U trendu

Udaljeno predgrađe

Žanr: drama
Trajanje: 98 min.
Originalni i engleski naziv: Quartier lontain/Distant Neighborhood
Zemlja porekla: Belgija, Luksemburg, Francuska

Glavne uloge:Paskal Gregori (Pascal Greggory), Džonatan Zakai (Jonathan Zaccai), Aleksandra Marija Lara (Alexandra Maria Lara), Leo Legran (Leo Legrand), Lora Marten (Laura Martin)
Scenario:Džiro Taniguči (Jiro Taniguchi) – manga "Harukanaru machi e", Žerom Toner (Jerome Tonnerre), Filip Blasben (Philippe Blasband), Sem Garbarski (Sam Garbarski)
Režija:Sem Garbarski (Sam Garbarski)

SINOPSIS
Pedesetogodišnji Tomas je porodični čovek zamoren jednoličnim životom. Jednom prilikom, vraćajući se s poslovnog puta, neočekivano se zatekao u gradu u kom je odrastao i u koji se nije vratio godinama. Suočen s prošlošću, posećuje grob svoje majke i priseća se svog oca, koji je netragom nestao na veče njegovog desetog rođendana. Oprhvan tužnim sećanjima, pada u nesvest. Kada se probudi, Tomas primećuje da ime njegove majke ne stoji na nadgrobnoj ploči. On shvata da se vratio u prošlost i da je ponovo dečak. Vraća se kući i u školu, ponovo sreće devojku u koju je bio tajno zaljubljen. Jedno je, ipak, drugačije – njegov otac je još uvek s njima. Da li Tomas može da spreči da se prošlost ponovi?
O FILMU
"Udaljeno predgrađe" inspirisano je kultnom istoimenom mangom autora Džira Tanigučija, nagrađivanog japanskog autora. Otkako je prvi put objavljena 2002. godine, ova priča o zrelom čoveku koji se vraća u detinjstvo postala je veoma popularna u Francuskoj i širom Evrope, a u Japanu je nagrađena nagradom ministarstva kulture.
Taniguči objašnjava: "Sve je počelo čudnim snom u kojem sam se vratio u svoje detinjstvo i uspeo da obelodanim osećanja devojci u koju sam bio zaljubljen. Razvio sam tu ideju: kako bi bilo vratiti se u detinjstvo, ali zadržati odrastao um? Naravno, sa svim posledicama, ali jednim dosadnim pitanjem: da sam se vratio, u prošlost da li bih, sa svim što znam, uspeo da promenim budućnost?"
"Iako je smeštena u svet koji je tako drugačiji od našeg, ova manga sadrži univerzalne ljudske vrednosti i osećanja", objašnjava reditelj Sem Garbarski. "Koliko god da je priča savršena na papiru, ne može se lako prebaciti na ekran. Ja sam to uradio tako što sam ovu priču centrirao oko očevog odlaska i malim detaljima učinio je svojom. Tu je sat mog oca, njegov auto, polo majice kakve je nosio. Ovaj film je na neki način posveta njemu", kaže Garbarski. Originalnu muziku za film izvodi grupa "Air".
O REŽISERU
Sem Garbarski (reditelj i scenarista)
"Udaljeno predgrađe" je treći dugometražni film belgijskog reditelja Sema Garbarskog ("The Rashevski Tango" 2003, "Irina Palm" 2007).
Oficijelni sajt

Premijera: 23. jun 2011. godine

1 komentar
  1. Milorad Stojanović

    Film koji me ostavio bez daha. Priča o porodici koju vezuje ljubav dece. Fantastičan film, bolji skoro nisam gledao.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike