najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prema tami: Star Trek

Žanr: akcija, triler, naučna fantastika, 3D
Trajanje: 110 min.

Glavne uloge: Kris Pajn (Chris Pine), Zahari Kinto (Zachary Quinto), Zoi Saldana (Zoe Saldana), Benedikt Kamberbeč (Benedict Cumberbatch)
Scenario: Roberto Orči (Roberto Orci), Aleks Kercman (Alex Kurtzman), Dejmon Lindelof (Damon Lindelof), Džin Rodenberi (Gene Roddenberry), "Star Trek" TV serija
Režija: Dž. Dž. Abrams (J.J. Abrams)

SINOPSIS
Kad ekipu s Enterprajza pozovu da se vrati na Zemlju, oni će otkriti da je nezaustavljiva sila terora iz njihove sopstvene organizacije detonirala flotu i sve što ona predstavlja, zbog čega je naš svet zapao u krizu. Kapetan Kirk će povesti lov na čoveka u jednoj ratnoj zoni kako bi pronašao oružje za masovno uništenje i izmirio neke lične račune. Naši heroji će se naći u epskoj šahovskoj partiji života i smrti u kojoj će ljubav biti na testu, prijateljstva će se raspasti, a žrtve će morati da se prave za jedinu porodicu koju Kirk ima – njegovu ekipu.
O FILMU
Režiser Džej Džej Ambrams vodi nas ovog leta na dosad najspektakularnije putovanje legendarnog Enterprajza i njegove hrabre posade. Ponovo je na okupu tim koji nam je 2009. godine, i to s velikim uspehom, prikazao ovu voljenu franšizu iz malo drugačijeg ugla. Na ovom, drugom putovanju, sve je veće, intenzivnije i moćnije – akcija, emocije i smrtne opasnosti koje prate junake koji rizikuju sve što vole i u šta veruju.
Sve počinje kada se Enterprajz vrati na Zemlju posle kontroverznog galaktičkog incidenta. Ali, na plavoj planeti nije sve kako treba. Teroristički napad na samo srce Galaktičke flote predstavlja napad na bezbednost cele planete. Kapetak Kirk vodi Enterprajz na misiju bez presedana, od zaliva San Franciska do rodne planete Klingonaca. Tokom putovanja na brod se ukrcava i nesvakidašnji neprijatelj. Film je sniman IMAX kamerama visoke rezolucije.
Ovaj nastavak u svakom pogledu ide dalje od prvog dela. Imamo vulkanske planete, sulude jurnjave svemirskih brodova, senzacionalne specijalne efekte… I sama priča je na višem nivou. Posada Enterprajza suočena je s mnogim ličnim i moralnim dilemama. U pitanje se dovodi njihova vera, međusobno poverenje, odanost i doslednost pod najvećim mogućim pritiskom. Nije bilo lako zadržati i elemente komedije i ljudskosti dok junaci zalaze u mnogo mračnije teritorije nego ikad. Za kapetana Kirka sve počinje kao osveta, a nastavlja se kao svojevrsna potraga za smislom u onom najvažnijem – biti kapetan broda kao što je Enterprajz.
O LIKOVIMA
Kapetak Kirk (Kris Pajn)
Na samom početku kapetan Kirk je na raskršću. Postao je zapovednik koji će prekršiti stroga pravila zarad nečega u šta veruje da je ispravno, što ga neminovno dovodi u konflikt s vrhom zvezdane flote, koja se istovremeno suočava sa jednom od najvećih kriza od osnivanja.
Spok (Zakari Kinto)
Kao i Kirk, i on se suočava sa svojim demonima u dubokom svemiru. I Spok mora da se zagleda duboko u sebe i odluči da li je slepo praćenje logike i pravila baš uvek i jedini put.
Uhura (Zoi Saldana)
Veza između Spoka i Uhure podiže njen lik na potpuno nov nivo, jer sve dileme i nedoumice između kapetana i prvog oficira neumitno utiču i na njihov odnos. Javlja se zanimljiv trougao, u kome odanost, ljubav i posvećenost zadatku naizmenično preuzimaju primat.
Neprijatelj (Benedikt Kamberbeč)
Misteriozan je i sveprisutan. Intergalaktički terorista bez ikakvih granica. Džon Harison – čovek vojska i glavna meta kapetana Kirka. Otelotvorenje svemirskog zlikovca novog kova – moćan, snažan, superiorno inteligentan…
Enterprajz (svemirski brod)
Kako je u ovom filmu sve na višem nivou – akcija, drama, likovi i njihove unutrašnje borbe, tako je i s Enterprajzom, koji je tokom više decenija filmskih avantura i sam postao voljeni lik. Sada ga upoznajemo mnogo bolje neko ikada pre. Pre svega, tu je njegovo srce, komandni most, koji je napredovao svemirskim koracima od kartonskog seta od pre više decenija, pa čak i od onog iz prvog dela novog serijala. Takođe, njegov pogon, koji ga nosi kroz nepregledne preseke naše galaksije, postaje vidljiv i njegovo funkcionisanje je od presudnog značaja za uspeh najnovije misije. Za sve je zaslužan Skot Čamblis. On je imao zadatak da nam predstavi daleku budućnost, koja opet mora biti verodostojna.
Novi svetovi
Nakon toliko nastavaka samog serijala, poseban je izazov stvoriti nove svetove na kojima "još uvek nismo bili". To je i ovde slučaj s vulkanskom planetom Nibiru, na kojoj ova avantura počinje, a s njom i konflikti i nedoumice koje će pratiti junake do samog kraja. Tu je i Kronos – rodna planeta Klingonaca i zakletih neprijatelja ljudske rase koja se proširila galaksijom. U svakom smislu drugačije od naše Zemlje, ove planete moraju već na prvi pogled dočarati svu lepotu stvaranja u kosmosu, ali i sve ono što nas kao ljude razlikuje od neprijateljskih rasa. Kronos je pustoš prekrivena otrovnim isparenjima, a njegovi stanovnici su beskrupulozni ratnici koji prete samom našem opstanku.
Galaktička moda
Da bi sve bilo na istom nivou, i priprema i izrada kostima zahtevala je opsežna istraživanja i maštu. Ovde imamo epohu koja nosi svoju arhitekturu i modu, samo što je kostimograf Majkl Kaplan morao da je potpuno izmisli. Zadatak je time bio teži, jer većina fanova već "zna" kako sve to treba da izgleda. Uvek je teško već postojeći dizajn podići na viši nivo i učiniti ga sofisticiranijim, primerenijim, verodostojnijim, funkcionalnijim… Kaplan sam kaže: "Sve mora da izgleda dobro, ali pre svega mora da odražava emotivnu istinu priče koju pripovedamo."
Tvorci filma uspeli su da održe duh prisutan već 50 godina – nepresušnu čovekovu želju da neprestano istražuje. Džin Rodenberi je jednom rekao: "Sve ovo proizilazi iz mog osećanja da je budućnost ljudske rase svetla. Mi smo tek na početku. Tek nas čekaju razna čuda. Jednostavno, ne vidim da može biti drugačije." To je ono što spaja sve koji su radili, kako na ovom poslednjem nastavku, tako i na seriji i na pregršt filmova do sada – šta nam budućnost donosi? Sama ta pomisao tera nas da istražujemo sve dalje i dalje.
Oficijelni sajt

Premijera: 11. maja 2013. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.