Poziv

Žanr: krimi triler
Trajanje: 94 min.
Premisa: Postoji 188 miliona hitnih poziva godišnje. Ovaj je to učinio ličnim.

Glavne uloge: Hale Beri (Halle Berry), Abigejl Breslin (Abigail Breslin), Moris Čestnat (Morris Chestnut), Majkl Eklund (Michael Eklund)
Scenario: Rič D’Ovidio (Rich D’Ovidio), Džon Bokenkamp (Jon Bokenkamp)
Režija: Bred Anderson (Brad Anderson)

SINOPSIS
Kada Džordan, veteranka hitne službe, primi poziv od tinejdžerke koja je upravo oteta, shvata da se mora suočiti s ubicom iz prošlosti kako bi spasla život nedužne devojčice.
O FILMU
U napetom trileru "Poziv" tanka nit razdvaja borbu za život tinejdžerke, žrtve otmice, od njene jedine nade – saosećajnog i stabilnog glasa s drugog kraja telefonske linije…
Veteranka hitne službe Džordan (Hale Beri) ima posao koji nije za one sa slabim srcem: odgovara na uznemirujuće pozive i momentalno reaguje kako bi se sačuvali životi. Ali, kada se prijava mlade žene završi tragično, Džordan je slomljena. Preispituje svoj život i pita se da li je možda ona doživela svoj poslednji poziv. Misli da je vreme da se povuče, uživa u životu i podučava druge o ovoj profesiji prepunoj pritiska. Ipak, njen profesionalni život se tu ne završava. Serijski ubica otima još jednu tinejdžerku – Kejsi (Abigejl Breslin), koja poziva hitnu službu iz prtljažnika otmičarevog automobila. Džordan će stati na čelo grupe novih regruta u velikoj operaciji. Postoji samo jedna stvar koju Džordan može da uradi – da preuzme kontrolu na način na koji nikada nije radila i pretvori Kejsi u partnera kako bi pronašla ubicu.
Pisac Ričard D’Ovidio bio je inspirisan da napiše scenario kada je čuo vest na radiju o hitnoj službi. "Bio sam zaintrigiran i želeo sam da saznam više. Shvatio sam da nikada nismo videli film ili TV emisiju o ovakvim centrima. Javnost zna veoma malo o ovoj profesiji ili o onome što se dešava gotovo svakodnevno. Možemo da čujemo samo u vestima, ali vrlo retko znamo ko je operater, koje korake preduzima ili kakve emocije ima u vreme hitnog poziva", kaže scenarista filma.
On je proveo neko vreme u službi za hitne pozive u Los Anđelesu, sedeći s operaterima i slušajući pozive. "Svaki put kada je stigao neki poziv, moj stomak bi se okrenuo, ali oni su bili tako mirni!", dodaje on. "Nisam znao šta dalje da očekujem, a oni su bili samo profesionalci. Saznao sam da oni drže policiju, hitnu pomoć, vatrogasce – bez njih se niko nije pokretao u gradu."
Od raznih istinitih priča on je zatim napisao scenario za igrani film. "Želeo sam da napišem triler i shvatio sam da su scene snimanja u prtljažniku automobila dobar način da se održi neizvesnost", dodaje on. Scenario je došao u ruke produkcionih partnera koji su želeli upravo ovakvu priču za pokretanje svoje kompanije. "Kada sam pročitao scenario, odmah sam shvatio da je ovo odličan triler i da je to ono što smo tražili, kao naš prvi projekat", kaže producent Robert Stajn. Pronalaženje pravog reditelja za ovaj film bilo je od presudnog značaja za stvaranje projekta koji bi bio komercijalno isplativ, ali i uzbudljiv i autentičan portret posla hitne službe, predvođen velikim ulogama.
"Tražili smo reditelja koji bi znao da se izbori s mračnim materijalom i da doda nešto drugačije. Bred je bio savršen za to", dodaje producent. "Pročitao sam scenario i novina priče i taj svet privukli su me ovom projektu. Hitni pozivi su me oduvek fascinirali. Mi čujemo pozive, ali nikada zaista ne znamo njihov sadržaj. Imamo samo delove. Ovaj film će odgovoriti na mnoga ova pitanja", kaže reditelj filma. "Većina priča događa se u toku nekoliko sati jednog dana. Mnogo radnje odvija se u centru hitne službe i u prtljažniku automobila. Bio sam zainteresovan za ideju kako da ispričam ovu priču, dramatično, vizuelno i filmski u tako malo prostora. Ispostavilo se kao veliki izazov", dodaje on.
"Hale Beri treba da igra u ovom filmu", rekao je producent Majkl Helfant. Tako je krenula odiseja oko njenog angažovanja. Njoj se dopao scenario, ali i njen karakter. "Volim ovaj žanr", kaže oskarovka. "Volim da budem malo uplašena. Džordan je na vrhu svoje karijere, potpuno je posvećena svom poslu i jedan je od najboljih operatera. Ona je vrlo srećna devojka, ali kada se nesreća dogodi, počinje drugačije putovanje koje će joj promeniti život." Reditelj Bred Anderson kaže: "Bila nam je potrebna glumica takvog kalibra i talenta za emotivni naboj ovog filma. Ona je napravila nekoliko poseta centrima hitne službe i bila je vrlo zainteresovana da bolje upozna operatere kako bi razvila svoj karakter. Bila je zaintrigirana i strastvena prilikom ovog procesa". Berijeva smatra da je razgovor sa operaterima bio nezamenljivo sredstvo izvan uobičajenog procesa razvijanja karaktera i unutrašnjeg života za ovu ulogu. "Uvek sam se pitala ko su ti ljudi i kako izgledaju", kaže Hale Beri. "Mislim da je to jedan od elemenata koji čini ovaj film zanimljivim, jer se svi pitaju ko su ti ljudi, kakvu vrstu obuke oni imaju i kako uspevaju da ostanu mirni i pribrani pod takvim pritiskom. Zaista je divno dati lice ovim ljudima koji rade tako odgovoran posao."
Za ulogu Kejsi izabrana je Abigejl Breslin. "Sastao sam se na nekoliko glumica za ovu ulogu, ali kada sam sreo Abigejl, znao sam da je ona prava za ovu ulogu. Breslinova kaže: "Bilo je prilično zastrašujuće. Dovoljno čudno, ali nisam očekivala da će biti tako mračno. Oči se nikada ne priviknu na tamu. Ja sam zapravo u dva gepeka u filmu – u kamriju i linkolnu. Linkoln je definitivno bio mnogo lakši, veći je i mnogo udobniji", dodaje ona s osmehom.
Oficijelni sajt

Premijera: 29. avgust 2013. godine

Ostavite komentar