Požar na moru (video)

Žanr: dokumentarni
Zemlja porekla: Italija, Francuska, 2016
Originalni naziv: Fuocoammare (2016)
Festivali i nagrade: Zlatni medved u Berlinu, Nagrada ekumenskog žirija, Nagrada Amnesti internešnal u Berlinu, italijanski kandidat za Oskara
Trajanje: 108 min

Glavne uloge: Samuele Pucillo, Pietro Bartolo, Maria Costa
Scenario: Đanfranko Rosi (Gianfranco Rosi), Carla Cattani
Režija: Đanfranko Rosi (Gianfranco Rosi)

SINOPSIS

Smeštena 150 milja južno od Sicilije, Lampeduza je osvanula u javnosti kao prva luka koja je ugostila stotine hiljada Afrikanaca i bliskoistočnih izbeglica koji putuju ka Evropi u potrazi za boljim životom. Nakon meseci provedenih na ostrvu, u dodiru i susretu sa stanovnicima, Rosi je sakupio neverovatan broj snimaka koji se bave istorijom, kulturom i svakodnevnim životom izbeglica. Stavljajući u fokus dvanaestogodišnjeg Semuela, koji istražuje kopno i pokušava da savlada more, film postepeno gradi nenadmašivi, naturalistički portret stanovnika Lampeduze i događaje koje čine njihovu svakodnevicu. Rezultat je lirski, poetski i iskreno moćni dokumentarac koji niti sudi, niti preteruje, već gledaocu pokazuje svet kakav jeste – do potpuno poražavajućeg dejstva.

O FILMU

Dobitnik Zlatnog Medveda na Filmskom festivalu u Berlinu 2016. godine, Đanfranko Rosijev britki i dirljivi prikaz mediteranskog ostrva Lampeduza, koji opisuje humanitarnu krizu u morima oko njega, ujedno je majstorski odrađen dokumentarni film i blagovremeni poziv za hitnu akciju.

O REDITELJU

Đanfranko Rosi (rođen 1964. u Asmari, Eritreja) otišao je iz svoje zemlje sa trinaest godina, kao izbeglica, neposredno pre rata između Eritreje i Etiopije. Nekoliko godina studirao je u Italiji pre nego što se preselio u Sjedinjene Američke Države, gde je diplomirao na filmskoj školi Univerziteta u Njujorku. Njegov prvi film u kome se okušao kao producent i reditelj jeste “Boatman” (1993), koje je prikazan u Sandensu, Lokarnu, Torontu, Karlovim Varima i na još nekoliko mesta.

“Below sea level” (2008) je film koji istražuje malu komunu otpadnika koji su nastanjeni u kalifornijskoj pustinji i dobio je “Orizzonti” nagradu u Veneciji, a takođe je pobedio na One festival u Pragu i bio nominovan za evropsku filmsku nagradu. “El Sicario – room 164” (2010) je film koji se bavi članovima meksičkog narko kartela i koji je osvojio Fipresci nagradu u Veneciji, kao i mnoge druge nagrade na festivalima širom sveta. “Sacro GRA” (2013), mozaik portreta na periferijama Rima, bio je prvi dokumentarac koji je osvojio Zlatnog lava za najbolji film u Veneciji.

Oficijelni sajt: Fire at the sea (2016)
Premijera: 17. novembar 2016. godine

Ostavite komentar