najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Počinje festival nemačkog filma 4. Gete fest

Foto: geralt/Pixabay.com

Četvrti festival savremenog nemačkog filma Gete fest, pod nazivom „Sećanja i nade“, biće otvoren sutra uveče u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Pozdravnu reč na otvaranju uputiće dr Matijas Miler-Viferig, direktor Gete instituta u Beogradu i Vesna Danilović, urednica programa u KCB-u.

Prvi fim na programu je „Feniks“ reditelja Kristijana Pecolda, prema motivima romana „Povratak iz pepela“ Ibera Monteljea.

Radnja je smeštena u period nakon završetka Drugog svetskog rata. „Feniks“ govori o nemogućem povratku kući i, po svemu sudeći, zauvek izgubljenom identitetu. Glumica Nina Hos je za glavnu ulogu u ovom filmu dobila Nemačku filmsku nagradu 2015 za najbolju žensku glavnu ulogu.

Na zatvaranju festivala 14. oktobra biće prikazan film „Kada smo sanjali“ Andreasa Drezena, prema istoimenom romanu lajpciškog pisca Klemensa Majera.

„Kada smo sanjali“ je prvi roman Majera za koji je dobio brojna priznanja, uključujući Književnu nagradu MDR-a, nagradu nemačke televizijske kuće za 2001. godinu i Rajngau-književnu nagradu 2006. godine.

Reditelj Drezen je uspeo da iz knjige na filmsko platno prenese mračne scene o početku i neuspehu u NDR-u posle pada Zida. Film govori o zanosu jednog posebnog vremena, ali i o godinama u kojima dolazi do sudara društva i sistema i u kojima je sve, ali bukvalno sve, bilo moguće.

Nakon projekcije planiran ja razgovor sa Majerom. Razgovor će moderirati Ana Pejović iz književnog udruženja Krokodil, koje je domaćin nemačkom piscu.

Za mnoge filmske stvaraoce iz Nemačke preovlađujuće teme su nacionalsocijalizam, posleratno vreme i pad Zida – zato što istorija nudi materijal za veliko filmsko platno. I zato što ti filmovi postižu međunarodne uspehe, navode organizatori, podsećajući da je ova paralela poznatu iz istorije nemačkog filma („Bela ruža“, „Brak Marije Braun“, „Good bye, Lenin“…).

Selektor 4. Gete festa dr Miler-Viferig izabrao je 12 filmova koji se tematski kreću od „istorijske dokumentarne fikcije“, preko neobičnih i bolnih sećanja iz mladosti pa sve do eksperimentalne vožnje kamere u jednom kadru, tzv. „onetake“, kroz noćni Berlin.

Svojim jermenskim epom „Rez“ Fatih Akin, jedan od vodećih nemačkih reditelja, podseća na genocid od pre sto godina – njegov film uspeva da stvori upečatljive slike večnog progona i bekstva.

U svom novom filmu „Elzer – 13 minuta“ Oliver Hiršbigel, poznat kao režiser filma „Pad“, inscenirao je atentat na Hitlera iz 1934. kao priču o hrabrosti i sopstvenoj volji.

Na programu je i film Đulia Rikjarelija, italijanskog reditelja koji živi u Nemačkoj – „U lavirintu ćutanja“. Kriminalističko-pravni film o pripremama za prve sudske procese vezane za Aušvic govori o klimi zataškavanja u posleratnoj Nemačkoj i hrabroj borbi protiv zaborava. Taj film je nemački kandidat za Oskara.

U vrhunsku grupu nominacija za Nemačku filmsku nagradu 2015 uvršteni su i drama o hakerima „Who Am I – nijedan sistem nije siguran“, kao i priča o neonacistima „Mladi smo i jaki“.

Usled nepredviđenih okolnosti, ranije najavljeni film Oskara Relera „Smrt hipicima – Živeo pank“ neće biti prikazan, a u njegov termin uvršten je dokumentarac „Titove naočare“ rediteljke Regine Šiling, po knjizi Adriane Altaras, autorke rođene u Zagrebu u jevrejskoj porodici, koja danas živi u Nemačkoj.

„Viktorija“ Sebastijana Šipera je veliki laureat ovogodišnje Nemačke filmske nagrade – dobitnik „Zlatne Lole“ i pet ostalih „Lola“: za režiju, obe glavne uloge, kameru i muziku. To je noćna šetnja po Berlinu bez ijednog reza – jedan jedini kadar u trajanju od preko dva sata.

Najuspešniji film prošle godine u nemačkim bioskopima bila je tinejdžerska komedija iz Berlina „Fak ju Gete“ reditelja Bore Dagtekina. Smešno je i drsko kada bivši zatvorenik iz nehata postane najomiljeniji nastavnik škole u potpunom rasulu u jednoj gradskoj četvrti. Film može da se shvati i sasvim ozbiljno: propast obrazovanja, problematika migranata, mobing i nasilje u školama, jezička bezobzirnost, reforma pravopisa, navodi se u najavi.

(Tanjug)

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar