najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otadžbina (video)

Žanr: drama
Trajanje: 110 min

Glavne uloge: Nada Šargin, Vuk Kostić, Marta Bjelica, Nebojša Glogovac, Anita Mančić, Milica Mihajlović, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Marko Janketić
Scenario: Milena Marković
Režija: Oleg Novković

SINOPSIS

Pre petnaest godina, Maca je izgubila dete nesrećnim slučajem i muž je napustio. Sada radi kao kafanska pevačica u lokalu svog venčanog kuma Boleta. Njen muž Jovan napušta iskušenički život u manastiru jer oseća da mu je dato da obavi neki zadatak među ljudima i da se iskupi. Maca oseća da se svet menja, puna je mržnje, plaši se Božje kazne, stalno se moli i posti. Jovan misli da je pronašao Boga u slaboumnoj devojčici Milici.

O FILMU

Reditelj Oleg Novković premijerno je prikazao domaćoj publici na FEST-u drugi deo svojevrsne trilogije koju je započeo filmom “Beli beli svet”. Film “Otadžbina” bavi se životima izbeglih, prognanih, odbačenih i neprihvaćenih i posledicama nemilosrdnog građanskog rata devedesetih na ovim prostorima. Po rečima reditelja, “film ispituje mogućnost iskupljenja i ponovnog života posle apokalipse i zločina.” Autorka scenarija je Milena Marković, a film je svetsku premijeru imao na Festivalu u Varšavi.

U nacionalnoj takmičarskoj selekciji Srpski film na nedavno završenom FEST-u, Milena Marković osvojila je nagradu za najbolji scenario “za osoben scenaristički izraz koji svojom poetskom snagom prevazilazi banalnu stvarnost i stvara novi svet izrazite tragike i snažne i surove lepote.” Olegu Novkoviću pripala je nagrada srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film.

O REŽISERU

Oleg Novković (reditelj)
Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Srđana Karanovića. Jedan je od najznačajnijih srpskih reditelja srednje generacije. Bavi se igranim i dokumentarnim filmom, radi kao vanredni profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti.

Započeo je svoju profesionalnu karijeru igranim filmom “Kaži zašto me ostavi” (1993), nakon kog su usledili naslovi “Normalni ljudi” (2001) i “Sutra ujutru” (2006) koji su učestvovali na domaćim i internacionalnim festivalima, osvajajući brojne nagrade. Njegov poslednji igrani film “Beli beli svet” imao je svetsku premijeru 2010. na Festivalu u Lokarnu, na kome je osvojio Zlatnog Leoparda za glavnu žensku ulogu (Jasna Đuričić). Film je prikazan na preko 30 festivala širom sveta, uključujući i Tribeka u Njujorku, Pusan u Južnoj Koreji, Mar del Plata u Argentini. Nagrađen je sa preko 25 nagrada – za najbolji film, režiju, kinematografiju i glavne uloge. Film “Otadžbina” je drugi deo trilogije započete filmom “Beli beli svet”.

Oficijelni sajt: Otadzbina (2015)
Premijera: 44. FEST (2016)

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.