U trendu

San zimske noći

Žanr: drama
Trajanje: 95 min.
Nagrade: Gran pri žirija na 52. filmskom festivalu u San Sebastijanu

Glavne uloge:

Lazar Ristovski, Jasna Žalica, Jovana Mitić, Danica Ristovski, Slobodan Ninković

Scenario:Goran Paskaljević, Filip David
Producenti:

Nova film, Zillion film, Zepter international, Vanda Vision S.A

Kompozitor:Zoran Simjanović
Režija:Goran Paskaljević

SINOPSIS

Radnja filma opisuje Lazara, koji, posle deset godina provedenih u zatvoru, zatiče u svom stanu izbeglice iz BiH – samohranu majku Jasnu sa autističnom devojčicom Jovanom. Pošto je povratio svoju slobodu, on odlučuje da se oslobodi teškog tereta svoje prošlosti i da započne nov život u zemlji koja takođe okreće nov list u želji za boljom budućnošću.

Jasnu je napustio muž, koji nikada nije mogao da se pomiri sa činjenicom da mu je ćerka autistična. Ona takođe traži način da počne nov život i ostavi tešku prošlost iza sebe. Kako Jasna i Jovana nemaju drugi dom, Lazar nema srca da od njih traži da napuste njegov stan. Ove tri osobe na margini života uskoro će razviti daleko prisnije odnose.

O FILMU

Paskaljević se bavi bolnom tematikom naše savremene stvarnosti i posledicama prohujalih ratnih zbivanja na svekolike ljudske sudbine. Reč je o surovom suočavanju sa istinama o svima nama koje uzaludno potiskujemo iz naše svesti, a koje, u ovom ili onom obliku, neprestano nemilosrdno izranjaju na površinu.

Junaci ove duboke ljudske drame u čijem je fokusu dvanaestogodišnja autistična devojčica izbeglica iz Bosne jesu gubitnici. Mučnina i bol su udarna emocija, a film nosi globalnu metaforu o autizmu ovog prostora i njegovih žitelja.

Autistična devojčica Jovana iz filma je Jovana Mitić iz Kačareva. Ona je autentična autistična osoba, što je prvi slučaj takve vrste u svetskoj istoriji dugometražnog igranog filma.

O REŽISERU

Goran Paskaljević (reditelj)
Rođen 1947. godine u Beogradu. Diplomirao je filmsku režiju na čuvenoj Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film – „Čuvar plaže u zimskom periodu“, snimio je 1976. godine.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada: Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. godine za „Bure baruta“, Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. godine za „Vreme čuda“. List „Variety“ svrstao ga je 2001. godine u pet najboljih režisera godine (pored Lasa Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga). On je prvi filmski režiser koji je 2002. godine u Minhenu dobio Nagradu Bernard Viki „Most“ za humanizam u svojim delima.

O GLUMCIMA

Lazar Ristovski (Lazar)
On je glumac, reditelj i producent. Rođen je 26. oktobra 1952. godine. Nakon završene Srednje učiteljske škole, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, na Odseku glume.

Igrao je u preko 3.000 pozorišnih predstava. Takođe, snimio je nebrojeno filmova i odigrao preko 40 glavnih uloga u filmovima, TV serijama i TV dramama.

Njegove najznačajnije uloge na filmu su: „Mali svet“, „King of Thieves“, „Bumerang“, „Belo odelo“, „Bure baruta“, „Zbogom 20. vek“, „Druga žena“ („Seconda moglie, La“), „Do koske“, „Balkanska pravila“, „Underground“, „Tito i ja“, „Vizantijsko plavo“, „Original falsifikata“, „Granica“, „Kako se kalio čelik“, „Neka čudna zemlja“, „Čvor“, „Zadarski memento“, „Igmanski marš“, „Hajka“.

U svom filmu „Belo odelo“ Ristovski se pojavljuje kao kompletan autor: reditelj, scenarista, glavna uloga i producent. Ristovski će se pojaviti i u filmovima „Sunce“ i „Bal-Can-Can“.

Premijera: 25. novembar 2004. godine u Domu sindikata; zatvaranje 11. festivala autorskog filma u Beogradu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike