najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oz veliki i moćni

Žanr: fantazija, avantura, 3D
Trajanje: 130 min.

Glavne uloge: Džems Franko (James Franco), Mila Kunis (Mila Kunis), Rejčel Vajs (Rachel Weisz), Mišel Vilijams (Michelle Williams), Zek Bref (Zack Braff)
Scenario: Mičel Kapner (Mitchell Kapner), Dejvid Lindsi Aber (David Lindsay-Abaire)
Režija: Sem Raimi (Sam Raimi)

SINOPSIS
Kad Oskar Digs (Džems Franko), sitni cirkuski mađioničar sumnjivog morala, bude bačen iz prašnjavog Kanzasa u živopisnu zemlju Oz, pomisliće da je dobio premiju – slava i bogatstvo su mu na dohvat ruke – sve dok ne upozna tri veštice, Teodoru (Mila Kunis), Evanoru (Rejčel Vajs) i Glindu (Mišel Vilijams). One nisu ubeđene da je baš on taj veliki čarobnjak koga su svi očekivali. Nevoljno uvučen u probleme koji muče zemlju Oz i njene stanovnike, Oskar će morati da otkrije ko je dobar, a ko zao pre nego što bude prekasno. Uz pomoć magičnih veština, iluzije i promućurnosti, pa čak i malo čarobnjaštva, Oskar će se pretvoriti ne samo u velikog i moćnog čarobnjaka iz Oza već i u bolju osobu.
O FILMU
Diznijeva fantastična avantura "Oz veliki i moćni" u režiji Sema Raimija govori o poreklu dobro poznatog lika Čarobnjaka iz Oza, koga je stvorio L. Frenk Baum. L. Frenk Baum napisao je 14 romana smeštenih u zemlju Oz, koju je maštovito stvorio, ali se ni u jednoj knjizi nije u potpunosti pozabavio pričom o poreklu lika čarobnjaka. Producentu Džou Rotu ova činjenica bila je fascinantna. "Obožavam priče o poreklu i dopala mi se ideja da prikažemo kako je čarobnjak to i postao", kaže Rot.
"Ovo je priča o tome kako je karnevalski mađioničar, folirant, šarlatan i sebičnjak došao u ovaj fantastičan svet tačno na vreme da spase situaciju i postane heroj. Ovo je priča o tome kako je prosečan, sebičan čovek postao najveći, nesebični čarobnjak", kaže Sem Raimi. "Film objašnjava kako su svi likovi postali to što jesu, govori o njihovom poreklu i pomaže nam da ih bolje razumemo", kaže glumica Mila Kunis (Teodora). "Prikazuje sve likove s malo više iskrenosti i istine. Iako je smešan i dirljiv, on ostaje verodostojan originalnim konceptima koje je L. Frenk Baum stvorio."
Džems Franko daje svoje viđenje filma: "U neku ruku, priča našeg filma je metafora i analogija onoga što mi kao filmadžije radimo. Oz je mađioničar. On priređuje predstave. U zemlji Oz, on stvara iluzije iz različitih razloga. A to je zapravo i ovaj film – reč je o stvaranju iluzije; o stvaranju zamišljenog sveta za publiku."
Filmadžije su imale u planu određen izgled kad su birale uloge za pet glavnih likova u filmu. "Mislio sam da treba da nađemo mladu i vrhunsku glumačku postavu", kaže producent Džo Rot. "Džems Franko je bio nominovan za Oskara. Mišel Vilijams je bila nominovana tri puta. Rejčel Vajs je dobitnik Oskara. Zek Bref je izuzetno talentovan glumac, scenarista, filmski i pozorišni reditelj. Na kraju, Mila Kunis je jedna od trenutno najtraženijih glumica u Holivudu."
"Džems je veoma osetljiv momak i to nam je bilo neophodno za ovaj lik", kaže Sem Raimi. "Želeli smo nekog ko je u dodiru sa svojim emocijama jer treba da igra dobrodušan lik. Pored toga što je duhovit i drag, Džems je pravi emotivac koji svoja osećanja deli s publikom." Franko je uživao u ulozi Oskara Digsa i istraživanju porekla čarobnjaka. On opisuje Oskara rečima: "U početku je raskalašan momak. Radi kao mađioničar u putujućem cirkusu. Kad se nađe u Ozu, svi problemi s kojima se borio u stvarnom svetu sad na neki način postaju ekstremni, ali ga i menjaju."
Kad Oskar Digs stigne u Oz, upoznaće tri lepe veštice, a odmah će ga opčiniti Glinda, Dobra veštica, koju igra Mišel Vilijams. Ona će pokušati da ubedi Digsa da je zemlja Oz u problemu jer je pala u ruke zle Evanore, a potajno će se nadati da je on odgovor na proročanstvo ove zemlje – da će jednog dana doći čarobnjak i uspostaviti red.
Vilijamsovoj je ovaj projekat bio "kao san na više nivoa". "Za mene je svakodnevni rad sa Semom i ostatkom ekipe u ulozi Glinde, Dobre veštice, bio veoma zabavan. Bilo mi je uzbudljivo da svakog dana boravim u ovom čarobnom svetu." Njena saradnica i neprijatelj u filmu, oskarovka Rejčel Vajs, oduševljena je radom na Raimijevom projektu: "Ono što me je najviše privuklo ulozi Evanore bilo je to što mi se ukazala prilika da igram lošu devojku. Ona je pokvarena do srži. Uživa u zločestim radnjama. Mislim da me je to privuklo ovom liku. Dopao mi se scenario. Odlično je zamišljena priča o poreklu čarobnjaka i veštica."
Mila Kunis igra Evanorinu lepu i nevinu sestru Teodoru. Ona je u dubini duše dobrodušna, ali je lako izmanipulišu i njena moćna sestra i beskrajno šarmantni Oskar Digs. "Teodora je izuzetno dobra, slatka, naivna veštica koja zaista želi da mir zavlada u zemlji", objašnjava Mila Kunis. "Ona je devojka koja očajnički želi da veruje u dobro i u popravljanje društva, ljudi i sveta. Živi u zabludi i poriče svako postojanje zla."
Oficijelni sajt

Premijera: 2. mart 2013. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.