Strast

Žanr: drama, misterija, triler
Trajanje: 100 min.

Glavne uloge: Rejčel Mekadams (Rachel McAdams), Numi Rapas (Noomi Rapace), Kerolajn Herfert (Karoline Herfurth)
Scenario: Brajan de Palma (Brian De Palma), Natali Karter (Natalie Carter) – "Crime d’amour"
Režija: Brajan de Palma (Brian De Palma)

SINOPSIS
Kancelarije istaknute multinacionalne kompanije postaju poprište borbe za vlast između dve savremene žene. Izabela gaji neograničeno divljenje prema svojoj nadređenoj – Kristini, ženi dobro istreniranoj na putevima moći. Kristina uživa u tome i uvek je korak ispred u igri zavođenja, manipulacije, dominacije i potčinjenosti. Igra ide dalje, nema povratka…
O FILMU
"Strast", erotski triler u režiji Brajana de Palme, rimejk je francuskog filma "Love Crime" iz 2010. godine (režija Alen Kornor (Alain Corneaur); glavne uloge: Kristin Skot Tomas (Kristin Scott Thomas), Ludivin Sanje (Ludivine Sagnie)). Film prati osvetu mlade poslovne žene kada joj njena nadređena ukrade ideju.
Smrtonosna borba rasplamsaće se između dve žene zaposlene u multinacionalnoj reklamnoj agenciji. Izabel je mlada i ambiciozna devojka puna kreativnih ideja. Njena šefica Kristina je manipulativna osoba i povešće svoju asistentkinju sve dublje u igru zavođenja, manipulacije, dominacije i poniženja. Kada Izabel dospe u krevet s jednim od Kristininih ljubavnika, između njih dve započeće pravi rat. U noći ubistva Izabel je u pozorištu, a Kristina dobija zavodničku poruku. Od koga? Kristina voli iznenađenja. Naga odlazi u susret misterioznom ljubavniku koji je čeka u spavaćoj sobi…
"Mislim da je triler najbolji žanr za vizuelno pripovedanje. To je žanr koji nisam radio od filma ‘Raising Caine’ pre 22 godine. Svideli su mi se karakteri u filmu ‘Love Crime’, ali sam na drugačiji način razmišljao o otkrivanju ubistva. Prepravio sam scenario želeći da održim stalnu napetost i tako da u jednom momentu postoji mnogo osumnjičenih i niste sigurni ko je ubica. Uradio sam nekoliko trikova kako bi publika poverovala u jednu stvar, a onda bi se nešto drugo dogodilo", kaže Brajan de Palma.
O izboru glavnih glumica u filmu reditelj dodaje: "Numi je opasna. Ona može da bude zastrašujuća kao Izabel jer ne znate šta joj je u glavi. Rejčel Mekadams je seksi i vrlo zabavna u ulozi zle žene. Glumice obično ne vole da igraju manipulativne osobe kao što je Kristina, ali Rejčel je pristala na to. Takođe, Numi i Rejčel su igrale zajedno u filmu ‘Šerlok Holms’ i dobro se poznaju, tako da su sigurno uplovile u opasnu teritoriju. One se nisu plašile u kom smeru film ide, što njihov odnos čini vrlo dinamičnim i ubedljivim".
O ideji za film Brajan de Palma kaže: "Na internetu sam našao reklamu s dve australijske devojke koje su stavile telefon u zadnji džep od pantalona i išle gradom snimajući ljude koji su se za njima okretali. Taj spot su videli milioni ljudi. Izgledalo je kao da se one dobro zabavljaju. Međutim, ispostavilo se da su video postavili marketinški stručnjaci i da je to bila reklama za telefon. Uradio sam isto u ovom filmu s Izabel, koja je kreativni genije i Kristinin asistent".
O REŽISERU
Brajan de Palma (reditelj)
Američki reditelj i scenarista koji je u karijeri dugoj preko 40 godina najpoznatiji po svojim kriminalističkim trilerima, uključujući najgledanije – horor "Carrie", "Dressed to Kill", "Scarface", "The Untouchables", "Mission: Impossible".
Rođen je 11. septembra 1940. u Njuarku, Nju Džerzi. Pohađao je studije fizike, ali je postao opčinjen filmskom umetnošću pošto je odgledao filmove "Citizen Kane" i "Vertigo". Naknadno upisuje koledž Sarah Lawrence na odseku pozorišta tokom ranih 60-ih godina, postajući jedan od prvih muških studenata među ženskom populacijom. U mladosti je upoznao Roberta de Nira, koji je igrao u mnogm njegovim filmovima. Najpoznatiji filmovi iz ovog perioda su "Greetings" (1968) i "Hi, Mom!" (1970).
"Greetings" učestvuje na Berlinskom filmskom festivalu, gde osvaja nagradu Srebrni medved. Početkom 70-ih odlazi u Holivud, gde radi na visokobudžetnim filmovima. Za mnoge ljubitelje filma najomiljenija su njegova ostvarenja "Scarface" i "Carlito’s Way". Film je bio u takmičarskom programu na 69. venecijanskom filmskom festivalu. Triler "Strast" premijerno je prikazan na 41. međunarodnom filmskom festivalu, a od 9. maja stiže na repertoare domaćih bioskopa.
Oficijelni sajt

Premijera: FEST 2013

Ostavite komentar