg (Steven Spielberg)

SINOPSIS

Film je zasnovan na istinitoj priči o bruklinskom advokatu Džejmsu Donovanu, koji je poslat od strane CIA da pregovara sa Rusima o oslobađanju zarobljenog američkog pilota Frensisa Gerija Pauersa tokom Hladnog rata. Pauers je oboren 1960. u sovjetskom vazdušnom prostoru i zarobljen od strane Rusa.

O FILMU

Film „Most špijuna” potpisuje Stiven Spilberg. Spilberg prikazuje vreme kolektivne paranoje i straha zbog napetih odnosa Amerike i Sovjetskog Saveza, kada su diplomatske službe obe velesile skrivale tajne i pazile na javno mnenje. Upravo to je doprinelo da Donovanov slučaj bude još teži, jer se nalazio između dve vatre, o čemu svedoči prvi klip filma.

Scenaristi Met Čerman, Itan Koen i Džoel Koen utkali su ovo izuzetno iskustvo iz Donovanovog života u priču inspirisanu istinitim događajima. U filmu ,,Most špijuna“ igraju i trostruki dobitnik Toni nagrade Mark Rajlans („Bogojavljenska noć“, „Jerusalim“, „Boing Boing“) kao Rudolf Abel, KGB agent koga brani Donovan, zatim Skot Šepard („Neželjena dejstva“), kao CIA operativac Hofman; Ejmi Rajan, nominovana za Oskara („Čovek ptica“, „Nestala bez traga“) kao Džejmsova supruga, Meri; Sebastijan Koh („Dobar dan da se umre muški“) kao Vogel, advokat iz Istočne Nemačke, i Alan Alda kao Tomas Voters, partner u Donovanovoj advokatskoj kancelariji.

“Most špijuna” se odnosi na stvarni berlinski most koji je spajao Zapadni Berlin i Potsdam, koji se tada nalazio pod kontrolom Istočne Nemačke. Tokom šezdesetih godina, američke i sovjetske tajne službe obavljale su na njemu razmenu zarobljenika. Spilberg je na veliko platno preneo priču o prvoj razmeni zarobljenika na mostu – 10. februara 1962. godine, kada su dve zaraćene strane razmenile sovjetskog špijuna Rudolfa Abela i američkog pilota Frensisa Gerija Paversa. Spilberg je „hladnu“ atmosferu podgrejao snimajući film na lokacijama u Americi, Nemačkoj i Poljskoj, uključujući i mesta na kojima se priča odigrala, a ključne scene oko Berlinskog zida dočarane su u Varšavi.

Oficijelni sajt: Bridge of Spies (2015)

Premijera: 26. novembar 2015. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.