najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šmaugova pustošenja

Žanr: avantura, fantazija, 3D Trajanje: 161 min.

Glavne uloge:Ian Meklejn (Ian McKellen), Martin Frimen (Martin Freeman), Ričard Armitradž (Richard Armitage)
Scenario:Fren Volš (Fran Walsh), Filipa Bojens (Philippa Boyens), Piter Džekson (Peter Jackson), Giljermo del Toro (Guillermo del Toro), Tolkin (J.R.R. Tolkien), roman
Režija:Piter Džekson (Peter Jackson)

SINOPSIS
U filmu "Hobit: Šmaugova pustošenja" nastavlja se avantura poznatog Hobita, Bilba Baginsa, koji sa čarobnjakom Gandalfom i 13 patuljaka, pod vođstvom Torina Hrastoštita, ide u epski poduhvat – da povrati davno izgubljeno kraljevstvo patuljaka, Erebor. Družina je uspela da preživi prvo, neočekivano putovanje i sada su krenuli ka Istoku. Na tom putu, u prevrtljivoj šumi Mirkvud, susrešće menjača kože – Beorna i najezdu džinovskih paukova. Nakon što su pobegli iz zamki opasnih Šumskih Vilovnjaka, uputili su se u Jezergrad i na kraju do Samotne Planine, gde se moraju suočiti sa najvećom opasnošću ikada. Moraju se suočiti sa bićem strašnijim od bilo čega drugog, bićem koje neće iskušati samo njihovu hrabrost već i granice njihovog prijateljstva i svrhu samog putovanja – sa zmajem Šmaugom.
O FILMU
Film "Hobit: Neočekivano putovanje", koji je snimljen 2012. godine, inspirisao je veliki broj fanova svih generacija, da sa zadovoljstvom dočekaju drugi deo trilogije "Hobit: Šmaugova pustošenja". "Tolkinov svet je veoma bogat", rekao je Oskarom nagrađeni reditelj Piter Džekson i dodao: "To je kao da okrećete stranice istorijske knjige. Nova poglavlja donose nove likove, mesta i stvorenja koje ranije niste upoznali."
Scenaristkinja Fran Volš dodaje da je veliki izazov bio ekranizovati i zadržati duh originalnog teksta, kao i približiti se stilu Gospodara prstenova. "Hobiti su mnogo prikladniji za film. Neke od težih i mračnijih tema, koje se nalaze u drugoj polovini knjige i koje Tolkin razvija i u drugoj trilogiji, ključni su momenti koje razrađujemo, a to su – prirode moći i hrabrosti, pohlepe i žrtvovanja", rekla je Volšova.
Torin Hrastoštit, vođa patuljaka, koji je kao mlad bio svedok Šmaugovog napada na njegovo kraljevstvo i koji je izgubio porodicu, status i domovinu, nakon decenija egzila, odlučuje da povrati kraljevstvo. Kao predvodnik družin, javlja se mudri čarobnjak Gandalf, koga i u ovoj trilogiji tumači cenjeni glumac Ijan MekKelan. "Gandalf uvek pokušava da sve kontroliše. Kritičari bi ga nazvali nametljivcem. Ali, on se prema Bilbo Baginsu i Torinu oseća zaštitnički. Retko se smeje i svestan je svoje sudbine, koja često nagoveštava da i drugi mogu biti u opasnosti", rekao je poznati pozorišni i filmski glumac.
Prvi film počinje u udobnom domu Bilba Baginsa u kome se okupljaju patuljci. Njihovo kretanje u avanturu značilo je i borbu sa Orcima i gladnim Trolovima, kao i susret sa čarobnjakom Radagastom, koji upozorava Gandalafa da dolazi do mračnih promena. Na početku drugog filma Bilbo, Gandalf, Torin i družina osećaju se iscrpljeno, ali ne i slomljeno. U centru dešavanja je ponovo Bilbo Bagins, a o svom liku glumac Martin Frimen kaže: "On je i dalje ista osoba koja je i bila, on je i dalje preplašen. On nije borac ili avanturista po prirodi. Ali, kada se nađe u klopci zastrašujućih bića koja žele da ga ubiju i pojedu, kod njega se dešavaju neverovatne promene. Bilbo pronalazi hrabrost za koju ni on, a ni drugi nisu verovali da je poseduje."
U predhodnom filmu, Bilbo je pronašao prsten koji je pripadao stvorenju Golumu i počinje da se vezuje za njega, prikrivajući Gandalfu i ostalima da ga je pronašao. "Martin Frimen vam pomaže da pronađete neki svoju put kroz ovu ideju. On vam ne prikaže samo magiju nakita koja ga čini nevidljivim", rekla je scenaristkinja Filipa Bojens. O kolegi Martinu Frimenu, glumac Ijan MeKelan kaže da je reč o suptilnom i nepredvidivom talentu: "On ne voli da uradi istu stvari dva puta pred kamerom. Od svega onoga što nudi, Matin će vam dati drugačiju nijansu, drugačiju boju, drugačiji aspekt lika koji igra. Kod njega ne znate šta će se sledeće dogoditi, što čini da vaša reakcija bude prirodna. Sa svakim korakom, otkrio sam nešto novo o Bilbou."
Uz Bilba i Gandalfa, ključni lik Tolkinove priče Torin Hrastoštit, koga i u drugom delu filma tumači jeste engleski glumac Ričard Armitaž. On je nepoverljivi vođa patuljaka, kome je jedina želja da povrati kraljevstvo. "On je nasledio želju za osvetom od svog oca. Njegov karakter je ponosit i arogantan. Ali nije dovoljno siguran da li je on pravi lider." Njegova nesigurnost dolazi i sa prisustvom čarobnjaka Gandalfa, ali i Bilba Baginsa. "Prijateljstvo između njih dvojice je veoma teško sklopljeno", rekao je glumac Martin Frimen i dodao: "on vidi da je Torin nesrećan, ali da u njemu leži jedan dobar čovek."
Benedikt Kamberbeč dokazao je svoje svestrano umeće pozajmljujući glas komjuterizovanom liku zmaju Šmaugu. Ekipa filma je na samoj audiciji bila očarina njegovom glumom. On kaže da se seća još iz detinjstva kako mu je otac, poznati gluma, čitao priče Džona Ronalda Tolkina. "Otac mi je približio ovaj neobičan svet Hobita i Zmaja. To je bio najbolji način da se upoznam sa ovakvom predivnom knjigom" rekao je glumac nastavljajući o svom liku: "On je predator. Njegova čula su neverovatno osetljiva i u sekundi može da oseti uljeza i da postane zinteresovan za njega."
U filmu "Hobit: Šmaugova pustošenja" ekipa filma otkriva nove teritorije u okviru Srednje zemlje, koju do sada nisu istraživali. "Mi uskačemo u avanturu koja korača ka neistraženoj teritoriji, predstavljajući svetove kojima se nismo bavili ranije u našim filmovima", rekao je reditelj Piter Džekson. Snimanje filma odvijalo se širom severnog i južnog dela Novog Zelanda. Ponovno okretanje Tolkinovom delu – Piter Džekson je ovoga puta koristio drugačije, najmodernije tehnologije. Za razliku od Gospodara prstenova, Hobit: Neočekivano putovanje sniman je u 3D verziji. Kompaktne i pokretne kamere snimaju daleko bolje nego regularne. Direktor fotografije Andrju Lesli kaže da je reč o potpuno drugačijem tehničkom iskustvu. Reč je o neverovatnim tehnološkim dostignućima koja su se dogodila u poslednjih deset godina.
Dugo očekivani Hobit, doživeo je svoju prvu ekranizaciju prošle godine i do sada se niko nije upustio u realizaciju takvog blokbastera. Ponovno uranjanje u priču koja prati avanturu Bilba, Gandalfa i trinaestoro patuljaka nije bilo ništa manje uzbudljivo za reditelja i glumce nego što je to bilo na radu prvog dela filma. "Nema ništa inspirativnije nego kada vam deca od osam godina, kao i oni stariji od osamdeset, kažu koliko su uživali u prvom delu filma i da jedva čekaju drugi deo. Bilo je divno ući ponovo u taj svet i upustiti se zajedno sa publikom u to neverovatno putovanje," rekao je reditelj filma. Nakon filma "Hobit: Šmaugova pustošenja", očekuje nas "Hobit: Tamo i ponovo nazad", koji stiže u bioskope krajem sledeće godine.
O REŽISERU
Piter Džekson (reditelj/scenarista)
Režiser jedne od najuspešnijih trilogija u istoriji – "Gospodar prstenova", koja je osvojila 17 Oskara i 4 Zlatna globusa. Takođe, potpisuje filmove "King Kong", "Divne kosti", "Nebeska stvorenja" i "Distrikt 9". Zajedno sa Stivenom Spilbergom radio je na "Avanturama Tintina: Tajna Jednoroga". Kao i na ekranizaciji Tolkinovog "Hobita" – Hobit: Neočekivano putovanje, koji je nominovan za tri Oskara.
O GLUMCIMA
Martin Frimen (Bilbo Bagins)
Nedavno je nominovan za Emi nagradu u kategoriji najbolje sporedne uloge, za nagrađenu BBC televizijsku seriju "Šerlok". Za istu ulogu osvojio je BAFTA TV nagradu. Publici je već poznat po komediji "The Office". Na velikom platu tumači lik Bilboa Baginsa, u trilogiji Hobit.
Ian Mekkelan (Gandalf Sivi)
Osvojio je više od pedeset internacionalnih nagrada za glumu, u toku pola veka duge karijere. Široku popularnost stekao je ulogom u trilogoiji "Gospodar prstenova". U triologiji Hobit, ponovo igra čarobnjaka koji mu je 2002. godine doneo nominaciju za Oskara. Rođen je u Engleskoj, gde je za veliki doprinos pozorištu proglašen vitezom.
Oficijelni sajt:

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar