Pol

Žanr: komedija, avantura
Trajanje: 104 min.
Premisa: Ko je za bliski susret?

Glavne uloge:Sajmon Peg (Simon Pegg), Nik Frost (Nick Frost), Džejson Bejtman (Jason Bateman), Kristin Vig (Kristin Wiig), Bil Hejder (Bill Hader), Blajd Daner (Blythe Danner), Džo Lo Truljo (Joe Lo Truglio), Sigorni Viver (Sigourney Weaver), Set Rogen (Seth Rogen)
Scenario:Sajmon Peg (Simon Pegg), Nik Frost (Nick Frost)
Režija:Greg Motola (Greg Motola)

SINOPSIS
Junaci ove avanturističke komedije su najbolji prijatelji – Grejam Vili (Sajmon Peg) i Klajv Golings (Nik Frost). Oni su štedeli godinama da bi otišli na putovanje o kome sanjaju svi fanovi naučne fantastike: hodočašće po srcu američkog NLO područja, gde će obići sva legendarna mesta na kojima je uočena vanzemaljska aktivnost. Međutim, kad im bliski susret s Polom poremeti planove, njihov odmor iz snova pretvara se u proputovanje koje će zauvek uzdrmati njihov svet.
Dok ih budu jurili vladini agenti i fanatični otac Rut Bags (Kristin Vig), devojke koju će slučajno kidnapovati, Grejam i Klajv će skovati nespretni plan za beg kako bi vratili Pola na matični brod u jednom komadu. I dok ova dva štrebera budu pokušavala da mu pomognu, jedan mali zeleni čovek će možda uspeti da od dva neprilagođena otpadnika napravi intergalaktičke heroje.
O FILMU
Poslednjih 60 godina pametnjaković iz svemira po imenu Pol (Set Rogen) bio je zatvoren u jednoj tajnoj vojnoj bazi u kojoj je savetovao svetske lidere o svojoj vrsti. Ali kad se zabrinuo da je već postao beskoristan i da će završiti na stolu za disekciju, Pol je pobegao prvom kamp prikolicom koja je prošla kroz Oblast 51. Na svu sreću, u njemu su bila upravo takva dva Zemljanina od kakvih se i očekuje da spasu i sakriju vanzemaljca u bekstvu.
"Pol" je prvi scenario koji su Peg i negov česti partner na filmu i blizak prijatelj Nik Frost zajedno napisali. Pre nego što su se bacili na pisanje, njih dvojica su krenuli na pravo proputovanje preko američkog zapada, počevši u Los Anđelesu, a završivši u Denveru, u Koloradu. Ta ekskurzija se pokazala neprocenjivom za stvaranje ove priče. Neke od stvarnih događaja koji su im se desili na putu uključili su u scenario. "Stvarno smo otišli u kafić po imenu ‘Mali zeleni’ i incident s grubijanima desio se nama", priseća se Peg. "Bila su tu dvojica momaka koji nisu izgledali toliko opasno kao ovi u filmu, ali je atmosfera zahladnela čim su ušli u lokal. Takođe nam se desilo da je ptica udarila u šoferšajbnu. Svaki dan nam je bio novo iskustvo. Imali smo pravu avanturu. Nikad ne bismo uspeli da napišemo ovaj film da je nismo doživeli."
S obzirom na to da je bilo malo teže pronaći pravog vanzemaljca da s njima putuje, ovaj duo je smislio adekvatnu zamenu. Jedan od Pegovih prijatelja je izvajao bistu vanzemaljca i nazvao je Pol. "Sve fotografije koje su slali bile su tako uslikane kao da je Pol stvarno bio s njima", kaže producent Park. "To ih je inspirisalo, oživelo je celu priču. Iznenada su pomislili da bi cela koncepcija zaista mogla da uspe."
Na kraju je stvorena jedna avanturistička komedija koja ne priča samo o jednom posetiocu koji je daleko od svog doma. "U neku ruku, svi u filmu su pomalo tuđinci", kaže Peg. "To je bio ključni faktor u pisanju: ova ideja o ljudima koji se nalaze tamo gde ne pripadaju i koji uče da žive u tim uslovima."
Pored glavnih ljudskih likova, Grejama i Klajva, od ključnog značaja bio je treći član ekipe, Pol. Iako će njegovo fizičko prisustvo biti napravljeno uz pomoć kompjuterske animacije, njegov glas je trebalo da bude veoma ljudski. Odlučili su se za Seta Rogena, jednog od najvećih američkih komičara, s kojim je Motola prethodno sarađivao na filmu "Superbad". Pegu i Frostu su se dopale izmene koje je Rogen predložio za ovaj lik.
On kaže: "Mislio sam da će biti zabavno ako ovi šmokljani upoznaju nekog ko je stari hipik, koji je video sve i ima opušten stav, ali je ipak veoma strastven kad je reč o nekim stvarima." Rogenu se dopala činjenica da Pol menja ljude oko sebe, a da ne menja ništa posebno kod sebe u toku celog filma.
Posetioce iz Velike Britanije i njihovog prijatelja iz svemira u stopu prati specijalni agent Lorenco Zoil, koji ima odgovore na mnoga pitanja o Polovom dugogodišnjem bivstvovanju na Zemlji. Džejson Bejtman, koji je s Motolom sarađivao na popularnoj televizijskoj seriji "Arrested Development", prihvatio je ovu ulogu.
Peg je bio oduševljen što je Bejtman pristao da igra Zoila. "Džejson je neverovatan glumac. Mogao bih stalno da ga gledam. Ima nešto što je teško definisati, jer glumi s lakoćom. Potpuno je prirodan i jedinstven, i jedan je od retkih glumaca u filmskoj industriji koji može da glumi i ozbiljnog i smešnog čoveka u isto vreme."
Oficijelni sajt

Premijera: 7. april 2010. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike