Ubij ih nežno

Žanr: kriminalistički, drama
Trajanje: 100 min.
Premisa: U Americi si prepušten sam sebi

Glavne uloge: Bred Pit (Brad Pitt), Džems Gandolfini (James Gandolfini), Rej Liota (Ray Liota), Ričard Dženkins (Richard Jenkins)
Scenario: Endru Dominik (Andrew Dominik), Džordž Higins (George V. Higgins) – roman
Režija: Endru Dominik (Andrew Dominik)

SINOPSIS
Trojica ne baš najbistrijih mladića, koji misle da imaju sjajnu ideju, izvrše pljačku tokom partije pokera u organizaciji mafije i nanesu ogromnu finansijsku štetu lokalnim kriminalcima. Bred Pit je plaćenik unajmljen da im uđe u trag i ponovo zavede red.
O FILMU
U filmu glume još i Ričard Dženkins, Džejms Gandolfini, Rej Liota, Skut Mekneri, Ben Mendelson i Vinsent Kuratola (Porodica Soprano), a u manjim ulogama pojavljuju se Maks Kasela, Trevor Long i Sem Šepard.
"Ubij ih nežno" adaptirao je i režirao Endru Dominik na osnovu romana Džordža V. Higinsa "Cogan’s Trade". Bred Pit, Did Gardner, Stiv Švarc, Pola Me Švarc i Antoni Katagas su producenti, a Rodžer Švarc, Metju Budman, Vil Frenč i Daglas Sejlor Jr. su koproducenti. Direktor fotografije je Greg Frejzer, a dizajner produkcije i kostimograf Patriša Noris vodila je kreativni tim. Glumce za film odabrala je Fransin Majzler, a Brajan A. Kejts zaslužan je za montažu. Izvršni producenti su Megan Elison, Mark Butan, Bil Džonson, Džim Zajbel, Bob Vajnstajn, Harvi Vajnstajn, Adi Šankar i Spenser Silna.

REDITELJ O FILMU
"Na televiziji sam gledao ‘The Friends Of Eddy Coyle’ i odmah me osvojila uverljivost likova, situacija i dijaloga, a zainteresovao sam se kad sam video da je Džordž V. Higins dvadeset godina bio javni tužilac u Bostonu. Poznavao je ono o čemu piše, a napisao je dvadeset romana od kojih su svi objavljeni. Pročitao sam deset i ‘Cogan’s Trade’ mi se činio odličnim predloškom za film: izvrsni likovi, sjajni dijalozi i jednostavna fabula. Prvo sam film zamislio kao dramu, ali onda sam shvatio da bi to trebalo da bude film o ekonomskoj krizi; krizi u svetu zavisnom o kocki, a problem je u nedostatku regulative.
"Setio sam se knjige ‘Red Alert’, koja je bila predložak za ‘Failsafe’ i sjajnu satiru ‘Dr. Strangelove’, kojom nam je Kjubrik pružio priliku da se smejemo svojim strahovima, i pomislio sam da možda probam nešto slično s ekonomskom krizom, koja je svet dovela na rub katastrofe. Uvek sam smatrao da je u kriminalističkim dramama zapravo reč o kapitalizmu, jer prikazuju kako ideja kapitalizma funkcioniše na bazičnom nivou, a ujedno je to i jedini žanr koji dopušta da likovi budu motivisani isključivo željom za novcem, bez fraza o porodičnim vrednostima, snovima, moralnim kompasima i slično.
"Ovo je film o ljudima koji trče za novcem, nesvesni koliko su nesrećni, kojima je posao užasno dosadan i koji su žrtve neodlučnih, nesposobnih šefova koji se anesteziraju drogama, seksom i alkoholom i koji nikad ne gledaju svoje žrtve u oči – odmah sam pomislio da ovo mora da bude komedija. Kontaktirao sam Breda i nastojao da ga zainteresujem, mada sam smatrao da ga ovako skroman projekat možda i neće zanimati, a osim toga radilo se o dosta kratkom roku. Za manje od sat vremena imali smo sporazum. Ostalo je još da javimo agentima, pozovemo ‘Did Gardner’ i odaberemo finansijera. Ovaj budžet za film s Bredom Pitom činio se predobrim da bi bio istinit, pa se naš povukao, jer u Holivudu je vrlo verovatno da će neko kome nastojite da učinite uslugu od toga pobeći glavom bez obzira.
"Za najprikladniju lokaciju činio se Nju Orleans, a angažovali smo većinu ekipe koja je radila ‘The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford’ i najbolje glumce koje smo mogli i tako je nastao ovaj film."
O REŽISERU
Endru Dominik (reditelj i scenarista)
Endru Dominik diplomirao je filmsku umetnost na "Swinburne Film School" 1988, posle čega je radio reklame i muzičke spotove. Poznat je kao reditelj hvaljene i nizom priznanja nagrađene drame "The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford" (2007) sa Bredom Pitom i Kejsijem Aflekom. Rediteljski prvenac mu je "Chopper", zasnovan na biografiji zloglasnog australijskog kriminalca Čopera Rida. Naišao je na pohvale kritike i osvojio je niz australijskih filmskih nagrada.
S Džejn Kampion je sarađivao na filmu "Bright Star", a 2008. snimio je prvi film "Last Ride" i "The Boys Are Back" Skota Hiksa sa Klajvom Ovenom.
Oficijelni sajt

Premijera: 20. decembar 2012. godine

Ostavite komentar

Oznake