najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Posebna (video)

Žanr: drama, horor, triler
Trajanje: 111 min
Zemlja porekla: Velika Britanija 2016.

Glavne uloge: Hema Arterton (Gemma Arterton), Glen Klouz (Glenn Close), Paddy Considine
Scenario: Majk Keri (Mike Carey, roman i scenario)
Režija: Kolm Mekarti (Colm McCarthy)

SINOPSIS

U svetu kojim podeljeno na ravne časti vladaju smrt i haos, poslednja oaza nade je ljudsko uporište smešteno u Londonu. Grupa naučnika, čuvana gvozdenim stražarskim zidom od zombija, pokušava da otkrije spas za ljudsku rasu. Rešenje vide u maloj grupi dece hibrida druge generacije – inficiranih smrtonosnom sporom koji su i dalje sposobni da zadrže mentalne sposobnosti – sve dok u blizini ne osete ljudsku „aromu“. A tada nagon postaje jači od razuma. Kao i u svakom eksperimentu, zamorčići su osuđeni na smrt. Za više svrhe. Međutim, sve se menja kada doktorka Helen Džastinou (Hema Arterton) reši da po cenu života spasi devojčicu Melani (Senja Nanua) iz opakih kandži rukovodeće projekta, njene šefice Karolin Haldvel (Glen Klouz). Uverena da je ona ta – posebna, u kojoj se krije protivotrov za pošast koja je žive pretvorila u mrtve, a u preostalima probudila ono najgore, Helen će za spas čovečanstva morati da rizikuje sve!

O FILMU

Bliska je budućnost. Čovečanstvo je zbrisano sa lica planete epidemijom gljivične infekcije koja svoje žrtve pretvara u zombije. Prenosi se putem krvi, telesnih tečnosti, ali i vazduhom. Odbrane nema. Ili se samo tako čini? Jer britanski film „Posebna“ režisera Kolma Mekartija, nastao po bestseleru Majka Kerija, pisca odgovornog za stvaranje stripova čije su ekranizacije poharale svet poput „Iks mena“ i „Fantastične četvorke“, sve je samo ne još jedan postapokaliptičan film o živim mrtvacima koji nikada nisu siti ljudskog mesa.

Najstrašniji deo svakog horora motivisanog zombijima jeste trenutak u kom žrtve zaraze gube ono što ih je činilo ljudima – svest i osećanja. Ono što mi se dopada kod ovog filma je činjenica da baš jedan zombi postaje heroj filma, a Kolm Mekarti kao režiser je uspeo da na najbolji način pretoči Kerijeve ideje sa papira u radnju pred objektivom kamere – ističe poznata holivudska glumica Glen Klouz, dodajući da je mlada Senja Nanua, svoju ulogu Melani izvela maestralno.

Oficijelni sajt: The Girl with All the Gifts (2016)
Premijera: 29. septembar 2016. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar