Opera “Marija Stjuart”

Žanr: lirska tragedija u dva čina
Trajanje: 195 min.
Premisa: direktan prenos Donicetijeve opere, koja se ove sezone premijerno izvodi na sceni Metropoliten opere u Njujorku

Glavne uloge: Džojs di Dinato (Joyce DiDonato), Elza van den Hiver (Elza van den Heever), Metju Polencani (Matthew Polenzani)
Libreto: Đuzepe Bardari (Giuseppe Bardari), Fridrih Šiler (Friedrich Schiller) – drama
Dirigent: Mauricio Benini (Maurizio Benini)

SINOPSIS
Meri Stjuart ili Marija Stjuart, to jest Meri Prva od Škotske, krunisana je za kraljicu Škotske kad je imala samo devet meseci, posle iznenadne smrti svog oca Džejmsa Petog. Kako to obično biva među kraljevskim porodicama, škotska kraljica bila je u rodbinskoj vezi sa engleskim dvorom. Njena baka bila je sestra engleskog kralja Henrija Osmog. On je odlučio da uda Mariju Stjuart za svog sina Edvarda, ali je to sprečila Marijina majka i poslala ćerku u Francusku.
Dok je Marija odrastala u Francuskoj, u Engleskoj su se smenjivali vladari, sve do dolaska kraljice Elizabete na presto. Elizabeta nije imala naslednike, a prva u redu za presto bila je Marija Stjuart. To nikako nije odgovaralo protestantima u Engleskoj koji su se bojali ponovnog dolaska vladara katolika (posle krvavih progona Marije Tjudor, tj. Krvave Meri, Elizabetine prethodnice). Već sa 15 godina Marija se udala za francuskog princa Fransoa II, te nakon smrti njegovog oca postaje francuska kraljica. Fransoa II bio je veoma bolešljiv i umro je vrlo mlad, a Marija se vraća u Škotsku. Po povratku u Škotsku udaje se za svog rođaka Engleza Henrija Stjuarta, koji umire pod sumnjivim okolnostima, a zatim za protestanta, škotskog lorda od Botvela, Džejmsa Hepberna.
Nerazjašnjene okolnosti pod kojim je umro Marijin drugi muž, njeno katoličanstvo od kog nije odustajala, ali i kasnija udaja za protestanta, izazvali su pobune u Škotskoj. Marija beži u Englesku u nadi da će je kraljica Elizabeta zaštititi, ali ona je prisilno zatvara u dvorac gotovo 18 godina i kasnije naređuje i njeno smaknuće.
O OPERI
Druga opera slavne Donicetijeve trilogije o dinastiji Tjudor ove sezone se premijerno izvodi na sceni Metropolitena. Reditelj opere je Dejvid Mekvikar, koji je prošle sezone režirao i "Anu Bolen".
"Donicetijeve tri opere o Tjudorima vrlo se razlikuju u tonu, raspoloženju i muzici. Za razliku od prošlogodišnje ‘Ane Bolen’, u kojoj smo pažljivo sledili istorijske detalje, u Mariji Stjuart prikazan je slobodniji vizualni stil. Umesto da bude odraz istorijskog, oslikava romantični duh priče i Donicetijeve muzike", objašnjava Mekvikar.
Ulogu buntovne škotske kraljice Marije tumači Džojs di Donato. U ulozi njene moćne rivalke, kraljice Elizabete Prve, debituje južnoafrički sopran Elza van den Hiver. Grofa Lestera izvodi Metju Polencani.
Oficijelni sajt

Premijera: 19. januara 2013. godine u bioskopu "Cineplexx" u Beogradu i "Vilin grad" u Nišu od 18 časova i 55 minuta

Ostavite komentar