najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otvaranje „Dana bugarskog filma“ u Domu omladine

Foto: geralt/Pixabay.com

U Domu omladine Beograda (DOB) sutra će biti svečano otvoreni „Dani bugarskog filma“, koje drugu godinu za redom zajednički organizuju Ambasada Bugarske u Srbiji i DOB.

Manifestaciju će otvoriti ambasador Bugarske Angel Simeonov Dimitrova, a zatim će biti prikazan dugometražni igrani film „Sud“ iz 2014 godine reditelja Stefana Komandareva.

Ovaj film je bugarski kandidat za Oskara. Zapaženu ulogu ostvario je i Predrag Miki Manojlović. Radnja prati glavnog junaka Mitju, koji sa sinom živi u siromašnom predelu bugarsko-tursko-grčke granice i izgubio je sve što mu je nekad nešto značilo – suprugu, posao i poverenje sina. Da bi spasao bar odnos sa sopstvenim detetom, Mitja mora da plati za greh koji je počinio pre 25 godina.

Ulaz na svečano otvaranje i prvu projekciju je slobodan, a cena ulaznice za projekcije ostalih filmova iznosi 100 dinara.

U okviru „Dana bugarskog filma“ do 4. oktobra publika će moći da vidi sedam filmova, igranih i dokumentarnih, nagrađivanih na svetskim festivalima, koji predstavljaju izbor onog najboljeg iz prethodnih nekoliko godina što dolazi od našeg suseda, sa kojim delimo toliko mnogo sličnog iskustva, o kome znamo toliko malo, navodi se u najavi.

Bugarska kinematografija obeležava 100 godina, a produkcija bugarskog filma nikad nije bila tako raznovrsna.

Kao prateći program, u holu ispred bioskopske sale postavlja se izložba bugarskih filmskih plakata iz poslednjih 100 godina pod nazivom „Autori i plakati“. Svaki plakat predstavlja ne samo po jedan film, već i istoriju jedne zemlje, ideologije, kinematografije i životnog stila.

(Tanjug)

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar