Po redu nestajanja

Žanr: akcija, krimi, komedija
Trajanje: 115 min.
Norveška, Švedska, Danska, 2013

Glavne uloge: Stelan Skarsgard (Stellan Skarsgard), Bruno Ganc (Bruno Ganz), Birgite Jort Serensen (Birgitte Hjort Sorensen), Sergej Trifunović, Miodrag Krstović
Scenario: Kim Fups Akeso (Kim Fupz Aakeson)
Režija: Hans Peter Moland (Hans Petter Moland)

Clip

SINOPSIS

Norveška, zima. Zatvoren u sebe, maraljivi Nils vozi moćni čistač snega kojim održava puteve i planinske prelaze u nepristupačnom delu zemlje gde živi. Proglašavaju ga za građanina godine zbog svih napora koje ulaže u svoj posao. Tada, međutim, dobija vest da mu je sin umro od prekomerne doze heroina. Pošto odbija da poveruje u zvaničnu verziju izveštaja o sinovljevoj smrti, on počinje potragu za navodnim ubicama. Iznenađujući sled događaja natera ga da očvrsne i postane strašni heroj podzemlja čiji identitet niko ne zna. Ovo je jeziva crna komedija puna zadivljujućih slika beskrajnih zimskih predela koje Nikols ume da iskoristi kao svoju prednost.

O FILMU

Hans Peter Moland je režirao film “Po redu nestajanja”, a u filmu, pored izvanrednih norveških glumaca, igraju i nama poznati glumci: Sergej Trifunović, Miki Krstović, kao i hrvatski glumac Goran Navojec (film “Parada”). Prilikom boravka na FESTu na kome je film prikazan, Navojec je izrazio svoje divljenje prema švajcarskom glumcu Bruno Gancu, koji takođe igra u ovom filmu, i to oca, pa govori tečno bez greške srpski jezik. Fasciniran sam bio kada je na prvi dan snimanja legendarni glumac Bruno, koji je igrao Hitlera svojevremeno, ležerno izgovarao repllike na srpskom, tako da ne ne čudi što se publika pita da li je i on glumac sa našeg podneblja. To svedoči o tome da je dobar glumac dobar svuda, da nije prepreka jezik kada imate dobru ekipu, glumačku podelu i kada vas vodi reditelj sa toliko puno iskstva kao što je Hans Peter Moland, rekao je Navojec.

Novinar Holivud reportera, Dejvid Runi, napisao je: “Ovoliko krvi nije proliveno u ledenom, snegom okovanom krajoliku – naročito sa ovoliko zabavnog, mračnog humora – još otakd su braća Koen ubacila bespomoćnog Stiva Bušemija u mlin za drvo u Fargu.”

Oficijelni sajt:

 

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake