najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

„Ničije dete“ u konkurenciji za nagrade EFA (Video)

Međunarodni žiri Evropske filmske akademije doneo je su odluku da debitantski igrani film „Ničije dete“ Vuka Ršumovića u produkciji Miroslava Mogorovića, kao srpski predstavnik bude u konkurenciji za prestižne nagrade Evropske fimske akademije.

Na taj način, film „Ničije dete“ našao se u odabranom društvu od ukupno 52 evropska filma iz 36 zemalja koji se bore za „evropskog Oskara“, navodi se u saopštenju producentske kuće Art & Popcorn.

Nagrade EFA dodeljuju se svake godine za najbolja dostignuća evropske kinematografije.

Izabrani filmovi imaju mogućnost osvajanja nagrada u 21 kategoriji, među kojima su i one za najbolji evropski film, reditelja, scenaristu, glumicu, glumca, kameru, montažu, scenografiju, kostimografiju, muziku, dizajn zvuka.

U narednim nedeljama više od 3.000 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u kategorijama najbolji evropski film, reditelj, scenarista, glumica i glumac.

Nominacije će biti objavljene 7. novembra na Festivalu evropskog filma u Sevilji. Sedmočlani žiri odlučiće o ostalim nagradama: najbolja kamera, montaža, scenografija, kostimografija, muzika, dizajn zvuka…

Kako se navodi, 28. dodela nagrada Evropske filmske akademije biće održana 12. decembra u Berlinu.

Film „Ničije dete“ je u proteklih godinu dana dobio je više od 20 nagrada na festivalima širom sveta i naravno u Srbiji.

Na 62. Pulskom filmskom festivalu film je u okviru Hrvatskog programa (Manjinska hrvatska koprodukcija) osvojio tri Zlatne arene, na 9. Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog „Zerkalo“ dobio je Nagradu za najbolju režiju, a pre toga je glasovima publike pobedio i na 8. Festivalu mediteranskog filma u Splitu.

Pre Splita, film je osvojio na festivalu GoEast u Vizbadenu glavnu nagradu žirija za najbolji film i čak četiri nagrade na ovogodišnjem FEST-u.

Pre FEST-a, film je dobio nagradu za najbolji film u selekciji New Voices/New Visions 26. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu.

Krajem prošle godine film je na REC. Tarragona International Film Festivalu u Španiji dobio nagradu publike, ako i glavnu nagradu za najbolji film – Shadi Abd El Salam Award for the Best Film, u okviru selekcije Međunarodna nedelja kritike u Kairu.

Film „Ničije dete“ dobio je HT Nagradu publike za najbolji dugometražni fiilm na 12. Zagreb Film Festivalu, a na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je film imao 4. septembra 2014. godine svetsku premijeru, osvojio je Nagradu publike.

U pitanju jedina nagrada koju zvanično dodeljuje Nedelja međunarodne filmske kritike, a pored glavne, film je u Veneciji osvojio još dve nagrade, koje dodeljuju kritičari.

Takođe, mladi Denis Murić, koji glumi glavnu ulogu u filmu, osvojio je Child Protection Special Mention Award na Abu Dhabi Film Festivalu.

Film je baziran na istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje.

Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris Pućurica, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva…

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Scenario i režiju potpisuje Vuk Ršumović. Direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je ovo takođe prvi igrani film.

Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda, koproducenti su Radio-televizija Srbije, BaBoon Production iz Srbije, Kinorama iz Hrvatske.

„Ničije dete“ su podržali Filmski centar Srbije, Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar