najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svet iz doba jure

Žanr: akcija, epska avantura, naučna fantastika
Trajanje: 124 min.

Glavne uloge: Kris Prat (Chris Pratt), Brajs Dalas Hauard (Bryce Dallas Howard), Taj Simpkins (Ty Simpkins), Vincent D’Onofrio
Scenario: Rick Jaffa, Amanda Silver, Kolin Trevorov (Colin Trevorrow), Derek Connolly, Michael Crichton
Režija: Kolin Trevorov (Colin Trevorrow)

SINOPSIS

Pre 22 godine, dr Džon Hamond imao je san: tematski park gde posetioci iz celog sveta mogu da iskuse uzbuđenja u susretu s pravim dinosaurusima. Danas se ovaj san konačno ostvario. Dobro došli u “Svet iz doba jure”, luksuzni kompleks za zabavu i odmor gde desetine hiljada gostiju kroz svakodnevne susrete istražuje čuda i sjaj neverovatnih bića koja su naseljavala Zemlju u praistorijskom periodu.

Smešten na ostrvu u blizini Kostarike, Svet iz doba jure je pravo čudo prepuno zadivljujućih atrakcija. Deca jašu pitome mini triceratope u malom zoovrtu, gomila oduševljeno uzvikuje dok vodeni mosasaurus iskače iz bazena kako bi gricnuo belu ajkulu, a porodice fascinirane gledaju dinosauruse svih mogućih oblika i veličina koji ponovo šetaju parkom u bezbednim ograđenim prostorima na opšte zadovoljstvo.

Svaki ugao parka nadgleda karijerista Kler (Brajs Dalas Hauard), kojoj su neočekivano u ruke dopala dva nećaka, Zak, 16 (Nik Robinson) i Grej 11 (Taj Simpkins). Iako ih je mama poslala da nekoliko dana provedu vreme u Svetu iz doba jure, Kler nema vremena da se bavi klincima, daje im propusnice i šalje ih da istražuju park.

Tvorac čudovišnih životinja u parku je dr Henri Vu (Bd Vong), genetičar koji je nekad radio za InGen, kompaniju koja je stajala iza Hamondovog prvog parka, a sada radi za prebogatog dobrotvora Sveta iz doba jure, Sajmona Masranija (Irfan Kan). Pošto komercijalni napredak parka zahteva inovacije svake godine kako bi se gosti stalno vraćali, dr Vu je primoran da pređe određene etičke granice u nauci, manipuliše genima kako bi stvorio genetski modifikovanog dinosaurusa koji nikad pre nije hodao Zemljom i čije sposobnosti ostaju tajna.

Najtajnovitija nova vrsta koju je dr Vu razvio i koja tek treba da bude prikazana posetiocima parka, ogromna je i misteriozna Indominus rex. Odgajeno u samo izolaciji pošto je pojelo svog brata, Indominus rex, čiji je genetsko podešavanje potpuna tajna, ovo stvorenje dostiže zrelost. Da bi procenila ovo stvorenje i bezbednost njegove volijere, Kler odlazi u posetu Ovenu (Kris Prat), bivšem vojnom stručnjaku za ponašanje životinja koji radi u skrivenoj bazi na periferiji parka. Oven već godinama proučava i trenira čopor agresivnih velosiraptora, sa kojima je uspostavio alfa odnos koji uspeva da uspotavi ravnotežu između njihove potčinjenosti i predatorskog ponašanja.

Kada Indominus rex – čije okrtune sposobnosti i inteligencija još nisu poznati – uspe da pobegne i nestane u dubinama džungle, svim stvorenjima u Svetu iz doba jure, i dinosaurusima i ljudima, počinje da preti opasnost. Za Kler je najvažniji život njenih nećaka, koji su skrenuli s uobičajene putanje pomoću vozila žirosfeere koje omogućava 360 stepeni vidljivosti sveta oko njih. Stoga Oven i Kler kreću u potragu za dečacima, dok se red i mir u parku pretvaraju u potpunu propast, a gosti u lovine. Dinosaurusi beže na otvoreno, bilo da je reč o zemlji, nebu ili vodi, i započinju pravi rat za opstanak. Nijedan kutak u parku više nije bezbedan.

O FILMU

Možete li da zamislite kako dinosaurus izgleda, kako se kreće ili zvuči a da ne pomislite na “Park iz doba jure” (“Jurassic Park”)? To nije samo film. On je sećanje koji svi delimo. Definisao je pojam letnjeg blokbastera, najuzbudljiviji odlazak u bioskop u životu i pružio nam neke od najtrajnijih uspomena na slike i zvuk iz bioskopa. Dao vam je osećanje da je prvi dan leta stigao. Bio je prvi koji je uveo određene vizuelne efekte koji su vam pomogli da poverujete da su dinosaurusi ponovo prošetali Zemljom.

Mešajući primenljivu nauku sa maštovitim scenama koje oduzimaju dah, ovaj film je ispripovedao poučnu priču o posledicama mešanja u zakone prirode. Oči su vam bile razrogačene, usta otvorena, a srce brzo udaralo. “Park iz doba jure” je odgovorio na pitanje koliko priče, zabave i spektakla može da stane u jedan savršen letnji dugometražni film. Danas, originalna priča Stivena Spilberga (Steven Spielberg) dolazi do vrhunca pošto park, nekada samo zamisao, u potpunosi oživljava. Dobro došli u Svet iz doba jure.

Kolina Trevorova (Colin Trevorrow), reditelja filma, odabrao je baš Spilberg, kako bi preuzeo vođstvo fenomenalnog tima koji stoji iza kamere. Ovu ekipu predvode direktor fotografije Džon Švarcman, scenograf Edvard Vero, kostimograf Danijel Orlandi i dobitnik Oskara kompozitor Majkl Đijakino.

Oficijelni sajt:

 

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.