Premijera filma “Pored mene” Stevana Filipovića

Foto: geralt/Pixabay.com

Srpska premijera filma “Pored mene” reditelja Stevana Filipovića i produkcijske kuće “Hypnopolis” iz Beograda biće održana večeras u Sava centru i bioskopu Sinepleks na Ušću.

Ovaj fim je već osvojio važne nagrade proteklog leta – na festivalu u Puli Zlatnu arenu u međunarodnoj konkurenciji, a na festivalu u Sarajevu nagradu piblike. U domaćim bioskopima biće na repertoaru od sutra, u distribuciji “Taramaunta”.

Filipović je izjavio Tanjugu da je želeo da snimi iskrenu priču o jednom odeljenju gimnazijalaca i da ukaže na nedostatak empatije u savremenom društvu. Scenario, koji je pisao sa Minjom Bogavac, prati razred koji je, zbog određenih okolnosti, za kaznu zaključan u školi, bez mobilnih telefona, te učenici dolaze u priliku da se zaista upoznaju.

Likovi učenika pokrivaju čitav spektar – fensere, navijače, hipstere, štrebere, gotičare, autsajdere… i njihove različite životne stavove, socijalne statuse, seksualna opredeljenja, politička razmišljanja.

U filmu debituje čitava generacija mladih glumaca, uz Hristinu Popović u ulozi razredne. Maturante igraju Nikola Glišić, Milica Majkić, Matea Milosavljević, Darko Ivić, Slaven Došlo, Jelena Puzić, Andrej Pipović, Gorica Regodić, Rastko Vujisić…

Oni su generacija sa Akademije umetnosti u Beogradu, klasa profesorke Mirjane Karanović (koja igra epizodu direktorke gimnazije) i asistenta Filipovića.

U snimanju je učestvovalo oko 40 studenata te akademije, pored glumaca i studenti kamere, zvuka i drugih odseka.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake