najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Smrdljiva bajka

Žanr: drama
Trajanje: 98 min

Glavne uloge: Žarko Laušević, Jelena Đokić, Petar Božović, Miloš Vlalukin, Bojan Žirović, Nebojša Ljubišić, Cvijeta Mesić, Jovo Maksić, Veselin Ilić, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nejboša Ilić, Marko Gvero
Scenario: Miroslav Momčilović
Režija: Miroslav Momčilović

SINOPSIS

Moma je skitnica, živi u napuštenoj fabrici i pati od depresije. Ema je skitnica koja živi u šahtu i lečila se od alkoholizma. Ema je nekada davno izgubila bebu i to je preokrenulo njen život. Moma se zaljubljuje u Emu. Oni počinju da žive zajedno u potpunoj nemaštini. Jedno drugom ulepšavaju dane. Venčavaju se. Venčava ih Kralj klošara koji živi na deponiji. Moma i Ema odlaze na medeni mesec i tom prilikom nailaze na ostavljenu bebu pored kontejnera. Nastavljaju porodični život utroje…

REŽISER O FILMU

Inspiraciju za ovu priču našao sam posmatrajući par beskućnika, muškarca i ženu, kako se drže za ruke. Bio je to jedan od najdirljivijih prizora koji sam video. Pratio sam ih jedno vreme. Živeli su u kanalizacionom šahtu. Dva junaka, dva antiheroja, ponižena, osuđena, odbačena od svih, otkrivaju snagu ljubavi u sebi i sopstvenom iskupljenju. Oni, na neki način, predstavljaju spasioce svega lepog i uzvišenog, svega što nas čini ljudima.

To je razlog zašto osećam potrebu za ovim filmom. Za nečim što će nas podići kada postoji toliko briga oko nas i u nama, u momentima kada smo izgubili osećaj davanja nežnosti, brigu o drugima i potrebu za čistom ljubavlju. Ovo je jedna jednostavna ljubavna priča, razumljiva svakom ko je prolazeći pored beskućnika osetio nelagodu pretvarajući se da ih ne primećuje. Moja namera je da pokušam da učinim te “nevidljive ljude”- vidljivim. Da približim emociju koju sam osetio prvi put videvši taj par beskućnika kako se drže za ruke, kao da im nije potrebno ništa više od tog trenutka, tog mesta i njih dvoje. To je nešto što je promenilo moj stav prema svakodnevnom životu, svakodnevnim problemima i odnosu prema drugim ljudima.

Ključ mog rediteljskog pristupa leži u samom naslovu filma: Smrdljiva bajka. Oboje: i slika i zvuk treba da prenesu jedinstvo suprotnosti. Smrad i bajku. Nežna osećanja u apokaliptičnom ambijentu. Držanje za ruke u okruženju deponije. Dominantna boja u fotografiji biće boja rđe, jer rđa i jeste svuda oko njih. Muzika svedena i decentna u izvođenju muzičara na češlju i usnoj harmonici, inače omiljenim instrumentima beskućnika. Ovaj film vidim kao egzistencijalističku melodramu – dvoje ljudi koji su se odrekli svih zemaljskih potreba osim potrebe za ljubavlju.

O REŽISERU

Miroslav Momčilović (reditelj)
Rođen je 1969. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Scenarista je i reditelj dugometražnih igranih filmova: “Smrt čoveka na Balkanu” (2012), “Čekaj me, ja siguno neću doći” (2009) i “Sedam i po” (2006). Autor je scenarija za dugometražni igrani film “Kad porastem biću kengur” (2004).

Postigao je veliki uspeh na festivalima širom Evrope: Karlove Vari, Londonski filmski festival, Sarajevo, Motovun, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Filmski glumački susreti u Nišu, Tuzla film festival i mnogi drugi.

Oficijelni sajt: Smrdljiva bajka (2015)

Premijera: 26. novembar 2015. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.