najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Šaulov sin (video)

Žanr: drama
Trajanje: 107 min
Zemlja porekla: Mađarska, 2015

Glavne uloge: Geza Rorig (Geza Rohrig), Levente Molnar, Urs Rechn, Todd Charmont
Scenario: Laslo Nemeš (Laszlo Nemes), Clara Royer
Režija: Laslo Nemeš (Laszlo Nemes)
SINOPSIS

Oktobar 1944, Aušvic-Birkenau. Šaul Aušlander (Geza Rorig) je jedan od zarobljenih mađarskih Jevreja koji su izolovani u logoru sa surovim zadacima u nacističkoj mašineriji velikog istrebljenja. Tokom rada u jednom od krematorijuma, Šaul otkriva leš dečaka koga smatra svojim sinom. Kako njegova grupa planira pobunu, Šaul odlučuje da izvrši nemoguć zadatak – da spase telo deteta od plamena, pronađe rabina i priredi dečaku dostojnu sahranu.

O FILMU

Film je nominovan za Oskara za najbolji strani film a osvojio je Gran Pri glavnog takmičarskog žirija i nagradu FIPRESCI međunarodnog žirija kritike na Kanskom filmskom festivalu. Osvojio je Zlatni globus za najbolji strani film, Nagradu Udruženja američkih kritičara za najbolji strani film, kao i mnoge druge.

Film prikazuje dva dana u životu Šaula Auslandera, mađarskog logoraša, koji radi kao član specijalnog tima za uklanjanjetela ubijenih u jednom od krematorijuma Aušvica. Otkrivši telo dečaka za koga misli da mu je sin, pokušava nemoguće, da spase telo, pronađe rabina i dostojno sahrani dečaka. Iako će i njihov tim biti svakog trenutka likvidiran, Šaul se okreće od preživelih i njihovih planova za otpor, da bi spasao posmrtne ostake sina o kome nikad nije vodio računa dok je bio živ. Potpuno se fokusirajući isključivo na svog glavnog junaka, Nemeš stvara originalan film o holokaustu iz do sada neviđene vizure.

Oficijelni sajt: Son of Saul (2015)

Premijera: februar 2016. godine

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike