najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pročišćenje

Žanr: horor, naučna fantastika, triler
Trajanje: 85 min.
Premisa: Jedne noći u godini svi zločini su dozvoljeni. Preživite tu noć!

Glavne uloge:Itan Houk (Ethan Hawke), Lena Hedi (Lena Headey), Ris Vejkfild (Rhys Wakefield), Mark Berkholder (Mark Burkholder), Adelejd Kejn (Adelaide Kane)
Scenario:Džems Demonako (James DeMonaco)
Režija:Džems Demonako (James DeMonaco)

SINOPSIS
Amerika je zemlja u kojoj je kriminal na najvišoj stopi ikada. Zatvori su pretrpani. Bezakonje preti da uništi samo američko biće…
Ipak, Novi osnivači, vlada Sjedinjenih Država, uzimaju stvari u svoje ruke i donose možda i najkontroverzniji zakon u istoriji čovečanstva. Jednom godišnje, tokom dvanaest časova, svima je sve dozvoljeno! U toj jednoj noći legalne su sve kriminalne aktivnosti, uključujući i ubistvo. Sve hitne službe – policija, vatrogasci i hitna pomoć, nedostupne su. To je dan kada građanstvo samo postavlja sebi granice, a prekoračenja, pa ni kazni, nema.
Te večeri, dok ulicama vlada apsolutna anarhija, jedna porodica bori se s dilemom šta da radi kad im na vrata zakuca stranac u nevolji. Njih četvoro će biti stavljeno na najstrašnija iskušenja kada njihov miran i siguran dom padne u ruke surovom spoljašnjem svetu. Serija događaja koji prete da unište celu porodicu počinje kada Džems i Meri Sendin (Itak Houk i Lena Hedi) otkriju da im je uljez u kući, i to za vreme "zatvaranja" – tokom tih 12 časova u kojima je sve dozvoljeno. Njih četvoro moraće da preguraju noć zajedno, a da i oni sami ne postanu čudovišta kao ljudi od kojih se kriju.
O FILMU
Film "Pročišćenje" je delo Džemsa Demonaka, scenariste i režisera ("Pregovarač", "Napad na policijsku stanicu 13"). Džems Demonako, veteran u stvaranju napetih trilera, inspiraciju da napiše scenario za "Pročišćenje" dobio je kada je njega i njegovu ženu umalo ubio razuzdani vozač. Reditelj se priseća: "Potpuno pobesneo, izašao sam iz kola s namerom da se s njim obračunam na licu mesta. Međutim, moja žena me je sprečila u tome. Kada smo se vratili u automobil, ona mi je rekla: ‘Zar ne bi bilo sjajno kada bi svako imao fore da jednom godišnje sredi nekoga?’ Pomislio sam da je to veoma mračna misao, posebno za jednog lekara, ali još dugo sam razmišljao o tome."
Prošlo je nekoliko godina i Demonako je u tom trenutku snimao u Kanadi. Dok je vrteo televizijske kanale, primetio je da su priče kojima se u kanadskim programima bave mnogo pozitivnije, skoro bez nasilja, za razliku od onoga na šta je tokom celog života navikao u Americi. Bilo je očigledno da američki mediji ne mogu ni da zamisle program bez nasilja, te je rešio da istraži da li je njegova domovina jedinstvena u svetu ili… Misli i ideje su se stopile u jedno i nastala je priča o onome kuda sve može da ode naše društvo. Sam scenario stvaran je tokom tri cele godine.
Demonako je pisao o Novoj Americi, u kojoj je nezaposlenost jedan odsto, a broj siromašnih nikada ne prelazi pet procenata od ukupne populacije. Vlada u klasičnom smislu više ne postoji, ali tu je novi režim – Novi osnivači Amerike. Problem nasilja i kriminala rešavaju tako što dozvoljavaju građanima da tokom jedne noći godišnje mogu da počine i najgore zlodelo, a da za to ne budu kažnjeni. Novi osnivači su celu stvar izgurali do kraja i ratifikovan je 28. amandman, koji svakom građaninu garantuje pravo na godišnje Pročišćenje. Svake godine, od 19 časova 21. marta do sedam sati izjutra 22. marta, razvrat i pokolj su na snazi, a Amerika je "pročišćena".
Oficijelni sajt

Premijera: 13. jun 2013. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar