Spasi nas od zla

Žanr: krimi, horor, triler
Trajanje: 118 min.
Premisa: Niste videli pravo zlo!

Glavne uloge: Erik Bana (Eric Bana), Olivija Mun (Olivia Munn), Edgar Ramirez (Edgar Ramirez), Šon Haris (Sean Harris)
Scenario: Skot Derikson (Scott Derrickson), Pol Haris Boardmen (Paul Harris Boardman), Ralf Sarči (Ralph Sarchie) i Lisa Kolijer Kul (Lisa Collier Cool) (knjiga)
Režija:Skot Derikson (Scott Derrickson)

SINOPSIS

Njujorški policajac Ralf Sarči (Erik Bana) počinje da se bori sa svojim problemima i pitanjima, dok istražuje uznemirujući, brutalan i neobjašnjiv zločin. Kako bi se izborio sa zastrašujućom demonskom silom, koja zaposeda i teroriše ceo grad, udružuje se sa nekonvencionalnim sveštenikom (Edgar Ramirez), obučenim za slučajeve isterivanja đavola. Radnja filma inspirisana je knjigom u kojoj su opisani detalji Serčijevog iskustva, koje ledi krv u žilama.

O FILMU

„U ovom svetu postoje dve vrste zla, naredniče Sarči. Sekundarno zlo, koje čini čovek, i primarno, koje je nešto sasvim drugo“ – otac Džoe Mendoza.

Iračka pustinja, 2010. godine. Tri američka marinca, obučena za najžešće borbe, našla su se u zaboravljenim jezivim katakombama, u kojima ih je čekalo nešto još strašnije od užasa koji se dešavao na površini. Četiri godine kasnije, hipnotisana žena baca svoju bebu u lavlju jazbinu u zoološkom vrtu, dok se pred njom pomalja senka muškarca s kapuljačom… Zvuci koji dopiru iz podruma i druge čudne pojave terorišu porodicu u gusto naseljenom delu grada… Stari latinski natpisi i neobični simboli, pronađeni na više različitih lokacija, otvorili su misteriju koja je isuviše strašna za rešavanje… Šta je od svega toga bila slučajnost, šta plod mašte, a šta ih spaja u zlokoban lanac koji povezuje ovaj svet sa nekim drugim?

Narednik njujorške policije Ralf Sarči, koga u filmu igra Erik Bana, suočio se sa mračnom stranom zla, na ulicama južnog Bronksa. Kao pripadnik 46. policijske stanice, Sarči je bio svedok ljudskih postupaka koji se graniče sa humanošću. Zbog svega toga, tama je počela da obuzima i njegovu dušu. Tema filma „Spasi nas od zla“ postavlja pitanja o kojima će publika razmišljati, a ekipa filma i glumci su ta pitanja već razmatrali. „Za vreme pre-produkcije, dok smo se pripremali za film“, navodi Bana, „imao sam uvid u neke materijale i snimke koji se odnose na egzorcizam, što je sa jedne strane bilo fantastično, veoma interesantno i užasno strašno. To nisu materijali za javnost i dok sam to gledao, osećanja su mi bila pomešana. Jedan snimak je imao poseban uticaj na mene. Posle toga mi je bilo teško da zaspim i jedno nedelju dana bio sam sam i nisam izlazio iz sobe.“

Bana nastavlja: „Ja mislim da definitivno postoji nešto što nas vodi ka ogromnoj stravičnoj ljudskoj patnji. Međutim, to se opisuje i objašnjava kao nešto potpuno irelevantno, a u središtu toga nalaze se tuga i bol. Ralf Sarči je, radeći ono što on naziva svoj posao, pomažući ljudima, morao i da se suoči sa ovim. Nemam sumnju da će postojati delovi filma za vreme kojih će publika osetiti pravi strah. Ali ovaj film je nešto potpuno različito, a drugačije je uvek interesantno. Mislim da je Sarčijevo putovanje u ovom filmu, iako na momente brutalno, zapravo fantastično, zanimljivo, provokativno i istinito.“

Deset faza koje ukazuju na to da je đavo zaposeo nečiju dušu i telo.

  1. nedostatak ili potpuni gubitak apetita
  2. samopovređivanje, ujedanje, sečenje kože
  3. osećanje intenzivne hladnoće
  4. neprirodne poze tela
  5. gubitak kontrole i nagli izlivi besa
  6. nagla promena boje glasa
  7. natprirodna snaga koja nije usaglašena sa godinama i građom čoveka
  8. izgovaranje reči na stranom jeziku
  9. nasilne reakcije prema svim religijskim predmetima
  10. averzija prema ulasku u crkvu, Isusovom imenu i verskim citatima

O GLUMCIMA

Erik Bana (narednik Ralf Sarči)
Svetsku slavu doživeo je ulogom u filmu „Chopper“, koji je publici predstavljen 2001. godine na Sandens festivalu. Od tada, neprestano dokazuje svoj talenat ulogama u filmovima Ridlija Skota „Pad crnog jastreba“, „Hulk“ Anga Lija, „Minhen“ Stivena Spilberga, a verovatno najveću slavu dostiže ulogom princa Hektora u epskom spektaklu „Troja“.

Edgar Ramirez (Džo Mendoza)
Jedan je od nekolicine mladih glumaca kojima se prognozira velika i uspešna holivudska karijera. Ovaj mladić, poreklom iz Venecuele, igrao je uz Roberta de Nira u filmu „Hands of Stone“, a bio je nominovan i osvojio neke od najprestižnijih filmskih nagrada.

Oficijelni sajt:

 

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike