Trilogija drugačija: Pobunjeni

Žanr: avantura, naučna fantastika, triler, 3D
Trajanje: 119 min.

Glavne uloge: Kejt Vinslet (Kate Winslet), Šelin Vudli (Shailene Woodley), Ansel Ellgort (Ansel Elgort), Teo Džejms (Theo James), Meki Fifer (Mekhi Phifer), Oktavija Spenser (Octavia Spencer), Zoi Kravic (Zoe Kravitz)
Scenario: Brajan Dafild (Brian Duffield), Akiva Goldsman (Akiva Goldsman), Mark Boombak (Mark Bomback), Veronika Rot (Veronica Roth) roman
Režija: Robert Šventke (Robert Schwentke)

SINOPSIS

Nakon što su razotkriveni kao Drugačiji, ljudi koji se ne uklapaju ni u jednu od pet frakcija – Tris (Šelin Vudli) i Četiri (Teo Džejms) u begu su od Žanin (Kejt Vinslet), vođe klase Učenih žedne moći. Kada izdajničke trupe Neustrašivih pod komandom Žanin poharaju ruševine distopijskog Čikaga okupljajući Drugačije, Tris i Četiri pokušavaju u gradu naći saveznike među frakcijama Čestitih, Nesebičnih, Miroljubivih i Neustrašivih, kao i među onima koji ne pripadaju ni jednoj frakciji. Mada tužna i mučena krivicom zbog nasilne smrti roditelja i prijatelja, Tris pokušava da otkrije tajnu zbog koje su se žrtvovali i koja objašnjava zašto Žanin neće odustati dok je ne ulovi. Očajnički nastojeći da izbegne bol zbog gubitka voljenih, Tris se suočava sa najmračnijim izazovima i strahovima, tražeći ključ tajni iz prošlosti i na kraju krajeva, budućnosti njihovog sveta.

O FILMU

“Trilogija drugačija: Pobunjeni” nastavlja se tri dana posle radnje filma “Drugačija”, kada Tris i Četiri pokušavaju izbeći Žaninin plan koji je nameravala sprovesti kako bi istrebila populaciju Nesebičnih. Tris će pretrpeti strašan gubitak roditelja, a biće i prisiljena na ubistvo prijatelja Vila, kada je napadne pod uticajem seruma koji utiče na mozak. Radnja se događa u futurističkom Čikagu, gde su preživeli podeljeni u pet frakcija koje su određene ljudskim osobinama, a stanovnici se moraju ponašati u skladu sa normama frakcije u kojoj žive. Miroljubivi su brižni, Čestiti su pre svega odani istini, Neustrašivi su hrabri, Učeni teže znanju, a peta frakcija su Nesebični.

Beatris Prajor, odnosno Tris, koja je odrasla u frakciji Nesebičnih, otkriće da je zapravo Drugačija, što znači da ima obeležja više frakcija, a Drugačiji su samostalni, nezavisni i ne mogu se kontrolisati, pa se smatraju opasnim. Ona će pokušati to da sakrije, ali simulacije otkrivaju njene istinske sposobnosti. Tris i Četiri moraju pobeći.

„Od prve stranice knjige bilo je jasno da je Veronika Rot napisala priču prepunu akcije i napetosti”, kaže producent Daglas Vik. „Knjiga počinje Trisinim begom, a akcija nikad ne prestaje. Taj smo svet izgradili u prvom filmu, a sada u drugom nastavku stvari su još luđe i svet smo razorili.“ Na početku filma Žanin locira kutiju koja nosi pečat svake od frakcija. Uverena je da je u njoj poruka koja krije budućnost i da je može otključati samo pripadnik Drugačijih sa kvalitetama svih pet frakcija. Naći će ih sve i izložiti ih simulacijama da bi otkrila ko je za to sposoban. Akcija u filmu je neverovatna, a napetost ne prestaje.

„Kad je izašla druga knjiga, trilogija je postala veoma popularna, izdavački fenomen. Veronika je sjajnim obrtima zaokupila maštu čitalaca i glas se proširio“, kaže producent filma. Rot kaže da joj je druga knjiga omogućila da prikaže Trisin svet, a Tris i Četiri u begu gledaoce vode na put jedinstvenim i vizualno atraktivnim predelima koji su domovi različitih frakcija. Najimpresivniji predeli u filmu ipak su oni u Trisinom umu, a njih vidimo kad je izložena simulacijama u kojima se suočava sa unutrašnjim demonima. Reditelj Robert Šventke i autor vizualnih efekata Džejms Madigan našli su način da nam prikažu šta je u Trisinoj glavi i to je vrlo zanimljivo gledati.

Bestseler “Pobunjeni” napisala je Veronika Rot, a njen je prvi roman 2011. godine odmah došao na vrh liste bestselera “Njujork tajmsa”. Po izboru članova kluba čitalaca, bio je i omiljeni roman te godine. Treći deo trilogije objavila je 2013. godine i sjajno se prodavao, a narudžbine su oborile rekorde izdavača ove knjige. Autori filma su bili svesni odgovornosti: „Trilogija Drugačija prodata je u više od 30 miliona primeraka i kad god smo bili u nedoumici, okrenuli smo se tekstu i Veronici, jer njen je rad ono što je trilogiju učinilo toliko uspešnom”, napominje Vik. Fišer kaže da je i to što je Rotova bila dostupna za konsultacije bilo od neprocenjivog značaja.

Veronika Rot veoma ceni trud koji su producenti uložili u adaptaciju njenog rada, a bila je svesna da će biti nužnih promena s obzirom na opsežnost predloška koji je trebalo sažeti u dvosatni film. „U knjizi je lakše graditi strukturu i polako otkrivati stvari, a u filmu sve treba da bude brzo i koncizno. Oduvek sam otvorena za promene ako su u korist priče. Meni je bilo važno da se prikaže dinamika između Tris i Četiri koji su glavni nosioci radnje.“

O REŽISERU

Robert Šventke (reditelj)
Već je bio nagrađivani režiser u svojoj rodnoj Nemačkoj kada je snimio svoj prvi američki film – “Plan leta” s Džodi Foster 2005. godine. U skorije vreme režirao je film “The Time Traveler’s Wife” sa Erikom Banom i Rejčel Mekadams. Šventke se rodio u Nemačkoj. Studirao je komparativnu književnost i filozofiju pre nego što je pohađao program Američkog filmskog instituta. Nakon diplomiranja na AFI-ju, započeo je da piše i režira za televiziju. Usledili su filmovi: “RED”, “R.I.P.D.”.

Oficijelni sajt:

 

Ostavite komentar