najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Napad na Belu kuću

Žanr: akcija, drama, triler
Trajanje: 131 min.
Premisa: Počeće kao bilo koji drugi dan!

Glavne uloge:Čening Tejtum (Channing Tatum), Džejmi Foks (Jamie Foxx), Megi Gilenhal (Maggie Gyllenhaal), Ričard Dženkins (Richard Jenkins), Džems Vuds (James Woods)
Scenario:Džems Vanderbilt (James Vanderbilt)
Režija:Roland Emerih (Roland Emmerich)

SINOPSIS
Na jednom čoveku je da spase život američkog predsednika. Belu kuću zaposela je paravojna formacija i tajni agent (Čening Tejtum) bori se da zaštiti svog predsednika (Džejmi Foks). Džon Kejl je upravo odbijen za svoj posao iz snova – u Tajnoj službi kao čuvar predsednika Džejmsa Sojera. Da ne bi razočarao svoju ćerkicu lošim vestima, vodi je u obilazak Bele kuće. Međutim, kompleks tada preuzima teško naoružana paravojna grupa. Sada, pošto je zavladao haos u vladi i vreme ističe, na Kejlu je da spase predsednika, svoju ćerku i državu.
O FILMU
Bela kuća je poznat teren za nemačkog reditelja Rolanda Emeriha. I u njegovim prethodnim filmovima "Dan nezavisnosti" i "2012" jedna od najpoznatijih zgrada na planeti nalazila se pod pretnjom. "To je i bio razlog koji me je odvlačio od pravljenja ovog filma. Pitao sam se da li mogu to ponovo da uradim. Na kraju sam ipak želeo da ispričam ovu priču, koja ima snažne likove i drugačije izlaganje koje kombinuje triler s akcionim elementima", rekao je reditelj.
Producenti se nadovezuju da je sada očigledno da Emerih voli da koristi simbole i političke ikone u svojim filmovima. Glavni junak filma "Napad na Belu kuću" je Džon Kejl, bivši vojnik i razvedeni otac devojčice s kojom želi da uspostavi bolje i čvršće odnose. "Kejl godinama pokušava da sredi svoj život, jer je veoma nestalna osoba", opisuje svoj lik glumac Čejning Tejtum. "U suštini je dobar čovek koji je uvek želeo da bude heroj u očima svoje ćerke. On nije neko ko će vam dati dobar savet niti neko ko će vam poslužiti za uzor, ali ako stvari krenu naopako, on je upravo onaj koji vam je potreban, jer je prošao kroz mnogo toga u životu."
U ulozi predsednika Amerike našao se Džejmi Foks. Producenti su želeli glumca koji će uneti ozbiljnost, ali i duhovite elemente. Ne komične, više zabavne i opuštajuće trenutke koji će razbiti tenziju ovog akcionog filma. Najbolji izbor po njima bio je upravo Džejmi Foks. Oskarovac kaže da je predsednik Amerike koga on tumači neko ko je spreman da uradi sve kako bi zaštitio svoju zemlju. "A kako bi to učinio, mora da bude spreman za dijalog, ali i za to da razume svog protivnika", rekao je glumac.
Scenarista Vanderbilt kaže da je, kada je započinjao ovaj projekat, želeo da povrati akcioni film uz koji je odrastao. "Običan čovek pod neobičnim okolnostima mora da ostane na visini zadatka. Za realizaciju takve priče reditelj Roland Emerih je najbolji izbor", rekao je scenarista. Autori filma najviše su zadovoljni time što gledaoci ne znaju kada je reč o specijalnim efektima, a kada o pravim scenama, i to je za njih najveći uspeh.
O REŽISERU
Roland Emerih (reditelj)
Režirao je, napisao i producirao praistorijski ep "10.000 pre nove ere". Snimio je hitove "Dan nezavisnosti", "Dan posle sutra", "Patriota", "Godzila", "Zvezdana kapija" i "Univerzalni vojnik", "2012". Karijeru je započeo u rodnoj Nemačkoj, gde je studirao u Minhenskoj filmskoj školi. Njegov diplomski rad, dugometražni film "Princip Nojeve barke", učestvovao je u takmičarskom programu Berlinskog filmsog festivala 1984. godine i potom je prikazan u preko 20 zemalja.
O GLUMCIMA
Džejmi Foks (Džejms Sojer)
Uspešan je u više umetničkih oblasti. Nedavno smo ga gledali u filmu Kventina Tarantina "Đangova osveta". Za uverljivu ulogu Reja Čarlsa u filmu "Rej" 2005. godine osvojio je Oskara za najbolju mušku ulogu. Iste godine nominovan je i za film "Kolateralna šteta", za sporednu ulogu. Zapamćen je i po filmovima "Dan zaljubljenih", "Kad vodenjak pukne", a 2006. glumi u adaptaciji brodvejskog mjuzikla "Devojke iz snova". Dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada SAG i BAFTA. Oprobao se i u muzičkim vodama i 2010. izdao svoj četvrti album.
Čejning Tejtum (Džon Kejl)
Izuzetno je talentovan i raznovrstan mladi glumac. Publiku je osvojio velikim bioskopskim hitovima "Uhvati ritam" i "Dragi Džone". Ostvario je zapažene uloge u filmovima "Izdaja", "Na tajnom zadatku", "Ničiji sin", "G.I. Joe".
Oficijelni sajt

Premijera: 18. jul 2013. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar