Ovnovi (video)

Žanr: drama
Trajanje: 93 min
Zemlja porekla: Island

Glavne uloge: Sigurdur Sigurjonson (Sigurdur Sigurjonsson), Teodor Juliuson (Theodor Juliusson), Šarlot Boving (Charlotte Boving)
Scenario: Grimur Hakonarson (Grimur Hakonarson)
Režija: Grimur Hakonarson (Grimur Hakonarson)

SINOPSIS

U udaljenoj dolini na Islandu, braća Gumi i Kidi žive jedan pored drugog, čuvajući svoje ovce. Iako dele zemlju i način života, nisu progovorili ni reč četiri decenije. Njihova vekovima stara sorta ovaca smatra se jednom od najboljih na ostrvu i braća redovno dobijaju nagrade za svoje neprocenjive ovnove. Kada opasna zaraza napadne Kidijeve ovce, cela dolina naći će se u opasnosti. Vlasti odlučuju da unište sve životinje u okolini, kako bi zaustavile epidemiju. Za farmere kojima su ovce glavni izvor prihoda, to je ravno smrtnoj presudi i mnogi napuštaju zemlju. Međutim, Gumi i Kidi se ne predaju tako lako. Svaki na svoj način pokušava da spreči katastrofu.

O FILMU

Režiju i scenario ovog filma potpisuje Grimur Hakonarson, iza kamere je Sturla Brandt Grovlen, a za montažu filma bio je zadužen Kristjan Lodmfjord. Uloge tumače: Sigurdur Sigurjonson, Teodor Juliuson i Šarlote Boving.

Film je u Kanu osvojio nagradu za najbolji film u programu Izvestan pogled, u Solunu nagradu Zlatni Aleksandar za najbolji film, na filmskom festivalu u Palm Springsu nagradu kritike, a nagradu za najbolji film osvojio je na festivalima u Cirihu, Valjadolidu, Paliću, Ljubljani. Imao je i nomiaciju Evropske filmske akadenije za najbolji film.

Oficijelni sajt: Hrutar (2015)

Premijera: 1. februar 2016. godine

Ostavite komentar

Oznake