najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Panama

Žanr: drama, romansa, triler
Trajanje: 105 min

Glavne uloge: Slaven Došlo, Jovana Stojiljković, Miloš Pjevač, Tamara Dragićević, Jelisaveta Orašanin, Nebojša Milovanović, Aleksandar Đurica, Branka Pujić, Andrija Daničić
Scenario: Pavle Vučković, Jelena Vuksanović
Režija: Pavle Vučković

SINOPSIS

Glavni junak filma „Panama“ je Jovan (Slaven Došlo), koji se, pored ostalih devojaka, viđa i sa Majom (Jovana Stojiljković). Odnos sa njom ga u početku ne zanima, ona mu deluje neiskusno i naivno. Međutim, postepeno, njeno ambivalentno ponašanje počinje da ga intrigira. Prateći video-snimke i tragove sa interneta, Jovan otkriva Majin paralelni život, upliće se u sopstvenu igru laži i ljubomore. Jovan gubi sebe, očajnički pokušavajući da otkrije ko je zapravo Maja.

O FILMU

„Panamu“ su stvarali mladi ljudi kojima je, uglavnom, to prvo autorsko iskustvo u radu na dugometražnom igranom filmu: reditelju, scenaristi i koproducentu Pavlu Vučkoviću, koscenaristkinji Jeleni Vuksanović, producentu filma – Tatjani Žeželj Gojković, direktoru fotografije Đorđu Arambašiću, scenografima Bojani Nikolić i Liviji Mikić, kostimografkinji Magdaleni Klašnji, montažeru Bojanu Kosoviću.

„Uzbuđena sam i željno iščekujem premijeru filma pred beogradskom publikom. Imam tremu, ali sam ponosna i srećna što je naš film na kome smo dugo radili na korak od bioskopskih projekcija u Srbiji. Pozivam ovom prilikom sve koji su u mogućnosti da dođu 21. oktobra na premijeru filma i podrže mladu ekipu filma“, izjavila je pred premijeru glavna glumica Jovana Stojiljković, dok njen partner Slaven Došlo kaže: “Panama je moj prvi film i valjda zbog poštovanja prema tome uvek pažljivo osluškujem reakcije publike i nadam se da će što bolje da prihvate to na čemu smo dugo radili. Sava centar je sigurno najveća bioskopska sala u ovom delu Evrope i nadam se da će publika doći u velikom broju.“

Pavle Vučković u svom filmu donosi ljubavnu priču kojom na suptilan i poetski način govori o trenutno najvećem problemu mladih ljudi: nepokazivanju emocija, zaziranju od intimnosti i iskrenosti i sveukupnom otuđenju. Dva junaka, u vrhunskoj glumačkoj igri, bore se protiv svojih emocija, pokušavajući da ih sakriju i tako se priklone modernim konvencijama koje odnose među mladim ljudima svode na isprazno, uzdržano i seks bez emocija. Iz straha da ne budu odbačeni, junaci Vučkovićevog filma proživljavaju unutrašnju intimnu dramu u kojoj zabranjena ljubav više nije pitanje staleža ili nacionalnosti, već moderne konvencije da su emocije među mladima nepotrebne i odraz slabosti. Saosećanje i empatija su predmet sprdnje. Zato ovaj film, na pametan način, poseduje i društveno kritičku notu, iako se time ne bavi direktno. Tematski univerzalan, na potpuno nov, drugačiji i iskren način govori o onome što je svuda oko nas, ali mi to ne primećujemo.

Debitantski dugometražni igrani film Pavla Vučkovića svetsku premijeru imao je u okviru glavnog programa ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala.

Oficijelni sajt: Panama (2015)

Premijera: 21. oktobar 2015. godine sa početkom u 20.30 časova u Centru „Sava“

Najnovije iz rubrike
2 komentara
  1. Nevena Popov

    Pogledala sam film na televiziji i dopao mi se koncept ali mislim da je trebalo jasno naznačiti kraj priče.Dati su elementi trilera- prema tome-gde je Maja i gde je i ko je u crnom BMW. Nagađanjem kraja gubi se po mom mišljenju ozbiljnost priče. Film je odlično snimjen, montiran,erotičan i svaka čast mladim glumcima. Samo napred.

  2. Nikola

    Nažalost, potrošio sam 2 sata svog života na „ovo“, ovde nazvano filmom. Iako postoje neki elementi i likovi su solidno formirani, toliko baznih elemenata nedostaje da ne bih trošio previše vremena za opisivanje. Niko iz sale nije izašao sa bilo kakvim impresijama.

Napišite komentar