Štefan Cvajg: Zbogom Evropi (video)

Foto: MCF MegaCom Film

Žanr: drama
Trajanje: 106 min

Glavne uloge:
Barbara Sukova (Barbara Sukowa), Tomas Lemarquis, Čarli Hibner (Charly Hubner)
Scenario:
Marija Šrader (Maria Schrader), Jan Schomburg
Režija:
Marija Šrader (Maria Schrader)

SINOPSIS

Film beleži godine egzila u životu Štefana Cvajga, jednog od najčitanijih pisaca na nemačkom jeziku svoga vremena – između Buenos Ajresa, Njujorka i Brazila.

Kao jevrejski intelektualac, Cvajg pokušava da zauzme odgovarajući stav prema događajima u nacističkoj Nemačkoj, usput tražeći dom u novom svetu. Ovaj vizuelno zapanjujući i emotivno moćan film istražuje šta znači biti izbeglica i postavlja teško pitanje – da li reći naglas svoj stav ili ćutati u teškim vremenima tiranije.

O FILMU

Tajanstveni život pisca u izbeglištvu u filmu „Štefan Cvajg: Zbogom Evropi“ rediteljke Marije Šrader. Glavne uloge u filmu tumače Jozef Hader, Barbara Sukova, Ene Švarc, Matijas Brant i Čarli Hibner.

Film je osvojio Bavarsku filmsku nagradu za najbolju režiju, Nagradu nemačkih filmskih kritičara za fotografiju i za glavnu mušku ulogu, kao i Austrijsku filmsku nagradu za najbolju scensku šminku. Rediteljka Marija Šrader, koja se pored režije bavi i glumom i pisanjem scenarija, dobitnica je brojnih prestižnih nagrada za glumu, uključujući i Srebrnog medveda za film „Aimee & Jaguar“. Njen najnagrađivaniji film je „Ljubavni život“, u kome jednu od glavnih uloga igra Rade Šerbedžija.

Oficijelni sajt: Stefan Zweig: Farewell to Europe (2016)

Premijera: 3. avgust 2017. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar