najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Priprema, pozor, FEST (subota, 23. februar 2013)

U okviru ovogodišnjeg FEST-a održaće se premijera filma "Krugovi" beogradskog reditelja Srdana Golubovića. Ekipa koja je radila na filmu, kao i glumci, među kojima su Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Leon Lučev, Nikola Rakočević, Hristina Popović, Vuk Kostić i drugi, predstaviće se našoj publici po završetku projekcije koja je zakazana za 19 časova.
Ovaj film predstavljen je svetskoj publici na festivalu Sandens u SAD i festivalu u Berlinu. Na oba festivala film "Krugovi" nagrađen je Specijalnom nagradom žirija, odnosno nagradom Ekumenskog žirija. To je priča o jednom herojskom delu i njegovim pozitivnim posledicama.
U okviru poznatih Festovih programskih celina: Glavni program, Holivud, Panorama svetskog filma, Evropa van Evrope (takmičarski program), Evropa u Evropi, Izabrani dokumentarci i dve celine posvećene kinematografijama Južne Amerike i Srbije kroz specijalne programe – "U fokusu: Južna Amerika" i "FEST predstavlja – novi srpski film", naći će se 75 premijernih filmova.

Programska celina: Evropa u Evropi – Centar "Sava"
Naziv filma: "Kako sreća hoće" ("La chispa de la vida"; "As Luck Would Have It")
Zemlja porekla: Španija, Francuska, 2012
Termin prikazivanja: subota, 23. februar, 11.00 časova
Žanr: drama
Trajanje: 98 min.

Glavne uloge: Hose Mota (Jose Mota), Selma Hajek (Salma Hayek), Blanka Portiljo (Blanca Portillo)
Scenario: Rendi Feldman (Randy Feldman)
Režija: Aleks de la Iglesija (Alex de la Iglesia)

SINOPSIS
Bivši publicista Roberto nema sreće. Bez posla i napušten od strane prijatelja i kolega, vuče se sa jednog intervjua na drugi. Njegova žena Luiza je jedina na koju može da se osloni. Posle jedne ponižavajuće epizode, on odlazi u Kartaginu, mesto gde su on i Luiza proveli medeni mesec. Međutim, umesto njihovog hotela sada je tu muzej. Tokom otvaranja muzeja, dok razgleda unaokolo, Roberto u čudnoj nezgodi padne sa skele. Kako mu sada gvozdena šipka viri iz temena, on postaje glavna meta novinara i rešava da to dobro iskoristi.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Ljubav" ("Love")
Zemlja porekla: Francuska, Nemačka, Austrija, 2012
Festivali i nagrade: Kan (Zlatna palma), Evropska filmska nagrada – FELIKS (Najbolji film, režija, glumac, glumica), Sarajevo, Ljubljana
Termin prikazivanja: subota, 23. februar, 13.30 časova
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 126 min.

Glavne uloge: Žan-Luj Trentinjan (Jean-Louis Trintignant), Emanuel Riva (Emmanuelle Riva), Izabel Iper (Isabelle Huppert)
Scenario: Mihael Haneke (Michael Haneke)
Režija: Mihael Haneke (Michael Haneke)

SINOPSIS
Žorž i Ana su penzionisani muzički pedagozi koji žive u lepo nameštenom pariskom stanu. Srećni su i zadovoljni, još uvek aktivni, nežni i zaljubljeni. Jednog dana Ana doživi prvi u nizu moždanih udara koji joj parališu jednu ruku, što joj onemogući sviranje klavira, a potom se posledice ispolje u vidu progresivne demencije. Žoržovo lice se grči u strahu: osoba koju je voleo i još uvek voli počinje da nestaje pred njegovim očima. Kako se Anin život gasi, gasi se i njen identitet. Da li će se i njihova ljubav raspasti?

Programska celina: Evropa u Evropi – Centar "Sava"
Naziv filma: "Ljubav je sve" ("Den skaldede frisor; Love Is All You Need")
Zemlja porekla: Danska, Švedska, 2012
Festivali i nagrade: Venecija, Toronto
Termin prikazivanja: subota, 23. februar, 16.30 časova
Žanr: romantična komedija
Trajanje: 116 min.

Glavne uloge: Pirs Brosnan (Pierce Brosnan), Trine Dirholm (Trine Dyrholm), Sebastijan Jesen (Sebastian Jessen), Paprika Sten (Paprika Steen), Kim Odnija (Kim Odnia), Moli Blikst Egelind (Molly Blixt Egelind), Miki Skel Hansen (Micky Skeel Hansen), Ciro Petrone (Ciro Petrone)
Scenario: Anders Tomas Jensen (Anders Thomas Jensen), Suzane Bier (Susanne Bier)
Režija: Suzane Bier (Susanne Bier)

SINOPSIS
Filip, Englez koji živi u Danskoj, usamljen je sredovečni udovac i otuđeni otac. Ida je danska frizerka koja se oporavlja od hemoterapije a koja je upravo saznala da ju je muž napustio sa ženom iz računovodstva, dvostruko mlađom od njega. Sudbine ove dve ranjene duše će se preplesti na putu za Italiju, gde će prisustvovati venčanju Patrika, njegovog sina, sa Astrid, njenom ćerkom.

Programska celina: Program "FEST predstavlja – novi srpski film" – Centar "Sava"
Naziv filma: "Krugovi" ("Circles")
Zemlja porekla: Srbija, Nemačka, Francuska, Slovenija, Hrvatska, 2013
Festivali i nagrade: Sandens
Termin prikazivanja: subota, 23. februar, 19.00 časova
Žanr: drama
Trajanje: 112 min.

Glavne uloge: Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Vuk Kostić
Scenario: Srđan Koljević, Melina Pota Koljević
Režija: Srdan Golubović

SINOPSIS
Savremena priča o jednom junačkom delu i njegovim posledicama. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, Nemačkoj (Haleu) i Trebinju danas, prateći likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donesu odluke koje će im promeniti živote. Nebojša, svedok događaja u kome je stradao njegov najbolji prijatelj, prevazilazi grižu savesti suočavajući se s ubicom svog prijatelja; Haris, koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća rizikujući sve i pomažući ugroženoj ženi; sin jednog od ubica u susretu sa ocem stradalog junaka otvara put za prevazilaženje tragične prošlosti.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Jadnici" ("Les Miserables")
Zemlja porekla: SAD, 2012
Festivali i nagrade: Holivud, Nagrada Američkog filmskog instituta (Film godine), Nagrada SATELIT (Specijalna nagrada za dostignuće – Najbolji ansambl, Najbolji film), Nacionalni bord filmskih kritičara SAD – Najbolja gluma celog ansambla), Nagrada Kruga filmskih kritičara Las Vegasa (Nagrada Sijera – En Hatavej), Zlatni globus (četiri nominacije)
Termin prikazivanja: subota, 23. februar, 22.00 časova
Žanr: drama, mjuzikl, romansa
Trajanje: 157 min.

Glavne uloge: Hju Džekmen (Hugh Jackman), Rasel Krou (Russell Crowe), En Hatavej (Anne Hathaway), Amanda Sifrid (Amanda Seyfried), Edi Redmejn (Eddie Redmayne), Aron Tvejt (Aaron Tveit), Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter), Saša Baron (Sacha Baron)
Scenario: Vilijam Nikolson (William Nicholson), Alen Bublil (Alain Boublil), Klod-Mišel Šenberg (Claude-Michel Schenberg), Herbert Krecmer (Herbert Kretzmer)
Režija: Tom Huper (Tom Hooper)

SINOPSIS
Bivšeg kažnjenika Žana Valžana, posle prekršene uslovne kazne, decenijama proganja nemilosrdni policajac Žaver. Kad Žan pristane da se stara o Kozeti, mlađoj ćerki Fantine, njihovi životi će se zauvek promeniti. Spektakularan mjuzikl nastao po istoimenom romanu Viktora Igoa, libretu Herberta Krecmera i muzici Klod-Mišela Šenberga.
Kao i prethodnih godina Festival će se održati u Centru "Sava" kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Kinoteci, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Ulaznice su u prodaji od 1. februara 2013. godine po ceni od 150 do 350 dinara na blagajnama pomenutih dvorana.
Koristan link

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.