U trendu

Program 33. Festa – četvrtak, 3. mart 2005.

U okviru programa „Svetionik“, koji će predstaviti nove reditelje i kinematografije, biće prikazan turski film „Čamci od kora lubenica“ Ahmeta Ulcaja sa glumicom Gulojzom Erkoc, koja će biti gost Festa, zatim nemački „Duhovi“ Kristijana Pecolda, kao i koprodukcija Nemačke, SCG, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Estonije i BiH – „Izgubljeno – nađeno“, čiji su reditelji Stefan Arsenijević, Kornel Mudruczo, Nadejda Koseva, Kristijan Mungio, Mait Las i Jasmila Žbanić.

Zatim, tu je film „Nevinost“ Lusil Hadžihalilović, „Sezonski posao“ mađarskog reditelja Ferenca Toroka, „Svadba“ Vojteka Smardžovskog i „Svet“ Džia Žang Keja.

Program FEST-a za 3. mart 2005. godine, bioskopska dvorana Centra „Sava“ uz termine prikazivanja i cene karata.


Film: BUĐENJE IZ MRTVIH
Program: Prigovor savesti
Datum i vreme: 3. mart, 11.00 časova
Originalni naziv: Buđenje iz mrtvih
Zemlja: SCG, 2005
Trajanje: 134 minuta
Festivali: /

Glavne uloge:

Svetozar Cvetković, Ljuba Tadić, Aleksandra Janković, Anita Mančić, Svetislav Goncić, Tihomir Stanić

Scenario:Miloš Radivojević
Režija:Miloš Radivojević

SINOPSIS

Priča filma „Buđenje iz mrtvih“ događa se na početku bombardovanja krajem marta 1999. u Beogradu i u malom gradu u unutrašnjosti Srbije. Četrdesetogodišnji Miki, neostvareni pisac, razočarani docent na Katedri za umetnost, obeshrabreni demokrata i „išutirani“ (otpušteni) kolumnista tiražnih dnevnih novina, izlazi iz vlastitog groba i ulazi u svoj život. Obilazi svoju malu porodicu u Beogradu, starog a na smrt bolesnog oca u malom gradu u kome je rođen, prijatelje, ljubav iz mladosti i kroz kontakte i priču s njima oslobađa njih njihovih a sebe svojih iluzija. Ono što nije uspeo godinama „za života“ pokušava da obavi „za smrti“, u toku samo 48 sati, a da na neki način post mortem spase obraz vlastite sredine i plemena, ne misleći pri tom mnogo o svom. Čitav taj „posao“ obavlja brzo, nespretno i prilično umazan mastilom i krvlju, ali sa „čistom savešću“ bića koje se posle čitavog života oklevanja, kolebanja i sumnji opredelilo za akciju. Vraća se u vlastiti udobni, mirni, topli, sigurni grob da provede sve preostalo vreme do kraja jednog pogrešnog i opakog sveta.


Film: DEVET PESAMA
Program: x files
Datum i vreme: 3. mart, 13.30 časova
Originalni naziv: 9 songs
Zemlja: Velika Britanija, 2004
Trajanje: 71 minuta
Festivali: San Sebastijan nagrada za najbolju fotografiju, Toronto, Sandens, Roterdam

Glavne uloge:Kiran O“Brajen (Kieran O“Brien), Margot Stili (Margot Stilley)
Scenario:Majkl Vinterbotom (Michael Winterbottom)
Režija:Majkl Vinterbotom (Michael Winterbottom)

SINOPSIS

Ovu priču pripoveda Mat, glaciolog. Ubacuje scene iz prošlosti koje je snimio na Antarktiku i osvrće se na vreme kada je bio sa Lizom. Njihov seksualni odnos je neobavezan i otvoren, sve više se kreće ka fantaziji i na ivici je šaljivog sadomazohizma. Film ne pokušava da bude dubokouman, već je prirodan i nesputan pogled na ono što se dešava između dvoje ljudi u privatnosti spavaće sobe.


Film: KLETVA
Program: Tokovi
Datum i vreme: 3. mart, 16.00 časova
Originalni naziv: JU-ON: THE GRUDGE
Zemlja: SAD, Japan, 2004
Trajanje: 96 minuta
Festivali: Torino, Los Anđeles

Glavne uloge:

Sara Mišel Gelar (Sarah Michelle Gellar), Džejson Ber (Jason Behr), Vilijam Mapoter (William Mapother), Klia Duval (Clea DuVall), Bil Pulman (Bill Pullman)

Scenario:Takaši Šimicu (Takashi Shimizu)
Režija:Takaši Šimicu (Takashi Shimizu)

SINOPSIS

U toku kućne posete pacijentu medicinska sestra otkriva prisustvo duha u bolesnikovoj sobi. Biva izložena misterioznim natprirodnim moćima koje parališu žrtvu pre nego što iz nje izvuku život i pređu na sledeću. Njeno otkriće oslobađa užasno zlo koje zbunjuje policiju jer je iz te kuće već nestalo nekoliko osoba. Dalja istraga vodi do Icutinija Tojame, bivšeg detektiva koji je radio na slučaju ubistva u istoj kući. Kada pobesneli duh Ju-On ubije Tojamu i njegovu ćerku, Karen shvata da se užas širi i oseća da je ona sledeća žrtva.


Film: SUTRA SE SELIMO
Program: Tokovi
Datum i vreme: 3. mart, 18.00 časova
Originalni naziv: Demain on demenage
Zemlja: Francuska, Belgija, 2004
Trajanje: 110 minuta
Festivali: Berlin, Toronto, Montreal, Čikago, Solun

Glavne uloge:Silvi Testu (Sylvie Testud), Oror Kleman (Aurore Clement), Žan-Pjer Mariel (Jean-Pierre Marielle), Nataša Renjije (Natacha Regnier), Luka Belvo (Lucas Belvaux)
Scenario:Šantal Akermon (Chantal Akerman)
Režija:Šantal Akermon (Chantal Akerman)

SINOPSIS

Ovo je priča o ženi koja posle muževljeve smrti dolazi da živi kod ćerke, donoseći sa sobom pijano, prtljag i nameštaj. Uskoro sve postaje noćna mora od meteža. Ćerka ne uspeva da piše erotsku priču, uprkos razboritom savetu svoje majke, koja zna mnogo o tome, dok ćerka još uči. Tako su njih dve prinuđene da prodaju stan i da se sele. Upravo tada počinje navala posetilaca i priča dobija preokret.


Film: SVET
Program: Svetionik
Datum i vreme: 3. mart, 20.30 časova
Originalni naziv: Shi jie
Zemlja: Kina, Japan, Francuska, 2004
Trajanje: 138 minuta
Festivali: Venecija, Toronto

Glavne uloge:

Taisheng Chen, Tao Zhao, Yi-qun Wang, Jue Jing, Zhong-wei Jiang

Scenario:Jia Zhang-Ke
Režija:Jia Zhang-Ke

SINOPSIS

U centru ove filmske priče su mlada igračica, njen dečko telohranitelj i ostali zaposleni u World parku, bizarnom tematskom parku gde posetioci mogu da vide neke od najpoznatijih svetskih spomenika, a da pri tom nikada i ne napuste Peking. Raskošni dnevni programi izvode se među replikama Tadž Mahala, Ajfelove kule, Big Bena, piramida. Ipak, iza fasade kosmopolitanizma i kineske „modernizacije“ kriju se realni životni problemi ovih mladih ljudi.


Film: DOBAR ŽIVOT
Program: Ka jugu
Datum i vreme: 3. mart, 23.00 časova
Originalni naziv: : BUENA VIDA (DELIVERY)
Zemlja: Argentina, Francuska, 2004
Trajanje: 93 minuta
Festivali: Roterdam, Karlove Vari, Valjadolid

Glavne uloge:

Ignasio Toseli (Ignacio Toselli), Moro Angileri (Moro Anghileri), Oskar Nunez (Oscar Nunez), Alisija Palmes (Alicia Palmes), Sofija da Silva (Sofia da Silva)

Scenario:Leonardo di Sesare (Leonardo di Cesare)
Režija:Leonardo di Sesare (Leonardo di Cesare)

SINOPSIS

Ernanova porodica je emigrirala u Španiju, tako da on sada živi sam u praznoj porodičnoj kući. Upoznaje Patriciju u trenutku kada ona traži sobu. Pošto se Patricija useli, njih dvoje započinju vezu. Njihova sveža i idealistička ljubav prekinuta je iznenadnim dolaskom Patricijine porodice iz malog grada u unutrašnjosti. Oni odlučuju da prenoće. Dani prolaze, a oni ne pokazuju ni najmanji znak da će otići – naprotiv: malo-pomalo porodica zaposeda celo mesto i Patricijin otac konačno otvara prodavnicu peciva – u samoj kući.

TerminCena karte</TD
11.00150 dinara
13.30150 dinara
16.00150 dinara
18.00200 dinara
20.30300 dinara
23.00250 dinara

Koristan link:
Zvanična prezentacija FEST-a 2005.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike